G4Media.ro

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu: Am făcut un pas important pentru ca România…

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu: Am făcut un pas important pentru ca România sã primească primii bani prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a semnat vineri acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţã încheiat între Comisia Europeanã şi România, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro, bani care vor fi folosiţi pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevãzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţã (PNRR).

”Ministrul Finanţelor, dl Adrian Câciu, a semnat ieri, 26 noiembrie 2021, acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţã încheiat între Comisia Europeanã şi România, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro. Împrumutul va fi folosit pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevãzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţã (PNRR). Sumele vor fi disponibilizate în 10 rate, în baza îndeplinirii de cãtre partea românã a jaloanelor şi ţintelor prevãzute în reformele şi investiţiile asociate împrumutului”, anunţă sâmbătă Ministerul Finanţelor.

Totodatã, Comisia Europeanã va disponibiliza o prefinanţare de 13% din împrumut (cca 1,94 mld. EUR), dupã intrarea în vigoare a Acordului.

„Am fãcut un pas important pentru ca România sã primeascã primii bani prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţã. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele şi investiţiile prevãzute în PNRR. Acum urmeazã ca Ministerul Finanţelor sã încheie un Acord subsidiar cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile pãrţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut, inclusiv monitorizarea atingerii jaloanelor şi a ţintelor şi întocmirea raportãrilor solicitate de Comisia Europeană”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Perioada de disponibilitate a împrumutului este 31 decembrie 2026.

Fiecare tragere, inclusiv prefinanţarea, va avea o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizãrii, din care o perioadã de graţie de 10 ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rămasã pânã la maturitate.

România beneficiazã prin PNRR de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant şi restul împrumut.

sursa: News.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Da ,e de așteptat ,la plăcinte înainte ………….
  Văd că au depășit momentul când lui Patriciu și nu numai le mirosea urât Euro .ce campanie furibundă era atunci ,egalată acum doar de ura față de Justiție și USR.

  • Acest pas nu este important pentru România. Este important doar pentru cei care sunt la guvernare. Nu beneficiază poporul de acești bani, ei își vor umple mai mult buzunarele. Vă gândiți să vă credem, după ce trezezici de ani ne-ați mințit și furat într-una?

 2. PSDisti astia sunt si prosti si nesimtiti. Nu cal il iubesc sub vreo forma pe Superman … da el a semnat joi actele…

 3. O chestie uriasa facuta de genialul Caciu. Guvernul a primit votul joi, iar el dimineata a semnat acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţa.

  Meritul lui personal fiind fix zero in toata treaba asta, acordul astepta acolo de saptamani bune. A, stie sa se semneze, am uitat de asta. Asta e un merit.

 4. speaking of Caciu. PSD a avut de-a lungul timpului economisti cand mai buni, cand mai rai. Acest Caciu insa, abonat la Realitatea.TV este periculos nu pentru ca ar fi de sorginte Sputnik (nu vaccinul) ci pentru ca este un slab economist inclinat deci sa creada toate prostiile colportate pe acest canal. Este un fals economist gen Orban (HU) – aia au stofa. este, pe scurt, un impostor – pe cale de consecinta atat mai periculos.

 5. Am facut si am dres din PIXul ministerial!
  Cand o sa FACETI ceva vizibil, vreo caramida de exemplu la cele 7 SPITALE(inclusiv maternitati) noi noute promise in Programul de guvernare PSD-PNL-UDMR votat zilele trecute in Parlament la Investirea Guvernului condus de dl Ciuca?!
  Cand?!!!
  Ca din PIX le facea la fel de „bine” dl Dragnea!!!

 6. Prea multa gargara. Și Caciu și Rafila nu contenesc sa apară pe toate canalele. Parcaar fi analiști politici și condamna cu manie greaua moștenire. Mai așteptăm.

 7. Plina de „caractere” masoneria asta, precum domnu’ din „pozna” trezit pe post de armasar, dete’n branci de atata munca si raspundere (ca si ailalti, colegi si seful din dotare, treziti la guvernare)!!!! Vai capu’ ei de tara si timpuri ce ne asteapta!

 8. A făcut un pas important, a semnat. Probabil a semnat chiar de mai multe ori dar omul e modest.

 9. Infectie de USR-isti peste tot. Dupa ce si-au varsat incompetenta si aroganta la putere, au incercat un santaj jenant apoi acum le-a ramas cucuta in gusa.

 10. Acest pas nu este important pentru România. Este important doar pentru cei care sunt la guvernare. Nu beneficiază poporul de acești bani, ei își vor umple mai mult buzunarele. Vă gândiți să vă credem, după ce trezezici de ani ne-ați mințit și furat într-una?