G4Media.ro

Ministrul Apărării, după atacul de la Reni, din Ucraina: Am monitorizat în…

Captura Facebook

Ministrul Apărării, după atacul de la Reni, din Ucraina: Am monitorizat în toată această perioadă lucrurile şi împreună cu aliaţii noştri o facem în continuare

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a precizat că în permanenţă România monitorizează conflictul din Ucraina şi s-a referit şi la ajutorul pe care România îl oferă Ucrainei în această perioadă, anunță News.ro.

Întrebat, miercuri seară, la TVR Info ce a făcut Ministerul Apărării pentru a asigura securitatea frontierelor, în contextul atacului de la Reni, Angel Tîlvăr a explicat că ministerul său şi-a făcut datoria.

”A făcut ceea ce face de mult şi anume şi-a făcut datoria ca parte a celei mai puternice alianţe militare din istoria omenirii, a Alianţei Nord Atlantice. România face parte din arhitectura de asigurare a securităţii cetăţenilor Alianţei, România aflându-se în proximitatea acestei zone de conflict. Dacă până acum ştirile legate de confruntare, legate de agresiunea Rusiei, veneau din zone aflate la o distanţă mare, de data aceasta Rusia a atacat facilităţi portuare ale Ucrainei aflate în  proximitatea României. Noi am monitorizat în toată această perioadă lucrurile şi împreună cu aliaţii noştri o facem în continuare. Este vorba de măsuri de  supraveghere care ne permit să ştim ce se întâmplă în timp real şi împreună cu aliaţii să ne adaptăm comportamentul în raport cu intenţiile şi cerinţele noastre de apărare”, a declarat Tîlvăr.

Întrebat, de asemenea, ce s-ar putea întâmpla, dacă o rachetă sau o dronă ar cădea în România, în urma războiului din Ucraina, Tîlvăr a răspuns că s-ar cunoaşte imediat dacă ar fi un element accidental.

”Avem capabilităţile tehnologice şi capabilităţile militare prin care să putem face distincţia între un  act de agresiune şi un element accidental”, a precizat ministrul.

Ministrul Apărării Naţionale s-a referit şi la ajutorul pe care România îl oferă Ucrainei.

”Încă de la început, România pe lângă faptul că a condamnat agresiunea ilegală şi neprovocată a unei ţări suverane de către Rusia, România din punct de vedere umanitar a permis tranzitul a peste 2,5 milioane de ucraineni, ceea ce nu este puţin. România a creat posibilitatea pentru cei care au decis să rămână în România, să poată lucra, să poată studia, să poată beneficia de asistenţă medicală. În acelaşi timp să nu uităm că România a fost principalul coridor prin care  cerealele ucrainene au putut să meargă spre zone unde era foarte mare nevoie, prevenind în felul acesta o situaţie de lipsă de alimente. Cred că militar, din punct de vedere strategic are importanţa Mării Negre şi cu tot ce însemană din punct de vedere militar acest lucru şi anume că suntem în situaţia de a asigura poliţia aeriană,  că suntem în situaţia de a împărtăşi cu ceilalţi aliaţi ai noştri situaţia care există aici, nivelul de  cunoaştere vizavi de situaţia din Marea Neagră. Să nu uităm că România, având o relaţie specială cu Moldova este interesată şi de securitatea acestei ţări”, a explicat Tîlvăr.

Întrebat dacă Ucraina a primit muniţie din România, Tîlvăr a fost reţinut.

”Noi le-am oferit sprijin multidimensional şi am făcut la momentul potrivit şi precizări vizavi şi de felul în care din punct de vedere al nevoilor lor neletal am sprijinit. În rest vă rog să îmi permiteţi să fiu rezervat. (…) Mai bine este să faci un lucru decât să creezi o stare care să ducă la îngrijorare, la spaimă”, a mai spus ministrul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Slugile Rusiei din România pun batista pe țambal!