G4Media.ro

Ministrul Sănătății: „În cursul acestei săptămâni vom rezolva problema cu Euthyrox-ul”

Ministrul Sănătății: „În cursul acestei săptămâni vom rezolva problema cu Euthyrox-ul”

Un exemplu de medicament care nu se găsește în farmacii este Euthyrox, fără de care bolnavii de tiroidă îşi pun viaţa în pericol. Deși problema a fost semnalată de mai bine de două luni, nu s-au găsit încă soluții pentru rezolvarea ei. Colegiul Farmaciștilor din Cluj au cerut, marți, Consiliului Concurenţei să se autosesizeze. Farmaciștii solicită implementarea unor măsuri urgente prin care să se responsabilizeze toate entităţile implicate în circuitul medicamentelor, prin care să fie definite obligaţiile ce revin tuturor partenerilor din circuitul medicamentului și impunerea obligaţiei depozitelor de a aproviziona farmaciile cu medicamentele solicitate – transmite Agerpres.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătar, a răspuns marţi, de la Braşov, că în cursul acestei săptămâni va fi rezolvată problema lipsei din farmacii a medicamentului Euthyrox.

„Farmaciile cu circuit deschis îşi au aprovizionare proprie, nu ţin de Ministerul Sănătăţii, rămân de producătorii şi distribuitorii cu care noi avem discuţii să aducă pe piaţa românească în continuare medicamente. Noi, prin UNIFARM, facem achiziţiile primordiale pentru Coronavirus, secundare pentru celelalte – Euthyrox, Metformin pentru spitale şi pentru programe de sănătate. În condiţiile în care piaţa europeană şi sud-asiatică – India şi China, care asigurau materie primă – va ieşi din această situaţie în care se află, bănuiesc că vor fi şi pe piaţa românească mai multe. În acest context, noi încercăm în momentul acesta pentru spitale, pentru programe de sănătate să asigurăm acel necesar de medicamente. Secundar, când vor veni aceşti distribuitori vor merge şi vor onora şi contractele pentru farmaciile cu circuit deschis. Am discutat, în cursul acestei săptămâni se va reglementa, se va suplimenta şi vom rezolva problema cu Euthyrox-ul. Metformin-ul are şi alte medicamente care-l pot înlocui”, a afirmat Tătaru, citat de Agerpres.

„Criza medicamentelor în România, în continuă creştere în ultimii ani, se adânceşte şi mai tare în perioada de urgenţă, declanşată de epidemia COVID -9. Acest lucru scoate la iveală anomaliile sistemului de sănătate, mai ales pe cele care ţin de domeniul medicamentului, adică al farmaciei. Medicamente aparţinând tot mai multor clase farmacologice (antidiabetice, antihipertensive, anticanceroase) sunt tot mai greu accesate de farmaciile româneşti. Pacienţii caută disperaţi medicamentele necesare, iar cei mai norocoşi şi le cumpără din farmaciile de peste hotare. (…) În ultima vreme s-a vorbit mult despre Euthyrox, medicament pe bază de levotiroxină sodică, utilizat în tratamentul unor afecţiuni ale tiroidei. Acest medicament este deficitar de mai multă vreme, punând în dificultate procesul de eliberare a medicamentelor în farmacie: pacienţii sunt puşi pe drumuri, eliberarea în regim compensat fiind imposibilă, deoarece nu există stocuri în farmacii pentru a onora cantităţile pentru o lună/trei luni. Ca urmare, s-a ajuns în situaţia în care s-au întocmit liste de aşteptare în farmacie, o cutie fiind împărţită mai multor pacienţi, asigurând, astfel, necesarul săptămânal, lucru strict contraindicat în această perioadă, când cetăţenii sunt sfătuiţi să stea în casă”, a transmis preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj, doctor Elena Dinte, citată de Agerpres.

Foto: Ministru Sănătății, Nelu Tataru (InquamPhotos-Octav-Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. In numele pandemiei mor mai multi romani de alte boli considerate secundare de Ministerul Sanatatii. Felicitari d-le ministru…
  Pe plan secundar voi vota si eu pentru PNL. Adica dupa ce ii votez pe toti ceilalti.

  • Dar votează dragă pe cine vrei tu :))))

  • Un pzdist infiltrat pe site ,isi castiga bolul de laturi aruncand cu ce are prin cotetz in printre putinii care incearca sa tina barca pe linia de plutire.

 2. Oricât ar mânca, nu se satură.

 3. Serios? Să ia homeopate , că tot sunt permise la noi cabinetele de homeopatie și mizeria aia de reclamă la TV…până nu devenim cinstiți, noi, ca omenire, avem ce merităm.

  • Din păcate tiroida chiar nu se poate trata homeopat…. 🙁

 4. Pai, ma Gogule, tara moare de Covid si tu ne dai Euthyrox in loc de Covidox?

 5. Azi 08.04.2020 nu se gaseste in farmacii – fizic si online – nici o cutie de Euthyrox, chiar daca dimineata un post de televiziune (Digi24) afirmau ca medicamentul se gaseste deja in farmacii.
  Minciuni, minciuni, minciuni…… si bataie continua de joc.