G4Media.ro

Ministrul grec de Externe vrea să conducă o misiune de ajutor umanitar…

Sursa foto: Twitter / Nikos Dendias

Ministrul grec de Externe vrea să conducă o misiune de ajutor umanitar la Mariupol, unde se află o comunitate de mii de etnici greci

Ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, a declarat marți că dorește să conducă o misiune umanitară în orașul asediat Mariupol din Ucraina, unde trăiesc mii de etnici greci, relatează Reuters.

Ucraina a făcut apel marți la Rusia pentru a permite accesul cu provizii umanitare în Mariupol și pentru a lăsa civilii să iasă din oraș, despre care președintele Volodimir Zelenski a spus că a fost devastat de bombardamentele rusești.

Rusia neagă că a vizat civili și acuză Ucraina pentru eșecul repetat de a stabili un pasaj sigur pentru civili în afara Mariupolului. Ucraina a sfidat un ultimatum pentru ca orașul să se predea până în zorii zilei de luni, drept o condiție pentru ca forțele rusești să lase civilii să plece în siguranță.

Dendias a declarat că prioritatea Greciei este de a proteja civilii neînarmați și etnicii greci care trăiesc în Mariupol, adăugând că a notificat deja autoritățile ucrainene și ruse cu privire la misiunea umanitară.

„Intenționez să conduc personal această asistență”, a spus el în declarații făcute presei după ce s-a întâlnit cu consulul general al Greciei la Mariupol, Manolis Androulakis, ultimul diplomat al UE care a părăsit săptămâna aceasta portul ucrainean asediat.

Dendias a precizat că se va coordona cu Crucea Roșie.

Mariupol, un oraș cu peste 400.000 de locuitori înainte de război, a avut din punct de vedere istoric o populație considerabilă de etnici greci.

Cel puțin 10 etnici greci au fost uciși și mai mulți au fost răniți de când Rusia a început să atace Mariupol. Peste 150 de cetățeni greci au fost evacuați din regiune, potrivit guvernului elen.

Sursa foto: Twitter / Nikos Dendias

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter