G4Media.ro

Ministrul suedez al Educației spune că sistemul de școli independente este un…

Foto: Freepik.com

Ministrul suedez al Educației spune că sistemul de școli independente este un „eșec” și vrea reformă

Suedia a declarat că sistemul de școli independente din țară a eșuat, promițând cea mai mare reformă din ultimii 30 de ani și punând sub semnul întrebării un model în care companiile cu scop lucrativ conduc învățământul de stat, transmite The Guardian.

Friskolor din Suedia – școli private finanțate din bani publici – au fost apreciate la nivel internațional, inclusiv în Marea Britanie, fostul ministru al educației Michael Gove folosindu-le ca model pentru sutele de noi școli libere britanice deschise sub guvernul lui David Cameron.

Însă, în ultimii ani, scăderea standardelor educaționale suedeze, creșterea inegalităților și nemulțumirea tot mai mare a profesorilor și a părinților au contribuit la alimentarea impulsului politic pentru schimbare.

Un raport al celui mai mare sindicat al profesorilor din Suedia, Sveriges Lärare, a avertizat în iunie cu privire la consecințele negative ale faptului că a devenit unul dintre cele mai marketizate sisteme școlare din lume, inclusiv considerarea elevilor și studenților drept clienți și o lipsă de resurse care duce la o nemulțumire crescută.

Sindicatul a cerut eliminarea treptată a școlilor cu scop lucrativ și a celor comercializate și, între timp, ca acestea să reinvestească orice profit în afacerile lor. „Societățile pe acțiuni nu reprezintă o formă de funcționare sustenabilă pe termen lung pentru a gestiona activitățile școlare”, a declarat sindicatul.

Acum, Lotta Edholm, o liberală care a fost numită ministru al școlilor anul trecut, în timpul formării coaliției minoritare conduse de Partidul Moderat din Suedia, a lansat o investigație în această problemă care, a spus ea, va supraveghea planurile sale de reformă.

„Nu va fi posibil [în sistemul reformat] să se scoată profituri în detrimentul unei bune educații”, a declarat ea pentru The Guardian la Ministerul Educației și Cercetării din Stockholm.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...