G4Media.ro

Misiunea japoneză „Moon Sniper” se pregătește să încerce o aselenizare istorică

Captura X

Misiunea japoneză „Moon Sniper” se pregătește să încerce o aselenizare istorică

Un modul spațial japonez va încerca în noaptea de vineri spre sâmbătă să aselenizeze cu o precizie inegalabilă, o performanță tehnologică care ar reprezenta o premieră majoră pentru țara care visează să devină a cincea care reușește această performanță, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Coborârea spre Lună a modulului SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) ar urma să înceapă sâmbătă, în jur de miezul nopții, ora locală (15:00 GMT vineri), și ar trebui să dureze aproximativ 20 de minute, potrivit agenției spațiale japoneze Jaxa.

Acest mic vehicul spațial fără echipaj uman (2,4 m lungime, 1,7 m lățime și 2,7 m înălțime) trebuie nu doar să aterizeze pe Lună, ci și la o distanță de 100 de metri de ținta sa, o rază considerată a fi de mare precizie. De aici și porecla „Lunetistul Lunii”.

 

Este obișnuit ca vehiculele lunare să aterizeze la mai mulți kilometri de ținta lor, ceea ce poate complica misiunile de explorare. Iar aterizarea pe Lună este mai dificilă decât aterizarea pe asteroizi – o performanță deja realizată, inclusiv de Jaxa – deoarece gravitația Lunii este mai puternică decât cea a corpurilor cerești mici.

Aterizarea precisă pe Lună este „o provocare uriașă” pentru SLIM, a declarat pentru AFP Emily Brunsden, director al Astrocampus de la Universitatea din York.

Precizia lui „Sniper” reprezintă „un progres tehnologic enorm care va face posibilă conceperea de misiuni menite să răspundă la întrebări de cercetare mult mai specifice”.

Dar realizarea acestei performanțe este „excepțional de dificilă din punct de vedere tehnologic”. „De obicei, există o singură șansă, astfel încât cea mai mică greșeală poate duce la eșecul unei misiuni”, avertizează ea.

SLIM urmează să aterizeze într-un crater mic, cu un diametru mai mic de 300 de metri, numit Shioli, de unde nava spațială ar trebui să poată efectua analize la sol ale rocilor despre care se crede că provin din mantaua lunară, structura internă a satelitului natural al Pământului, care este încă foarte puțin cunoscută.

Un partener din industria jucăriilor

Aceste roci „sunt esențiale pentru cercetarea originii Lunii și a Pământului”, a declarat pentru AFP Tomokatsu Morota, profesor la Universitatea din Tokyo, specializat în explorarea spațială.

SLIM transportă o sondă sferică puțin mai mare decât o minge de tenis, capabilă să își modifice forma pentru a se deplasa pe suprafața lunară. Ea a fost dezvoltată de Jaxa, în parteneriat cu gigantul japonez al jucăriilor Takara Tomy.

Această misiune japoneză are, de asemenea, scopul de a avansa în cercetarea resurselor de apă de pe Lună, un aspect esențial având în vedere planurile Statelor Unite și ale Chinei de a instala în cele din urmă baze cu echipaj uman acolo.

Prezența gheții a fost demonstrată pe fundul craterelor din regiunile polare ale Lunii, care acum atrag o atenție deosebită.

O provocare continuă

Succesul misiunii SLIM ar permite Japoniei să își “afișeze prezența” în sectorul spațial, după cum a subliniat Morota.

La mai bine de 50 de ani de la primii pași ai omului pe Lună, făcuți de americani în 1969, Luna a devenit din nou centrul unei curse mondiale, în care rivalitatea dintre Statele Unite și China joacă un rol central.

Dar multe alte țări și companii private sunt de asemenea interesate, printre care Rusia, care visează să reînvie gloria spațială a URSS, în special prin unirea forțelor cu China, și India, care a reușit prima sa aselenizare vara trecută.

Primele două încercări ale Japoniei de aselenizare au eșuat grav.

În 2022, o minisondă Jaxa, Omotenashi („ospitalitate” în japoneză), care se afla la bordul misiunii americane Artemis 1, a suferit o defecțiune fatală a bateriei la scurt timp după ce a fost ejectată în spațiu.

Iar în aprilie 2023, un modul de aterizare lunară al companiei private japoneze ispace s-a prăbușit pe suprafața Lunii, după ce a eșuat în etapa de coborâre controlată.

Atingerea Lunii rămâne o provocare tehnologică imensă, chiar și pentru marile puteri spațiale: compania privată americană Astrobotic, sub contract cu NASA, a anunțat joi că modul său de aterizare Peregrine a fost distrus în mod deliberat, dezintegrându-se în momentul în care a reintrat în atmosfera terestră.

NASA a amânat, de asemenea, cu aproape un an următoarele două misiuni din cadrul programului său major de întoarcere pe Lună, Artemis, pentru septembrie 2025 și septembrie 2026.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...