G4Media.ro

Ministrul austriac de Externe cere liderilor UE să nu favorizeze Ucraina în…

Sursa foto: Facebook/ Österreichisches Außenministerium

Ministrul austriac de Externe cere liderilor UE să nu favorizeze Ucraina în detrimentul țărilor din Balcanii de Vest privind aderarea la blocul comunitar

Ministrul austriac de Externe a cerut liderilor UE să nu favorizeze Ucraina în detrimentul țărilor din Balcanii de Vest în ceea ce privește aderarea la blocul comunitar, relatează The Guardian.

Înaintea summitului de luna viitoare, care va decide dacă UE va aproba în mod oficial negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova și va revizui potențiala extindere a blocului până la 35 de membri, Alexander Schallenberg a declarat pentru Financial Times că Bosnia și Herțegovina nu ar trebui să fie neglijată.

„Seismograful nostru geostrategic lovește în ambele direcții”, a spus el, adăugând că ar fi un „dezastru geostrategic” dacă comisia ar privi Balcanii de Vest „cu lupa și pe Ucraina cu ochelari roz… Nu poți avea anumite grupuri pe banda rapidă, iar altele pe banda de serviciu”.

Luna aceasta, Comisia Europeană a recomandat începerea discuțiilor cu Ucraina și Republica Moldova, dar că negocierile cu Bosnia ar trebui să aștepte până când „se va atinge gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare”.

Schallenberg a declarat că discuțiile cu Bosnia „merg deja în direcția corectă”.

„Dar … să nu creăm o problemă în regiunea care așteaptă de 20 de ani și să le dăm un alt obstacol [de trecut]. Așa cum a spus [premierul albanez] Edi Rama, dacă îl citez corect: «Trebuie să începem un război în Balcani pentru a vă atrage atenția?».

Va fi o dezbatere foarte aprinsă și dorim ca semnalele să fie egale în ambele direcții din motive geostrategice … Trebuie să trimitem un semnal către părțile terțe: aceste țări sunt ale noastre, fac parte din familia noastră.

Nimic nu se mișcă pentru poporul [din Serbia]. Pentru prima dată avem sondaje în Serbia în care majoritatea relativă nu mai este în favoarea Uniunii Europene. Acest lucru ar trebui să ne tragă toate semnalele de alarmă. Îi pierdem”, a afirmat oficialul de la Viena.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Austria si Ungaria, slugile Rusiei!

  2. Ba, am văzut cum Austria a favorizat unul dintre statele fostei Iugoslavii, adică din Balcanii de Vest, anume Croația, la admiterea în Schengen, în defavoarea României.

    Despre ce vorbește domnul acesta?!…

  3. Așa ar spune și Putin.

  4. Este evident că interesul Austriei este ca țările din Balcanii de Vest să fie integrate în UE inaintea Ucrainei, sau Moldovei.

    În cazul acesta se poate amenința Austria cu veto-ul in Consiliul European, acolo unde se iau deciziile privind viitori membri ai UE. Fix o amenințare impotriva interesului Austriei.

    Dar, Robotu’ nostru care ne reprezintă in Consiliul European este pe altă planetă….