Ministrul Energiei: „Se poate merge până la retragerea licenței pentru furnizorii care au emis facturi fără compensare. Nu te poți juca cu nervii oamenilor” / Cum se vor aplica noile măsuri de sprijin

Virgil Popescu Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat marți că se poate merge până la retragerea licenței pentru furnizorii de energie care au emis facturi integrale, care nu conțin măsurile de plafonare și compensare, precizând că „nu te poți juca cu nervii oamenilor”. Ministrul a anunțat și noi măsuri de sprijin, care se vor aplica începând cu 1 aprilie, atunci când vor expira actualele măsuri de compensare și plafonare.

Ministrul a prezentat o evaluare preliminară a legii plafonării și compensării facturilor la energie. Astfel, pentru noiembrie și decembrie, dintre consumatorii casnici, 80% din total gopodării au beneficiat de compensare și plafonare la energie electrică și 60% la gaze naturale.

Referitor la furnizorii care au trimis facturi neplafonate și necompensate, ministrul a precizat că ei își pot pierde licența.

„Eu cred că se poate merge până la retragerea licenței furnizorilor care nu respectă legea. Nu te poți juca cu nervii oamenilor”, a spus ministrul, precizând că de ieri toți marii furnizori au început să trimită facturile în mod normal.

ANPC desfășoară așadar, în prezent, un control la toți furnizorii de energie, a spus Popescu, care a precizat că „neaplicarea legii a fost o hoție”, iar „cei care au făcut acest lucru trebuie să fie penalizați”.

Ministrul a menționat că un singur furnizor a fost pregătit astfel încât până în data de 15 decembrie să emită facturile așa cum prevede legea, fără să îi precizeze numele.

Popescu a afirmat că furnizorii trebuie să storneze facturile, nu să îi rețină din facturile următoare, oamenii nu trebuie să plătească penalități și banii trebuie returnați, companiile urmând să facă din oficiu acest lucru.

„Vom face o modificare astfel încât furnizorii care au emis facturile să fie obligați să le refacă și ca consumatorii să nu plătească penalități”, a spus el.

Ministrul a mai anunțat că noi măsuri de sprijin vor intra în vigoare în curând, unele pentru a compensa faptul că plafonarea și compensarea expiră de la 1 aprilie.

„La Guvern am discutat ca pentru agricultură, pentru zona alimentară să avem o schemă de compensare nu numai pentru IMM, ci și pentru procesatori mari, pentru producători de carne de pui. Începând cu data de 1 februarie vrem să o avem în funcțiune. Vom merge în Guvern cu un proiect legislativ astfel încât să avem schema de ajutor de stat pentru cei care lucrează în această industrie. Din prețul la energie electrică, la gaze, să îi ajutăm cu factura, astfel încât prețul alimentelor să nu crească. De la 1 aprilie gândim continuarea unei scheme de compensare pentru consumatorii casnici astfel încât după data de 1 aprilie să avem o posibilitate să reducem TVA de la 9 la 5% și scoaterea din prețul energiei a bonusului de cogenerare și a certificatelor verzi, pentru cei care au un plafon de consum de 300 kWh cu o marjă de 10%. Pentru IMM gândim o schemă de ajutor pentru după data de 1 aprilie, astfel încât IMM-urile să poată beneficia cel puțin până la data de 1 iulie de ajutor. Pentru potențialii beneficiari, vom urmări ca acest ajutor de stat să se ducă țintit către ei, dar să păstreze locurile de muncă”, a completat ministrul.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *