G4Media.ro

Moldovagaz a cerut, ANRE a aprobat: facturile la gaze pentru cetățenii moldoveni…

Moldovagaz a cerut, ANRE a aprobat: facturile la gaze pentru cetățenii moldoveni se vor mări de peste două ori și jumătate

Subsidiara Gazpromului în Republica Moldova – Moldovagaz – a cerut, marți, Autorității Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ca prețul provizoriu al consumatorilor casnici de gaz să fie majorat la 10,26 lei moldovenești (circa 2,5 RON) de la 4,29 de lei moldovenești (circa 1 RON), mai precis o majorare de circa două ori și jumătate față de prețul anterior semnării recente a unui nou contract între Moldovagaz și Gazprom pe 29 octombrie la Sankt Peterburg.

La acest preț se va adăuga și TVA-ul de 8%, astfel că prețul real va urca de facto la 11,08 lei moldovenești pentru un metru cub de gaz.

Reprezentatul Moldovagaz, Alexandru Șevciuc, a declarat la ședința ANRE că tariful propus reiese din prognozele pentru evoluția prețului în perioada următoare, dar și pentru a acoperi devierile tarifare negative – adică diferența dintre tariful real și cel aprobat anterior, care se cifrează la aproximativ 1,4 miliarde de lei moldvenești (circa 70 de milioane de euro).

Pe de cealaltă parte, directorul ANRE Ștefan Creangă, a declarat că instituția pe care o conduce va examina până la 30 noiembrie calculele prezentate și tarifele propuse de Moldovagaz. Un tarif final va fi aprobat aprobat pentru o perioadă de 14 luni, mai precis până la 31 decembrie 2022. El a menționat că vor fi verificate devierile tarifare, rentabilitatea și cheltuielile întreprinderii.

De la începutul, anului am asistat la o creștere continuă a prețurilor medii în fiecare lună a gazului livrat. Dacă în primul trimestru era 124 de dolari mia de metri cubi, vedem că în trimestrul doi sunt deja 541 de dolari mia de metri cubi”, a declarat Creangă.

Una dintre condițiile contractului de livrare a gazelor către Republica Moldova este achitarea consumului de gaze pentru luna octombrie și noiembrie. Având în vedere devierile foarte mari și prețurile mari, Comisia pentru Situații Excepționale a luat decizia ca tarifele să intre în vigoare din 1 noiembrie.

„Respectiv, ANRE nu a avut decât să se conformeze, să execute deciziile pentru situații excepționale. Din punctul meu de vedere, decizia este corectă, deoarece situația creată până la semnarea contractului a fost una foarte și foarte complicată pentru sistemul de gaze al Republicii Moldova”, a spus directorul ANRE, citat de agenția IPN.

El a mai precizat că prețul prezentat de „Moldovagaz” este unul previzionat, calculat estimativ. „Acest tarif este unul înalt, dar el trebuie să ducă la echilibrarea sistemului și la capacitatea consumatorului să-l achite. ANRE, când aprobă tarifele, ține cont de doi factori – capacitatea consumatorului de a achita și capacitatea furnizorului de a livra”, a mai spus Ștefan Creangă.

Foto-simbol pentru consumul casnic de gaze naturale. Sursa/Facebook Moldovagaz

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter