G4Media.ro

Mortalitatea mamelor în timpul sarcinii sau imediat după naștere a crescut exponențial…

sursa foto: Pixabay

Mortalitatea mamelor în timpul sarcinii sau imediat după naștere a crescut exponențial în pandemia COVID-19, de la 32 la 51 de decese, arată un studiu Salvați Copiii

După doi ani de scădere, mortalitatea maternă a crescut considerabil în România, în 2020 şi 2021, perioadă care coincide cu pandemia de COVID-19, transmite News.ro. Astfel, numărul femeilor care au murit în timpul sarcinii sau după ce au dat naştere a crescut exponenţial în anul 2021, de la 32 decese în 2020 la 51 anul următor, o creştere alarmantă de 60%, arată datele INS. În 2018 şi 2019, mortalitatea maternă a fost în scădere, cu 18, respectiv 20 de decese. În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra necesităţii programelor integrate de acces la servicii medicale pentru gravidele din comunităţi vulnerabile, dublată de dotarea maternităţilor şi secţiilor de Terapie Intensivă.

Potrivit definiţiei, decesul matern este decesul unei femei în cursul sarcinii sau într-o perioadă de 42 de zile de la terminarea sa (oricare ar fi durata sau localizarea sarcinii, prin orice cauză determinată sau agravată de sarcină sau de îngrijirile pe care le-a solicitat) şi post-abortum 30 de zile.

Dintre cele 51 de decese, două cazuri au fost cauzate de avort, decese prin risc obstetrical direct au fost 14 cazuri, în vreme ce decesele prin risc obstetrical indirect au crescut la 35 cazuri în 2021 (19.4 la 100.000 născuţi vii). Numărul deceselor a crescut brusc: în urban de la 16.5‰ în 2020 la 31.6 la 100.000 născuţi vii în 2021, iar în rural de la 15.1 în anul 2020 la 24.5 la 100.000 născuţi vii în anul 2021.

Organizaţia Salvaţi Copiii România va intensifica în următoarele trei luni dotarea urgentă a secţiilor de pediatrie şi neonatologie din ţară pentru susţinerea a 40 de unităţi medicale cu echipamente performante – ventilatoare de suport respirator, pulxoximetre şi ecografe performante de monitorizare a sarcinii şi nou-născutului.

Din anul 2010 şi până în prezent, Organizaţia Salvaţi Copiii a dotat 107 unităţi medicale (secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secţii de pediatrie şi Obstetrică-Ginecologie) din toate judeţele ţării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. Doar în 2022, Salvaţi Copiii a dotat peste 50 de unităţi medicale cu echipamente performante, asigurând supravieţuirea şi tratamentul adecvat pentru cel puţin 40.000 de copii.

Pentru că viaţa unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiţia pe care o facem în maternităţi şi programe integrate pentru susţinerea sănătăţii mamei şi copiilor, Salvaţi Copiii lansează un apel pentru redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) şi a spitalelor şi secţiilor de pediatrie.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România: ”Consecinţele pandemiei sunt agravate de lipsa acesului la asistenţă medicală de specialitate şi slaba dotare a multor maternităţi şi secţii de Terapie Intensivă neonatale din ţară şi ele duc la drame, de la mamele care mor înainte de a-şi ţine copilul în braţe la nou-născuţi cu patologii complexe, pentru care întârzierea intervenţiei duce la deces. De aceea, facem un apel pentru redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit către programul de dotare a spitalelor din România, o prioritate socială absolută”.

În ciuda unor progrese evidente, România continuă să se menţină pe primele locuri în UE27 în ceea ce priveşte rata mortalităţii la copii sub un an, valoarea la care s-a ajuns în 2020 potrivit datelor INS (5,6/1000 născuţi vii) fiind practic similară cu rata medie a vechii Uniuni Europene de acum circa 20 de ani.

Dintre cele 198.302 naşteri înregistrate în România în 2020 potrivit datelor definitive INS, 731 provin de la fete sub 15 ani şi 17.366 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani. Statistica arată că unu din zece nou-nӑscuţi din România provine din mame adolescente. De altfel, ţara noastră contribuie cu mai mult de un sfert dintre mamele sub 18 ani (30%) din toată Uniunea Europeană şi cu 45% dintre mamele cu vârsta sub 15 ani.

Potrivit datelor Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Medicilor de Familie, 53% din localităţile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienţi medici de familie. Multe fete şi femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţӑ şi monitorizarea adecvatӑ a sarcinii şi aşteaptă până când situaţia lor se precipitӑ sau se înrăutăţeşte.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Si oare cine este de vina? Nu cumva cei care au inchis spitalele pentru orice altceva in afara de Covit? Nu cumva cei care nu au lasat (si nici acum nu lasa) apartinatorii sa intre in spitale pe motiv de raceala?

  Tatal nu putea intra in maternitate, ma.ma nu-si putea vedea copilul dupa nastere (ori ca era pozitiva la test, ori ca nu era vaccinata).

  Si acum va mirati ca au mu.rit si va spalati pe maini?

  Ipocritilor! Crim.inalilor!

  • Si de ce nu era vaccinata? Mama pr0stilor este tot timpul gravida…
   Selectie naturala!

  • Ce treaba ai tu cap de pluta daca era vaccinata sau nu? Ce te f.ute pe tine grija bai zom.balau? Ce justificare e asta sa nu iti poti vedea copilul, sa-l tii la piept dupa nastere? Bai cr.etinule, stii tu ce traume poate provoca asa ceva, si la copil, si la ma.ma?

   Im.becili de-astia ca tine au implementat politicile astea care au discriminat milioane (poate miliarde) de oameni si au om.orat femei nevinovate. Esti mandru, stiu, dar asta nu inseamna ca ai si de ce.

  • @Dmb: Faptul ca multe spitale erau doar pentru cazuri de covid nu inseamna ca si maternitatile erau asa. In 2020 lumea a fost in pandemie, lumea a murit si din cauza de covid (si inca mai moare), si din cauza ca nu s-au mai dus la spital ca sa isi faca tratamente/operatii din cauza ca unele spitale au fost transformate, si din cauza ca de frica nu s-au mai dus sa isi vada de tratamente si operatii. Nu stiu cum faceti voi, dar incercati sa spuneti ca acest covid e cea mai usoara boala, si ca ar fi trebuit eventual toti cei care erau pe oxigen in spitale sa stea la ei acasa ca sa poata cei care aveau alte boli (mai importante dupa parerea voastra) sa mearga in spital. Asa se comporta guvernele in pandemii nemaintalnite, si ar trebui sa ne fie invatatura de minte, sa purtam dreacu o masca cand suntetm raciti sau gripati si sa incercam sa nu mai ajungem acolo. Si mamicile sa se duca sa isi faca investigatiile, ca nu era coada de pacienti cu covid in maternitati sau la ginecolog/obstetrician.

  • Tu ai afirmat ca daca nu era vaccinata nu-si putea vedea copilul dupa nastere.
   Cand o ai pe Sosoaca medic specilist iti meriti soarta!

  • O femeie este foarte bine sa aiba copii in tinerete, dupa ce vine premenopauza este foarte dificil.

 2. Toate persoanele care au fost la ms in timpul pandemiei trebuie inchise pe viata sau condamnate la moarte!
  Toti sustinatorii obligativitstii vaccinului trebuie sa nu mai aiba dreptul la vot, sa fie marginalizati si inchisi in colonii exact ca pe leprosi.

  • Da, acum, pe tine te asteptam sa ne spui ce sa facem :))

  • Nu m-am adresat bovinelor, inchide gura cand rumegi.

  • Adica tu vrei ca lingatorii de moaste sa voteze doar ei?
   Sosocarii ar trebui sa fie mutati toti in cocina sa traiasca linistiti fara reguli.
   Civilizatia nu este pentru voi!

  • Da, ai ghicit iar, sunt la stana acum, rumeg iarba si ma pregatesc sa dau lapte, si intre timp butonez pe internet :))