G4Media.ro

Moldova: Socialiștii cer Procuraturii să investigheze o pretinsă finanțare ilegală a PAS,…

Moldova: Socialiștii cer Procuraturii să investigheze o pretinsă finanțare ilegală a PAS, scursă de o publicație obscură din Europa care s-a remarcat prin apărarea unor penali din România

Liderul socialist Grigore Novac, candidat la funcția de deputat pe listele Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS), a cerut marți în cadrul unui briefing de presă ca Procuratura Generală să investigheze posibila finanțare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din surse din afara țării.

Cererea lui Novac vine după ce publicația New Europe – implicată anterior în mai multe scandaluri de credibilitate inclusiv în România, unde a luat apărarea mai multor condamnați penal – a scris că partidul creștin democrat german CDU, dar și multe ONG-uri mari internaționale, ar finanța ilegal campania electorală a PAS cu suma de 56 de milioane de euro.

Asta în condițiile în care, conform declarațiilor de la CEC, toți cei 23 de concurenți electorali la un loc au declarat un pic peste un milion de euro investiți în această campanie electorală. PAS a declarat 3,6 milioane de lei moldovenești, undeva la circa 170.000 de euro.

Publicația New Europe a fost implicată în anii trecuți într-un scandal în România legat de patronul trustului Intact, Dan Voiculescu, căruia i-a luat apărarea într-o serie de articole împotriva justiției, ventilate apoi de postul său Antena 3.

Recenta investigație realizată de jurnaliștii de la publicația europeană NewEurope.eu este o dovadă documentară a faptului că mai multe state finanțează ilegal campania electorală a PAS. Documentele publicate de acest portal, care ar reprezenta o scurgere de informație de la structuri secrete și inteligente ale altor state, arată că pentru aceste alegeri parlamentare anticipate PAS beneficiază de un suport financiar extern de 56 de milioane de euro. Este doar ceea ce a fost demonstrat prin documentele apărute în spațiul public, însă suma ar putea fi mult mai mare”, a spus Novac.

Reacția socialiștilor conduși de Igor Dodon vine după ce publicația germana Bild a dezvăluit cu documente de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Moldova că Rusia era gata să ofere 11,5 milioane de euro pentru campania precedentă de la prezidențelele din Republica Moldova pentru ca Igor Dodon să obțină un al doilea mandat prezidențial.

De asemenea, documentul dezvăluia și o serie de scenarii de influențare, manipulare și cumpărare a votului în Republica Moldova, trecut și o serie de acțiuni diversioniste în favoarea lui Igor Dodon.

Novac a reluat tema ventilată intens și la prezidențiale cum că ONG-urile străine conduc Republica Moldova, iar liderii proeuropeni ar fi doar marionete ale acestora. De altfel, în campania precedentă de la prezidențialeledin 2020 deputatul socialist Bogdan Țîrdea a publicat o carte de circa 800 de pagini despre cum ar fi finanțate și ar acționa ONG-urile în numele unor actori vestici în Republica Moldova, o lucrare pline de falsuri și de cifre și concluzii vecine cu știrile false și dezinformarea.

Anterior, o investigație a RISE Moldova a demonstrat cum la prezidențialele din noiembrie 2016, PSRM-ul a primit peste 1,5 milioane de euro printr-o suverică de offshore-uri pentru finanțarea ilegală a campaniei lui Igor Dodon.

PAS denunță iluzionismul politic practicat de Dodon și compania

În replică, deputatul PAS Radu Marian a declarat cu privire la acuzațiile lui Novac că informațiile prezentate de Grigore Novac sunt niște falsuri, care au menirea de distrage atenția opiniei publice de la adevăratele probleme din societate.

Este o porcărie ordinară, cai verzi pe pereți, minciuni plătite cu bani grei de Dodon și socialiști din banii furați de la cetățeni. Este un site la comandă, iar articolul este scris de un om anonim. PAS este primul partid care s-a finanțat și se finanțează corect, cu donații multe și mici, și anume de asta am ajuns să fim partidul cu cea mai mare încredere din țară. Socialiștii și cei care guvernează țara sunt în agonie și inventează tot felul de prostii. Indiferent de prostiile pe care le inventează socialiștii, lumea o să iasă la vot pe 11 iulie și o să aleagă politicieni onești în Parlament”, a comentat Radu Marian, citat de IPN.

El a mai spus că PAS și-a finanțat campania în special din „crowdfunding” cu donații mici de la peste 1.400 de cetățeni.

Le mulțumim celor 1.404 oameni care au donat inclusiv în această campanie. Hoții milionari se pot face luntre și punte. Nicio provocare, nicio minciună nu va putea opri dorința cetățenilor de a scăpa de corupție și sărăcie și de a ieși la vot pe 11 iulie”, a adăugat Radu Marian”, a conchis Radu Marian.

Foto: Deputatul socialist Grigore Novac (stânga) împreună cu liderul PSRM, Igor Dodon (dreapta). Sursa/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. Din aia 56 meleoane ? din RO?
    Sincer!

  2. Deschisei fituica cu pricina ca sa vad cu proprii ochi despre ce e vorba…si cand colo, ce credeti? care e tiltul de prima pagina? „Russia’s power projection in the post-Soviet space”
    :-)))))))
    Absolut intamplator, nu?!?