G4Media.ro

Ministrul ungar de Externe: Este inadmisibil ca directori de şcoli şi profesori…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Ministrul ungar de Externe: Este inadmisibil ca directori de şcoli şi profesori de naţionalitate maghiară din Ucraina să fie concediaţi brusc, în număr mare, fără nicio justificare, iar instituţiile să fie obligate la înlăturarea simbolurilor naţionale maghiare.

Deciziile care subminează drepturile comunităţii naţionale maghiare vor face ca în perioada următoare pentru Ungaria să devină dificilă luarea unor decizii care înseamnă sacrificii pentru sprijinirea Ucrainei, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, luni, la Bruxelles, relatează news.ro, conform MTI.

La conferinţa de presă susţinută în pauza şedinţei consiliului UE pentru afaceri externe, şeful diplomaţiei ungare a declarat că şi de data aceasta, subiectul principal a fost războiul din Ucraina. “Văd că, deşi a început un nou an, atitudinea de război nu se schimbă şi predomină aceeaşi atmosferă de război”, a spus Szijjártó.

Ca exemplu, ministrul ungar a menţionat că înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a propus ca blocul să aloce încă 500 de milioane de euro din cadrul Instrumentului European pentru Pace pentru finanţarea transporturilor de arme către Ucraina şi să contribuie cu 45 de milioane de euro la operarea misiunii de instruire a armatei ucrainene.

“Poziţia noastră este clară: este nevoie de pace, cât mai curând posibil. (…) Cu cât cineva se află mai departe de Ucraina din punct de vedere geografic, cu atât mai puţin simte în mod direct efectele războiului, prin urmare, este posibil să existe cu atât mai puţin angajament pentru obţinerea păcii cât mai curând posibil”, a spus Péter Szijjártó.

“Orice decizie care ar putea duce la prelungirea sau potenţiala escaladare a războiului este împotriva intereselor noastre, de aceea, nu credem că este o idee bună să creştem livrările de arme, dar în acelaşi timp, nu împiedicăm implementarea deciziilor Uniunii Europene în acest sens”, a afirmat oficialul ungar.

Péter Szijjártó a vorbit, de asemenea, despre problema “atacurilor concentrate şi grave” care au loc împotriva comunităţii naţionale maghiare din Ucraina.

Ministrul ungar de externe a spus: Este inadmisibil ca directori de şcoli şi profesori de naţionalitate maghiară să fie concediaţi brusc, în număr mare, fără nicio justificare, iar instituţiile să fie obligate la înlăturarea simbolurilor naţionale maghiare. “Toate acestea sunt semne ale unui atac anti-maghiar grav, concentrat”, a avertizat politicianul.

“Toate aceste lucruri sunt inacceptabile, iar în acest sens, măsuri ar trebui luate nu numai de către noi, maghiarii, ci şi de către Uniunea Europeană. Este inadmisibil să susţii că aceasta este o problemă bilaterală”, a adăugat Szijjártó.

Ministrul ungar de externe a subliniat că în calitatea sa de ţară candidată la aderarea la UE, Ucraina trebuie să respecte regulile comunităţii, iar asigurarea drepturilor minorităţilor naţionale este o valoare şi o obligaţie comună.

Ministrul a subliniat că s-a aşteptat ca în timpul negocierilor de aderare situaţia comunităţilor naţionale din Ucraina să se îmbunătăţească. Cu toate acestea, regulile adoptate în decembrie creează o situaţie şi mai gravă, iar împreună cu atacurile legale serioase ce au loc reprezintă un motiv serios de îngrijorare. Potrivit politicianului maghiar, ar trebui să se revină la legile aflate în vigoare în 2015.

“Atacurile concentrate care au loc împotriva maghiarilor şi măsurile anti-maghiare vor face ca în perioada următoare pentru Ungaria să devină dificilă luarea unor decizii care înseamnă sacrificii pentru sprijinul Ucrainei”, a declarat Péter Szijjártó.

“Prin urmare, ne aşteptăm ca Ucraina să respecte drepturile comunităţii naţionale maghiare, (…) şi ne aşteptăm, de asemenea, ca şi Uniunea Europeană să acţioneze în acest sens”, a adăugat ministrul.

Uniunea Europeană a acordat luni 500 de milioane de euro pentru livrările de arme către Ucraina şi a alocat 45 de milioane de euro pentru formarea militarilor ucraineni în UE. Miniştrii de externe ai UE, reuniţi la Bruxelles, au convenit să deblocheze aceste două linii de finanţare din Fondul European pentru Pace şi au vorbit prin videoconferinţă cu omologul lor ucrainean Dmitro Kuleba.

Această sumă ridică la 3,6 miliarde de euro asistenţa financiară militară acordată Ucrainei prin Fondul European pentru Pace (EPF), la care se adaugă finanţarea bilaterală a statelor membre, asupra căreia nu toate comunică, relatează news.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

21 comentarii

 1. Se pare ca Ucraina nu e prea recunoscatoare pentru „ajutorul” ungurilor in acest razboi.

  • Nici pentru ajutorul (fără ghilimele) dat de Romania.

  • Deci Ucraina le respecta drepturile… Ce sa vezi? Scoli, simboluri maghiare…
   Dacă tot se „plangeau” aiurea ajutand propaganda rusa au decis sa o facă și real.
   Măcar sa nu minta hauristii degeaba.

  • Am prefera ca exemplul Ucrainei să fie urmat de toate țările care au minorități hungurești și rusești.
   La fel ca și muscalii, hungurii nu acceptă niciodată suvenaritatea țărilor în care trăiesc, ei vor autonomie și apartheid în cadrul statelor pe cate le parazitează, vezi Transnistria, Osetia etc.

 2. Însemnele maghiare?!! Acolo e Ucraina tati, pui însemnele maghiare la tine acasă. Sau mă rog, în Transilvania că acolo poți face orice cu mocofani blegi precum Ioha, Ciucă, Ciolacu….

 3. Macar asta are boașe cat sa spună lucrurilor pe nume, cel putin despre abuzurile asupra minorităților din Ucraina.

  • Tu pari abuzat în copilărie, ai rămas cu sindromul Stockholm. Altfel nu ai cum să fii rusofil.

  • Ce se intampla ungurilor in Ucraina, se intampla si romanilor de acolo.
   Acu suntem frati cu romanii ( zic ucrainienii) dar hai sa-i intrebi pe fratii nostrii de acolo, cum isi duceau zilele si cum e acum (scoli, folosirea limbii minoritatii etc)… Nasol, frate…
   Si sa vezi cum va fi dupa incheierea razboiului… Va fi nationalism fara limite ( cum a fost si inaintea razboiului). Vai de capul celor care nu-s ucrainieni in tara lor Ucraina… Si ce-o sa zica Europa… Vai vai, lasati-o mai moale putinica… Si cam atât… Vorbe in vant…

 4. @tcv: Hai baiatu, lasa-ne cu comentariile tale putiniste !

 5. Daca nu va convine, plecați în Ungaria cu toții!

 6. Asta-i apara acum si pe romani de barbarii aia slavi ukrainieni ! Ai nostri o dau la intors si se ascund ca iepurii in fan .

 7. Roaga-te sa nu vrem noi sa punem in aplicare strofa lui Eminescu din poezia „Doina”, cea cu „de la Nistru pin` la Tisa”, ca ar fi mare jale deoarece dincolo de granita sint cam multi romani maghiarizati cu forta si care nu prea au drepturi precum minoritatea maghiara in Romania. Roaga-te !

 8. nu vrei razboi ? du-te tati si vorbeste cu putin

 9. Dar de ce vă panicați, șoșokarilor? Nu asta vă doriți și voi în RO? Nu v-ar plăcea ca minoritatea maghiară să nu-și mai afișeze simbolurile naționale? Vai de steaua voastră de nepricepuți, care puneți botul la mizeriile putleroide.

 10. fascistii fidesz trebuie sa ceara drepturi in urali de la putler …adevaratele pamanturi natale unguresti…europa scapa de tradatori si rusiastanu primeste o ,,republica,, de sclavit…win win…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 11. Putem circula in ungaria cu placute de inmatriculare suedeze ?!