G4Media.ro

Ministrul de Externe al R. Moldova, cu ocazia împlinirii a 105 ani…

Foto: InquamPhotos / George Calin

Ministrul de Externe al R. Moldova, cu ocazia împlinirii a 105 ani de la unirea Basarabiei cu România: „Un moment istoric. A însemnat salvarea Moldovei de la război, comunism, dictatură, gulag și teroare”

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a postat un mesaj pe Facebook cu ocazia împlinirii a 105 ani de la unirea Basarabiei cu România.

„27 Martie 1918 este un moment istoric care a avut un impact major asupra viitorului țării noastre: Unirea cu România, înfăptuită acum 105 ani, a însemnat salvarea Moldovei de la război, comunism, dictatură, gulag și teroare, permițându-ne să ne bucurăm de pace și dezvoltare în anii ce au urmat.

Astăzi suntem uniți cu România în lucrul nostru comun pentru a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană și pentru a asigura pacea și securitatea regională”, se arată în postarea lui Nicu Popescu.

Context

Basarabia, după cum a fost defeinită în cadrul administrației țariste prin Tratatul de la București din 1812,  s-a constituit ca Republică Democrată Moldovenească la sfârșitul anului 1917, proclamându-și întâi autonomia în cadrul Republicii Ruse, apoi, după Revoluția din Octombrie, independența față de Rusia bolșevică și, după câteva luni, la 27 martie/9 aprilie 1918 unirea cu Regatul României, în cadrul căruia a constituit o provincie.

Această stare a durat timp de 22 de ani până la 28 iunie 1940 când un ultimatum al guvernului sovietic, care urmărea punerea în aplicare a pactului Ribbentrop-Molotov a fost adresat României, cerând cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică.

România a cedat și după 48 de ore Basarabia a fost ocupată de Armata roșie, administrația și Armata Română retrăgându-se, într-un mod haotic, la vest de râul Prut.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...