G4Media.ro

Ministerul Mediului lansează „Vinerea Verde”, o campanie de încurajare a utilizării transportului…

Ministerul Mediului lansează „Vinerea Verde”, o campanie de încurajare a utilizării transportului alternativ de către angajații din instituțiile publice

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) lansează campania ”Vinerea Verde”, o iniţiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu maşinile personale în marile oraşe, transmite Agerpres.

Sub sloganul „STOP! Azi maşina stă pe loc!”, această campanie încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajaţii din instituţiile publice în scopul reducerii poluării şi, implicit, a emisiilor de carbon, informează un comunicat al MMPS.

„Vinerea Verde” îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin unul din patru angajaţi să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun şi să renunţe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

„Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor doreşte să instaureze în România ‘Vinerea Verde’, ca o iniţiativă voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşină personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante poate chiar cu amprentă zero de carbon, mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun. Vinerea Verde este o invitaţie la un alt fel de comportament, o iniţiativă care încearcă să schimbe mentalităţi”, a declarat ministrul Barna Tanczos.

De asemenea, această iniţiativă este o invitaţie la mişcare, atât pentru angajaţii MMAP şi angajaţii instituţiilor publice din subordine, dar şi pentru cei din mediul privat.

„Este un exemplu dat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi aş vrea să fie îmbrăţişat şi de celelalte instituţii. Cei care vin cu alte mijloace de transport decât maşina proprie să aibă avantaje şi să poată beneficia de parcare sau acces la instituţia publică. Vom lucra împreună cu companiile private, cu ONG-urile, astfel încât mesajul să ajungă la fiecare cetăţean şi să fie multiplicat nu doar prin instituţiile publice, ci şi prin companiile private. Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici”, a spus Barna Tanczos.

Pentru a oferi un impuls către mobilitate alternativă, ministrul Mediului va veni vineri la serviciu cu metroul, pe ruta Piaţa Romană – Piaţa Unirii. Ministrul se va afla la staţia de metrou Piaţa Romană în jurul orei 8:10. Totodată, în jurul orei 8:30, ministrul va face declaraţii de presă privind „Vinerea Verde” după primele ore de desfăşurare.

În afara măsurii voluntare de a impulsiona mobilitatea alternativă a angajaţilor din instituţiile publice şi private, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are în plan şi un program dedicat care prevede parcări pentru biciclete şi infrastructură de alimentare a maşinilor electrice pentru angajaţii acestor instituţii.

sursa foto: Primăria București

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Aoleu, pai din cauza bugetarilor nu avem loc de parcare in orase! Huuuuoooo, agramati bugetari trantori si hoti ce sunteti! Bugetari si speciali nenorociti!

  • Bre, eu propun sa venim cu parapanta

   Sau sa ne facem.toti spidermen (oameni paianjeni + asta pt puristii care cred ca pluralul e MENS)

   Sa faca bill gates un vaccin si pt asta s ar umple de.banet

 2. Ce-ar fi sa incurajati RAR-ul sa nu mai permita service-urilor sa dea ITP-UL pe spaga tururor fumigenelor diesel cu 400.000km si sa incurajati Politia sa opreasca, sa retina talonul si sa investigheze service-ul care a dat ITP-UL masinilor prinse in trafic ca scot tone de fum pe teava.
  Ma sufoc zilnic la stop in Bucuresti cu astfel de masini, autobuze si camioane, nu doar vinerea; le vede zilnic si Politia, dar nu e „directiva” sa opreasca mizeriile aste, asa ca se fac ca nu le vad.
  Aia e poluare, nu masinile in stare buna trebuie limitate.

  • Corect, doar dacă am aplicat legile existente, probabil am reduce poluarea la jumătate. Să nu mai vorbesc de camioane și alte mașini mari, care lasă un nor în urma lor.

  • Autoutilitarele sunt exceptate de la respectarea legii, ca sunt „speciale”.
   Camioanele n-au voie prin oras, dar circula.
   Samd

 3. Turcan tocmai se laudă la TV că a venit la munca cu o ‘bijuterie de mașină electrică, împrumutată de la ministrul Tanczos Barna’, pentru a da startul acestei campanii și pt a-i încuraja pe ceilalți angajați din instituțiile publice să renunțe la mașina personală. Adică daca-si împrumută mașinile unii altora, se cheamă că nu mai vin la munca cu mașina personală? Sau toată campania e scornită ca esențialii de la stat sa justifice achiziția de Tesla din banii publici?

 4. In cultura de aroganta, trufie, a Romaniei, vreti ca oamenii sa renunte la masini?

  In primul rand, sa renunte la masini gunoaiele angajate la stat, pline de sporuri.

  • Pai vinerea pleaca doamna Turcan cu masina la munte si ar fi dragut sa fie traficul mai liber in Bucuresti. Are sens propunerea, nu mai fiti cârcotasi!

 5. Cum ? Si pitipoancele si divele din primarii etc, sa nu meargă ele cu tocurile de 15 cm cu decapotabila ? Extraordinar, ce idei primitive au „ăștia” de la Mediu !

 6. Ideea e sa te-ngramadesti in transportul in comun daca nu-ti permiti electrica.
  Si mai lasati-o naibii de distantare, macar o zi sa ne mirosim de aproape!

 7. am inteles ca bugetarii vor primi abonamente pe liniile de transport in comun decontate de stat. deci, va fi justificata cresterea preturilor biletelor si abonamentelor pentru sclavi.

 8. Firma sc help computers impex srl deja a implementat vinerea verde si in aceasta zi nu se fac deplasari cu masina. puteti verifica acest lucru in pagina de contact http://www.incarcaritoner.ro/contact-2/
  Ne ocupam cu reincarcarea de cartuse imprimanta laser ( reciclare )