G4Media.ro

Ministrul Energiei: Susțin în totalitate dreptul de preemțiune al Primăriei București de…

Ministrul Energiei: Susțin în totalitate dreptul de preemțiune al Primăriei București de a achiziționa ELCEN

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, luni seara, că susţine în totalitate dreptul de preempţiune al Primăriei Capitalei de a achiziţiona Elcen sau activele din această societate.

  • „Eu cred că este ok să fie totul integrat şi evident modernizat. Şi Elcen are nevoie de modernizare şi acolo avem fondul de modernizare şi indiferent că e proprietatea ministerului sau a primăriei, acest lucru trebuie făcut. Degeaba, însă, faci Elcen fără reţeaua de termoficare şi aceasta trebuie complet reabilitată. Primăria Generală şi-a exprimat (intenţia de a cumpăra Elcen, n.r.) în 13 ianuarie către administratorul judiciar, ne-a înştiinţat şi pe noi. Sigur, susţin în totalitate acest lucru, dreptul de preempţiune de a achiziţiona Elcen sau activele din Elcen. Dacă acest lucru va fi dus la bun sfârşit este foarte bine. Elcen va putea funcţiona sub aceeaşi umbrelă a primăriei, cu o conducere unică, nu mai dă vina nimeni unui pe altul, că nu-şi mai plăteşte unul altuia subvenţiile, datoriile către furnizori”, a spus Popescu, la B1 TV.

Ministrul de resort a susţinut că pentru achiziţia Elcen nu trebuie să existe bani de la bugetul de stat. „Pot să existe bani din taxe şi impozite. Primăria Capitalei este o primărie bogată. Există şi finanţări şi din altă parte”, a menţionat demnitarul.

Săptămâna trecută, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, într-o conferinţă de presă, intenţia Municipalităţii de a cumpăra Elcen, menţionând însă că pentru realizarea acestui deziderat trebuie fie obţinut acordul Guvernului şi al Consiliului General al Capitalei.

  • „Ne-am exprimat intenţia de a cumpăra Elcen. Este un deziderat care a apărut în spaţiul public de foarte mult timp, inclusiv la administraţiile anterioare. Avem instrumentele să îl realizăm. Există disponibilitatea – pe care am exprimat-o formal din partea Primăriei Capitalei. Este nevoie de acordul Consiliului General şi este nevoie de acordul Guvernului, prin Ministerul de Finanţe şi prin Ministerul Energiei. Sunt optimist că această preluare va avea loc”, a precizat Dan în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Primăria Capitalei.

Acesta reamintit că, în anul 2016, societatea Elcen a fost evaluată la un miliard de lei şi a estimat că, urmare a faptului că nu s-au mai realizat mari lucrări de investiţii, această valoare a scăzut.

Nicuşor Dan a preconizat că, „în cel mai fericit scenariu”, achiziţia ar putea fi realizată în luna mai, iar aceasta ar permite o reducere a cheltuielilor, dar şi o adaptare a producţiei la nevoile de căldură şi apă caldă ale Bucureştiului.

Elcen a fost înfiinţată în decembrie 2002, ca filială a S.C. Termoelectrica S.A., prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. În prezent, Ministerul Energiei este principalul acţionar al companiei, deţinând 97,51% din acţiuni, restul acţiunilor fiind deţinute de SNGZ Romgaz (2,49%).

Conform datelor oficiale, Elcen este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) şi din Bucureşti (90%).

sursa: Agerpres.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Cand Firea vorbea de ELCEN era facuta proasta. Acum ca mucusorul spune aceleasi lucruri pe care le zicea Firea e de bine! Deci Firea nu a fost lasata sa faca treaba. Problema este ca mucusorul si sustinatorii lor nu prea se pricep. Ei au crezut ca daca treaba e simpla, invart mai mult de robinet si vine caldura. Dar teava era neschimbata si a facut gaura. Firea si-a dat seama ca trebuie sa dea de robinet cu grija. Raspunde cineva pentru caldura irosita cand s-a spart teava, DNA-aul aude. In rest, fara penali se stie, traiasca USSR-ul.

    • Firea a avut si guvern PSD si majoritate PSD in CGMB si parlament si nu a facut nimic.
      Daca chiar voia sa faca ceva o facea, avea toata sustinerea politica, dar nu, ea a vrut doar luminite, concerte, reclame la televiziuni, companii ilegale s.a.m.d.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.