G4Media.ro

Ministrul Justiției va depune un memorandum pentru desființarea Secției Speciale în ședința…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Justiției va depune un memorandum pentru desființarea Secției Speciale în ședința de Guvern de la ora 20:00

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, va depune un memorandum pentru desființarea Secției Speciale în ședința de Guvern care are loc vineri, de la ora 20:00. În documentul care ca fi prezentat în cadrul întâlnirii, Predoiu îi propune premierului Ludovic Orban ”susținerea soluției desființării SIIJ”:

”Văzând recomandările cuprinse în documentele europene menționate, dispozițiile legale care reglementează funcționarea și organizarea SIIJ, precum și modul concret în care a funcționat Secția de la înființare până în prezent, propunem ca poziția Ministerului Justiției în raporturile cu autoritățile și instituțiile publice, respectiv cu instituțiile Uniunii Europene sau internaționale pe această temă să fie în sensul susținerii soluției desființării SIIJ”, se arată în document.

În memorandum, ministrul Justiției detaliază recomandările și documentele europene care critică funcționarea SIIJ și cer desființarea acesteia, cum ar fi reacțiile GRECO, ale Comisiei de la Veneția și raportul MCV.

Predoiu enumeră o serie de posibile abuzuri identificate de o parte a magistraților cu care ministrul s-a consultat. Printre acestea este enumerară și super-imunitatea pe care o pot căpăta procurorii SIIJ care pot fi anchetați doar de colegi de-ai lor, fără să existe o autoritate superioară care să verifice modul în care sunt desfășurate anchetele:

”Prin modul de organizare şi funcţionare a SIIJ s-a creat de facto o categorie de cetăţeni care beneficiază de imunitate de jurisdicţie penală totală, respectiv procurorii din cadrul SIIJ; SIIJ se îndepărtează de la orice fel de control ierarhic, dar şi judecătoresc eficient – în cazul soluţiilor de clasare – fiind compusă dintr-un număr extrem de redus de procurori, care îşi pot da ei înşişi, reciproc, orice soluţie de clasare indiferent de situaţia de fapt sau de drept şi indiferent de ce abuz ar putea face, pornind de la premisa că instanţele judecătoreşti nu pot obliga să-şi trimită în judecată un coleg, membru al acestei secţii”.

Una dintre concluziile memorandumului susține că constituirea unei astfel de instituții, deși este considerată constituțională, contravine modului în care sunt organizate și funcționează parchetele din România, dar și principiului controlului ierarhic:

”Deși constituirea unei astfel de secții este un demers care, în sine, a fost consemnat ca fiind constituțional, parametrii în care aceasta își desfășoară activitatea contravin modului de organizare a parchetelor în România și principiului controlului ierarhic. Argumentelor de legislație națională li se adaugă aspectele de conformare a reglementărilor naționale de constituire a secției cu cerințele europene – Consiliul Europei, Uniunea Europeană (inclusiv deciziile viitoare care vor fi pronunțate de CJUE în cauzele pendinte)”, se mai arată în document.

Textul integral al memorandumului poate fi citit aici. 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

32 comentarii

  1. Daca asta e Romania normala promisa…poate sa traga apa cine a avut sloganul de campanie electorala.

    • #NoapteaCaHoti!
      Eliberati Piata Victoriei!
      Pregatiti venirea #diaspora si #rezist, ori suntem revolutionari, ori nu mai suntem .. sau #lepragalbena are voie sa dea OUG pe Justitie ca e #dedreapta si chiar in a treia zi de Craciun? Felicitari pentru aia 9 milioane care au votat #DAlaReferendum, sunt oare bucurosi acum?

    • Predoiu, fa-te ca lucrezi !
      Ministrul justitiei tergiverseaza prea mult desfiintarea Sectiei Speciale.
      Nu se pune problema ca infractiunile magistratilor sa ramana nepedepsite, ci sa nu mai fie judecate de Sectia Speciala, aflata in slujba mafiei psd.
      Sectia Speciala a fost infiintata cu scopul de a-i teroriza pe magistratii corecti, cinstiti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, care i-au trimis in judecata si i-au condamnat pe infractorii din mafia psd, in paralel cu acoperitea magistratilor mafiei psd, care ii achita pe infractorii din mafie, in ciuda probelor zdrobitoare, prezentate de procurori.
      In justitie nu s-au comis abuzuri impotriva oamenilor cinstiti, ci au fost achitati infractori din mafia psd, de catre judecatorii corupti.
      Niciun nevinovat nu a fost trimis in judecata si, cu atat mai mult, nu a fost condamnat.
      Achitari s-au produs doar pentru ca :
      – infractorii de la CCR au decis, in mod aberant si criminal, ca probele obtinute cu ajutorul Serviciilor Secrete ale tarii sa fie eliminate
      – infractorii din parlament au dezincriminat, in mod aberant si criminal, anumite fapte penale
      – judecatori corupti, aflati in solda mafiei psd, au ignorat probele beton, prezentate de procurori
      – infractorii de la Sectia Speciala au retras anumite recursuri

  2. Orban e și Parlamentul.
    A decis el ca la noapte să facă cumva să desființeze SIIJ, chiar dacă e total ilegal. Urlă cineva că ăsta vrea să treacă peste Parlament? Nu.
    Noaptea ca hoții doar dacă ești PSD.
    Ipocriți oameni.

    Stați și mâncați și să aveți un an așa cum ați votat.

    • Curiozitate

      Dacă Guvernul poate să desființeze FĂRĂ implicarea Parlamentului „SIIJ”, de ce nu poate face la fel și cu „pensiile speciale” ?!

  3. Asta este România normală ,asta este România educată în care câțiva cetățeni în speță procurori și judecători nu răspund nici material nici penal la abuzurile comise .Când au văzut că SIIJ începe să caute s-au panicat jigodiile și au început să umble cu jalba în proțap pe la mai marii colonizatori iar urmările se văd .Cum să investigheze cineva cine a dat șpagă în dosarul microsoft sau EADS sau de ce au fost clasate cauzele ?Cum să verifice cineva deciziile judecătorilor ICCJ primite în bilețele galbene ?Cum să verifice cineva cum a fost cheltuit bugetul SRI ?Cum să verifice cineva din ce bani se deplasează săptămânal președintele în interes personal la Sibiu? Poate ne spune băsistul Predoiu ,mare urmaș al Brătienilor ,dacă nu i se împleticește limba.

    • Ioooi! S-au apucat scârbele să scrie, pesemne că foamea e mare în caricatura de partid. :))

    • Auzi nea Ioane, așa că de la bătrân la bătrân,mata faci diferența între judecătorii și procurorii nomenclaturiști sau cei independenți ?
      Toată lumea se folosește de diverse situații sau soluții în care deciziile au fost absolut aberante, pentru a baga toți judecătorii în aceeași oală. Nu putem face asta,pentru că pe acest principiu am fi toți țigani,cum am fi catalogați de oricine nu trăiește în Ro și afla totul doar din presa.
      SIIJ in esență face parte din nomenclatura PSD,asta deja am stabilit, ceea ce enumeri mata acolo tine de inspecții judiciare și alte componente de organizare interna și da, multe soluții date de unuii „judecatori” sunt de toată jena.

    • @ ion59
      Ai perfectă dreptate.
      Justitia este compromisa.
      Trăiască Abuzurile.

    • Moș Ioane ,inspecția judiciară este un fel de Colegiul Medicilor .Corb la corb nu-și scoate ochii.Dacă gândim că tot ce a făcut PSD este greșit și trebuie distrus ,atunci nu vom construi nimic ci vom sta să distrugem ce au clădit alții.Cred că cea mai bună soluție este să gândim cu capul nostru fără să cerem sfaturi de la alții .Poate îmi spui domnia ta când s-a întâmplat ca o țară membră a UE să ne susțină necondiționat un demers al României .Pentru noi toate au avut un mare preț .De la aderarea la NATO la aderarea la UE am plătit mai mult decât trebuie, prin privatizări dubioase sau contracte păguboase.Astea au fost impuse de membrii UE iar noi am acceptat cu capul plecat .

  4. Sâsâitu’ dracului,ne pișăm pe guvernul de căcat pnl pdl,secția ilegală din DNA făcută peste noapte de baragladina koveshi nu a-ți desfințat-o,oarba pe voi zdrențelor ordinare #rezist….

    • Fara legatura cu articolul. G4media, introduceti un sistem de moderare nou pentru comentarii. E plin de postaci PSD-isti ce folosesc un limbaj de Jilava si imprastie baliverne.

  5. Adevarata miză

    Desființarea SIIJ redeschide posibilitatea procurorilor si sri de a reface protocoalele.
    Judecătorii vor ajunge sub asediul procurorilor.
    Justitia este compromisa!

  6. Se Întoarce Monica Macovei prin tânărul sau discipol Cătălin Predoiu.
    #Dictatura

  7. Tocmai regimul presedintelui Klaus Iohannis care a injurat de zor PSD-ul pe motiv ca dadea ordonante de urgenta „noaptea, ca hotii”, adopta acum aceeasi tactica. Nu mai devreme de vineri, 27 decembrie 2019, premierul Ludovic Orban a convocat sedinta de Guvern pentru seara aceleiasi zile, in care are pe ordinea de zi doua documente scandaloase: un memorandum legat de desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie si un proiect de OUG privind trecerea la secret a studentilor Academiei SRI.
    #Rezist ieșiți la Victoria diseară???

  8. După cazul Țândărei când traficanții de copii au fost achitați în justiție iată ce face Guvernul Orban: se întrunește în ședință de urgență azi la ora 20, noaptea că hoții, și desființează prin OUG tocmai Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție ( SÎIJ).
    Noaptea ca hotii Pnl.

  9. Acst site G4Media vad ca e inundat din ce in ce mai mult de scarbele pesediste. Sau poate de postaci platiti de pesedeu ca sa mudareasca totul in jurul lor.

    • Paradoxal am votat Johannis dar cu scârbă.
      Rău am făcut în turul 2.
      Nu ma plătește nimeni,reacția mea este sincera.
      Simpatia mea este pentru USR.
      Dancila era o femeie cumsecade.

  10. s-a mutat LUJU pe G4media, e de bine… :))

  11. #noapteacahotii

  12. Nu va mai certati de unii singuri ,nu va citeste nimeni .

  13. Este absolut normal ca acaeasta anomalie a sistemului judiciar sa dispara, nu numai ca e vizibil criticata ca fiind contrara legislatiei europene in recomandarile oficiale ale Comisiei si organismelor oficiale ale Uniunii Europene, dar si pentru ca orice argument logic si de bun simt nu o justifica.Si haideti sa punem pe tapet cateva din multele motive obiective care sustin desfiintarea acestei sectii cu superimunitate consacrata de cei care au infiintat-o, respectiv comisia Iordache-Nicolicea la cererea lui Liviu Dragnea(ca sa aiba si ei un parchet):
    -nicaieri in lume nu mai exista o sectie sau departament autonome de parchet care sa aiba ca obiect principal de activitate cercetarea unei anumite categorii profesionale, fie ea si cea a magistratilor.Daca criminalitatea intr-o ramura sau sfera afecteaza prin dimensiunile ei in mod fundamental raporturile sociale sau securitatea sociala atunci se justifica infiintarea unei structuri de parchet in respectiva sfera sau materie.De exemplu in Italia functioneaza Parchetul Antimafia,in Franta Parchetul Antiterorism si Parchetul National FInanciar(unde sef a fost propus contracandidatul Codrutei Kovesi la sefia Parchetului European), in Romania functioneaza Directia Nationala Anticoruptie(pentru ca in Romania coruptia este endemica,mai cu seama in randul celor de rang inalt).Dar nicaieri in lume nu exista un departament autonom de parchet care sa aiba ca obiect de activitate principal cercetarea unei categorii profesionale;
    -cazuistica nu este atat de ampla incat sa justifice infiintarea sectiei speciale in discutie. Nu vorbim aici numeric,deoarece legea te obliga sa inregistrezi orice plangere in care petentul face vorbire despre pretinse infractiuni ca dosar penal. Si exista o practica-aceea ca orice justitiabil nemultumit de solutia ce-l vizeaza ori de cercetarile facute impotriva lui sa faca plangere penala , ne dam seama la cate dosare penale se ajunge .Numai ca practica demonstreaza ca peste 99% din cauze comporta solutii de clasare dupa simple verificari:
    -apoi sectia a fost a fost infiintata cu nerespectarea principiului controlului ierarhic al procurorilor inscris in Constitutia Romaniei.Procurorilor SIIJ li s-a dat dreptul prin OUG initiata de guvernul Tudorel Toader sa retraga si sa promoveze caile de atac in cauzele initiate de DNA ,DIICOT si alte parchete,inclusiv Parchetul General, care vizeaza magistrati si alte persoane cercetate alaturi de ei .Asa au scapat de judecata in apel Hrebenciuc,Sebi Ghita si altii, caci lista e destul de lunga.Ori un procuror al Sectiei superimune nu este superior ierarhic potrivit Constitutiei si statutului profesiei (Legea 303/2004) unui procuror al DNA ,DIICOT ori Parchetului General:
    -cand a fost infiintata aceasta sectie speciala de catre comisia Iordache-Nicolicea ,din aripa lui Dragnea a fost gandita ca un instrument de presiune si intimidare la adresa magistratilor incomozi pentru clasa politica,fara consultarea corpului magistratilor.In acest moment , cand au fost consultate punctele de vedere ale magistratilor, cei mai multi intruniti in adunarile generale ale instantelor si parchetelor -s-a dovedit ca peste 83% dintre magistratii procurori si judecatori nu doresc functionarea sectiei cu pricina din motivele expuse:
    -si desi se flutura propagandistic teza abuzurilor , santajarii magistratilor de catre DNA si uzantei Protocoalelor ,in afara cazului Onea-Portocala(aflat in instanta si pentru care aceasta urmeaza sa se pronunte) si a celui de la Oradea-eu nu am mai vazut vreun caz dovedit de justitie care sa justifice astfel de asertiuni. Cercetarea lui Kovesi in care Inalta Curte a constatat ca nu exista niciun fel de probe care sa justifice inceperea urmaririi penale si punerea in miscare a actiunii penale ,iar acuzatiile sunt formulate intr-o maniera neclara , inteligibila ,atunci cand a revocat masura controlului judiciar luata de sectia speciala impotriva celei in cauza oare ce semnifica?Dar cercetarea de catre respectiva sectie a lui Frans Timmermans cu incalcarea oricarei reguli de competenta(chiar daca necompetenta profesionala a fost acoperita ulterior printr-o solutie de clasare)?Din cate s-a comunicat pana in prezent oficial in mediul public, nicio solutie de condamnare ,achitare sau incetare a procesului penal nu s-a intemeiat pe protocoale si ele oricum nu mai sunt in fiinta, fiind declarate neconstitutionale,in tot sau in parte.

    • Bați câmpii cu grație (se pare că ești din sistem și ai bube-n cap), despre secția de anchetare a magistraților înființată peste noapte în DNA de lulutza, nu v-am auzitără să cereți desființarea cu atâta ardoare , nesimțiților #rezist……

  14. #NoapteaCaHoti! Eliberati
    Piata Victoriei!
    Pregatiti venirea #diaspora si #rezist, ori suntem revolutionari, ori nu mai suntem .. sau #lepragalbena are voie sa dea OUG pe Justitie ca e #dedreapta si chiar in a treia zi de Craciun? Felicitari pentru aia 9 milioane care au votat #DAlaReferendum, sunt oare bucurosi acum?

  15. La știrea aceasta, cei de la Ziare.com au dezactivat commenturile.
    Voiam să văd cum se felicită între ei, dar nu știu de ce le este teamă…

  16. Pentru stiinta si corecta informare a unui preopinent al meu nu a existat o sectie speciala de anchetare a magistratilor la DNA.Magistratii erau cercetati de DNA doar cand savarseau infractiuni de competenta acestei structuri(de coruptie sau de serviciu ), dar erau cercetati si de DIICOT daca savarseau infractiuni de trafic de droguri sau alte infractiuni de competenta DIICOT.Tot asa puteau fi cercetati si de Parchetul General ori chiar de parchetele de pe langa Curtile de Apel daca savarseau infractiuni care nu erau date prin lege in structura DNA sau DIICOT(de exemplu viol,omor,conducere cu imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala etc).La DNA exista un serviciu, deci nu o sectie ,care viza doar cercetarea infractiunilor de coruptie si de serviciu comise de magistrati,deci nu a tuturor infractiunilor ,ci doar a celor date prin lege in competenta DNA.Asa ca mai documenteaza-te inainte de a te lansa in afirmatii nefondate domnule meditator de fizica sau gaseste alte surse de informare decat cele false promovate de propaganda de tip luju.ro sau Sputnik.Si chiar daca te dezamagesc iti spun adevarul.Nu sunt nici din sistem si nu am nici bube in cap.Asta nu ma impiedica insa sa exprim opinii argumentate.

    • Deci concluzia ta este că este mai bun un serviciu de anchetare a magistraților făcut peste noapte de o Lulutză numită politic, decât un SIIJ înființat prin lege în parlament și numit și aflat în subordinea CSM.
      Halal logică de haștagieni #rezist ……

  17. Concluzia mea este aceea ca magistratii trebuiesc cercetati in raport de obiectul infractiunilor pe care le savarsesc si asta se degaja limpede din ce am precizat anterior.Adica daca savarsesc infractiuni de coruptie sau de serviciu sa fie cercetati de DNA,daca savarsesc infractiuni de terorism,crima organizata,trafic de droguri etc. sa fie cercetati de DIICOT, daca savarsesc infractiuni de drept comun altele decat cele date in competenta DNA sau DIICOT sa fie cercetati de Parchetul General sau parchetele competente de pe langa curtile de apel(in raport de rangul ierarhic al magistratului) asa cum tot Parlamentul a decis prin legile de organizare si functionare ale DNA si DIICOT si prin dispozitiile Codului de procedura penala, pana sa decida infiintarea SIIJ.Asa e normal, logic si firesc sa cercetezi o persoana de catre o structura competenta in raport cu materia infractiunii savarsite ,ci nu sa creezi o structura pe criterii discriminatorii, respectiv care sa se ocupe numai de cercetarea unei anumite categorii profesionale cum e cea a magistratilor ,pentru ca asa ti-a casunat tie ca legiuitor dominat de structura PSD-ALDE ,pentru ca aveai probleme cu justitia.Serviciul cu pricina din DNA este rodul unei organizari interne in cadrul competentei generale instituite prin lege a DNA-lui, care vizeaza numai infractiunile de coruptie si serviciu savarsite de magistrati, deci cele date de Parlament prin lege in competenta DNA-lui,nu si celelalte infractiuni comise de magistrati date prin lege in competenta DIICOT(de exemplu cele de criminalitate organizata sau droguri) ori in competenta Parchetului General si a parchetelor de pe langa curtile de apel(cum ar fi violul,omorul,conducerea unui autovehicul pe drumurile publice avand in sange o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala etc). Nu am sa mai adaug alte comentarii, insa spun doar atat:daca mergem pe logica infiintarii SIIJ, ce ar fi sa infiintam si o sectie autonoma care sa cerceteze infractiunile comise de doctori,alta care sa cerceteze infractiunile comise de parlamentari si alti demnitari,alta care sa-i cerceteze pe profesori, caci de si medicii se simt santajati de organele administrative ale Colegiului Medicilor,parlamentarii de cei care fac parte de comisia de etica ,disciplina si imunitati din fiecare camera, profesorii de cei din Inspectoratul Scolar etc. Halal logica!Si cum mai stam atunci cu discriminarea?

    • La cât suflet pui în postare, tu trebuie să fii fochistul de la DNA central……..
      Uite aşa vă daţi de gol domnilor procurori,voi cei care nu vreţi ,,adevărata” răspundere a magistraților pentru fărădelegile comise în dosare…..

  18. Cosmine as vrea sa ai parte de o judecată si o condamnare ,,dreapta”ca sa regreți desființarea secției!