G4Media.ro

Ministrul Boloș anunță a treia modalitate de plată a ajutorului de încălzire,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Ministrul Boloș anunță a treia modalitate de plată a ajutorului de încălzire, cea online/ USR critică noile modificări la ordonanța de plată a facturilor la energie și acuză guvernul că ”bate recordul de incompetență”

Executivul a aprobat în şedinţa de marţi a treia modalitate de efectuare a plăţilor din ajutorul de încălzire, respectiv plata online, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, transmite Agerpres.ro.

„Guvernul a aprobat astăzi, prin ordonanţă, cea de-a treia modalitate de a efectua plăţi din ajutorul de încălzire. Este vorba de plata online, care va fi şi va funcţiona pentru ca beneficiarii să poată să efectueze aceste plăţi de la locul de domiciliu. Practic, vor putea accesa aplicaţia informatică prin introducerea codului, seriei pe care o are cardul de energie şi apoi a celor trei documente cu care ne-am obişnuit pentru efectuarea plăţilor şi care sunt necesare pentru a putea deconta banii pe care îi are alocaţi din ajutorul de încălzire, respectiv cartea de identitate, cardul de energie şi factura justificativă privind datoria faţă de furnizorul de energie. Acestea se vor trimite în aplicaţia informatică împreună cu poşta electronică oficială, adică adresa de email a beneficiarului”, a explicat Boloş.

USR a criticat noile modificări la ordonanța pentru plata facturilor la energie, acuzând Guvernul PSD-PNL că ”bate recordul de incompetență”:

 • ”Pentru a treia oară în mai puțin de două luni, Guvernul Ciucă vine cu o nouă formă pentru ordonanța de urgență privind plata facturilor. Guvernul PSD-PNL arată că nu este capabil nici măcar să lase Uniunea Europeană să îi ajute pe românii cu venituri mici să-și plătească facturile de energie și lemnele de foc”, a transmis USR printr-un comunicat de marți.

Pe de altă parte, Boloș a adăugat că beneficiarul va primi un mesaj automat că documentele au fost recepţionate de Poşta Română şi după aceea va avea loc procesul de verificare a documentelor primite, în termen de maximum 5 zile. Dacă operaţiunea este aprobată şi documentele sunt în regulă, se va primi, tot prin poştă electronică, pe adresa de email comunicată, dovada serviciilor de mandat poştal.

 • „În acest fel, avem trei modalităţi de efectuare a plăţilor din ajutorul de încălzire de către beneficiari. Prima modalitate, care este deja cunoscută, este cea prin prezentare la oficiul poştal, a doua modalitate direct la poştaş, atunci când acesta se deplasează în localitatea de domiciliu a beneficiarului şi, începând de astăzi, cea de-a treia modalitate, şi anume prin intermediul serviciilor electronice, plăţilor online pe care Guvernul a aprobat-o”, a punctat ministrul.

Marcel Boloş a reiterat că datele rămân aceleaşi, respectiv 1 februarie începerea distribuirii cardurilor de energie prin intermediul Poştei Române, 15 februarie data în care va avea loc transferul banilor de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene la Poşta Română, pentru a se putea efectua plăţile necesare din acest ajutor. Începând cu data de 20 februarie se vor putea efectua plăţile prin servicii de mandat poştal.

 • „Acestea sunt datele pe care le avem şi mecanismele pe care le-am aprobat: patru milioane de beneficiari, cinci miliarde de lei, adică un miliard de euro este bugetul acestei scheme naţionale pe care o avem în derulare. (…) Practic, în acest fel, cardul de energie ajunge direct la beneficiarii care sunt prevăzuţi în listă şi, după cum deja se cunoaşte locul de consum, respectiv gospodăria, este cea care face obiectul acordării acestui ajutor de sprijin, cu valoare de 1.400 de lei în cele 2 tranşe, tranşa din luna februarie şi tranşa din luna septembrie 2023”, a precizat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

USR mai susține că nici acum nu au ajuns la beneficiari cardurile de energie, iar ”banii vor putea fi folosiți, în cel mai bun caz, din 20 februarie încolo, iar întreg mecanismul este unul deosebit de greoi, de birocratic”:

 • ”Între timp, Guvernul PSD-PNL tot modifică actele normative în baza cărora românii vor primi ajutorul din fonduri europene, pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Guvernului aflându-se încă o ordonanță de modificare și completare a OUG 166/2022 (…) O altă modificare pregătită de Guvern prevede apariția unei aplicații a Poștei Române, menită să permită plata electronică a facturilor și datoriilor la energie. Doar că nimeni nu știe nimic despre această aplicație, care trebuia să funcționeze „de ieri” (…) USR reiterează Guvernului PSD-PNL solicitarea ca pentru cei 3,5 milioane de beneficiari ai cardurilor de energie pentru care se știu toate detaliile MIPE să transfere banii asociați direct furnizorilor acestora, astfel încât oamenii să beneficieze de sprijinul din bani europeni fără a face altceva. Simplu, fără drumuri pe la Poșta Română, fără cozi și fără să completeze documente cerute la infinit”, a mai transmis USR în comunicat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. „USR critică”. O, vai, ce noutate! Se dau bani românilor! Normal că USR critică! Găsesc ei niște motive hilare!! „să transfere banii asociați direct furnizorilor acestora”. Ha, ha, ha! Guvernul trebuie să știe care e furnizorul pentru fiecare român! MARXISM scris cu litere majuscule!

  • Au facut niste legi de parca ar avea 5 ani.
   Sunt de o incompetenta imposibila.
   Nu trebuiau sa se dea ajutoare, trebuia sa fie o reducere de TVA pentru toti si atat.
   Plimbatul asta de bani este strict politic.

 2. Si daca nu aveti Calculatorul Bun , ajunge Cartea de Identitate pe Internet ! Atentie ! Cartea de Identitate , trebuiesa fie Copie Alb- Negru , dupa aceea de facut Fotografie si de trimis on-line . Nu se trimite Cartea de Identitate in Color ! Parerea mea !

 3. Nu se va putea folosi intreaga suma din transa a doua, tinand cont ca facturile lunilor noiembrie si decembrie 2023, care vor avea o valoare semnificativ mai mare decat cele din vara, vor ajunge la clienti in lunile ianuarie, respectiv februarie 2024, iar folosirea cardului este permisa numai pana pe data de 31.12.2023. Ma intreb daca acest lucru este facut cu intentie sau este iarasi o scapare a legiuitorului?

 4. Nu o sa folosesc Cardul Energetic la Nimica ! Pentru ca i-mi platesc la timp Facturile la Telefon , Lumina si Intretinere la Bloc , si nu figurez cu Datorii la Nimica , si nu am ce sa platesc cu Cardul Energetic ! Si deci nu o sa folosesc Cardul energetic la Nimica ! Si o sa tin Cardul Energetic in Dulap , pana cand isi pierde Valabilitatea , iar 1400 de lei or sa fie Bani Necheltuiti !

 5. Ar fi fost buna o Economie de 1400 de lei , dar Nu o sa folosesc Cardul Energetic , pentru ca Nu se poate ! Banc Sec !