G4Media.ro

Miniștrii Apărării din Turcia și Siria s-au întâlnit la Moscova pentru prima…

Sursa foto: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı

Miniștrii Apărării din Turcia și Siria s-au întâlnit la Moscova pentru prima dată după 2011

Miniştrii apărării turc şi sirian au discutat miercuri, în timpul unei reuniuni la Moscova cu omologul lor rus, aceasta fiind prima întâlnire oficială la acest nivel între Ankara şi Damasc de la începutul războiului din Siria, în 2011, informează AFP, citată de Agerpres.

„Discuţii trilaterale au avut loc la Moscova între miniştrii apărării ai Federaţiei Ruse, Republicii Arabe Siriene şi Republicii Turcia”, a anunţat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Discuţiile între ministru rus Serghei Şoigu, turc Hulusi Akar şi sirian Ali Mahmoud Abbas s-au concentrat pe „modalităţile de soluţionare a crizei siriene şi a problemei refugiaţilor”, precum şi pe „eforturile comune menite să combată grupările extremiste”, potrivit aceleiaşi surse.

„Părţile au subliniat natura constructivă a dialogului care a avut loc în acest format şi necesitatea de a-l continua pentru a stabiliza Siria”, a adăugat ministerul rus.

La rândul său, Ministerul Apărării turc a informat despre o reuniune care s-a derulat „într-o atmosferă pozitivă”.

Aceasta a fost prima întrevedere oficială la nivel ministerial între Turcia şi Siria de la începutul crizei siriene în 2011, care a tensionat puternic relaţiile dintre Ankara şi Damasc.

Miniştrii afacerilor externe ai celor două ţări au avut o scurtă întâlnire informală în marja unui summit regional în 2021 şi Ankara a recunoscut existenţa unor contacte între serviciile de informaţii.

Potrivit media turce, şeful Serviciilor de Informaţii Turce (MIT), Hakan Fidan, era de asemenea prezent miercuri la Moscova.

Întrevederea între Akar şi Abbas are loc în timp ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ameninţă de mai multe săptămâni cu lansarea unei ofensive militare în nordul Siriei împotriva grupărilor kurde.

Săptămâna trecută, Akar a anunţat că Ankara este în contact cu Moscova pentru a obţine „deschiderea spaţiului aerian” sirian pentru avioanele de război turce.

Erdogan, care îl calificase de mai multe ori în ultimii ani pe Assad drept „asasin”, a evocat luna trecută o „posibilă” întrevedere cu acesta din urmă. La mijlocul lui decembrie, el a spus că s-ar putea întâlni cu Assad după întrevederi la nivelul miniştrilor apărării şi ai afacerilor externe.

Războiul din Siria a început cu manifestaţii antiguvernamentale înainte de a se transforma într-un conflict complex ce implică mai mulţi actori internaţionali.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...