G4Media.ro

Mitropolia Moldovei cere bani de încălzire pentru gaze de la Guvern. Cum…

Mitropolia Moldovei cere bani de încălzire pentru gaze de la Guvern. Cum argumentează lipsurile materiale una dintre cele mai bogate instituții din Republica Moldova

Mitropolia Moldovei a cerut, joi, guvernului de la Chișinău să îi compenseze facturile pentru consumul de gaze, la fel ca tuturor cetățenilor de rând cărora Executivul le va compensa facturile la gaze în urma măririi de la 4,29 de lei moldovenești la 11,08 de lei, după criza gazelor provocată și exploatată comercial de Rusia în Republica Moldova.

Având în vedere că majoritatea bisericilor din localități și din mănăstiri au sisteme de încălzire cu gaze, la actualul tarif cheltuielile pentru comunitățile bisericești devin foarte mari. (…) Dacă credincioșilor de la sate nu le vor ajunge bani pentru a-și achita propriile facturi pe timpul iernii, există riscul ca pentru facturile la gaz ale bisericilor problema să fie una enormă”, solicită Mitropolitul Vladimir.

Ca argumenteme, acesta spune că bisericile nu aparțin preoților, ci comunităților, iar marea lor parte peste 700 – sunt monumente ocrotite de Stat – respectiv constituie patrimoniul național.

De aceea instituțiile statului, preocupându-se de cetățeni, ar fi bine să ia în considerare și problema facturilor la gaze ale bisericilor. O inițiativă în acest sens ar fi ca, în urma cererilor depuse, bisericilor și mănăstirilor să li se aplice aceleași compensații ca și consumatorilor casnici, ținând cont de faptul că bisericile sunt unități non-profit. (…) Apelăm la autoritățile statului, îndeosebi în aceste vremuri grele, de a contribui la depășirea gravelor probleme cauzate de pandemie și criza gazelor naturale, ca niște fii buni ai Bisericii ajutându-ne unii pe alții”, mai cere Vladimir.

Vladimir, un apropiat al Moscovei

Mitropolia Moldovei este una dintre cele mai bogate instituții din Republica Moldova, iar mitropolitul Vladimir a fost subiectul mai multor anchete jurnalistice privind proprietățile și viața sa privată în compania unor doamne în destinații de lux.

Mitropolitul Vladimir s-a născut la în satul Colencăuţi, raionul Hotin, regiunea Cernăuti la 18 august 1952, dar și-a începutul cariera preoțească la Smolensk în Rusia. A fost transferat apoi pentru o perioadă de timp la Cernauți în 1981, după ce a absolvit în același an Seminarul Teologic din Moscova, iar în 1989 Academia Teologica din Moscova .

Prin voința Patriarhului Moscovei si al intregii Rusii, Pimen, precum și a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din 7 iulie 1989, arhimandritul Vladimir, pe atunci secretar al Direcției Eparhiale Cernauți, a fost ales episcop al Chișinaului și Moldovei în timpul mișcărilor de renaștere națională în Basarabia. De atunci, este capul Bisericii Ortodoxe Ruse care se subordonează canonic Moscovei.

Mitropolia Moldova împreună cu liderii săi se implică des în viața politic în sprijnirea partidelor de factură pro-rusă și agendei conservatoare și împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, fapt pe care îl consideră un pericol pentru societatea din Republica Moldova. De asemenea, aceasta a funcționat deseori ca o extensie politică a influnței ruse în Republica Moldova.

Foto: Mitropolitul Moldovei, Vladimir. Sursa/site-ul oficial mitropolie.md

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Cereți de la Putin, ca oricum el vă finanțează si celelalte cheltuieli.

  2. pregatesc acum o mancare de fasole!

  3. Topite cateva lingouri si turnati in aur. 🙂

  4. Cum argumentează lipsurile materiale? Prin insiruirea unor cuvinte-cheie ca: mer(edes, aud1, caviar Beluga, dubai, maldive, balshoi castel, gagika X 10. Empatia oamenilor la auzul acestor cuvinte-motive se amplifica exponential si cu mic cu mare incep sa doneze din putinul lor acestor oropsiti.

  5. muisti in romania, muisti in moldova

  6. cei mai nesimtiti ninjalaii… sper sa ii vad impozitati pana le iese bogatia pe nas!

  7. După ce am văzut uriașele biserici noi clădite de Mitropolia supusă Moscovei, zic să tremure bine sau să ceară gaze gratis de la Putin.