G4Media.ro

Ministerul Justiției: Procesele civile și penale se pot desfăsura online în starea…

Ministerul Justiției: Procesele civile și penale se pot desfăsura online în starea de alertă și pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acesteia / Audierea persoanelor private de libertate prin videoconferință se poate realiza fără acordul acestora

Ministerul Justiției a precizat vineri că Legea privind unele măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei de COVID-19, care a intrat în vigoare pe 2 mai, prevede ca atât procesele civile, cât şi cele penale să poată să se desfăşoare online, până acum fiind utilizate mijloacelele de comunicare online doar în cazul audierilor din procesele penale și numai cu acordul persoanei în cauză.

Potrivit Ministerului, Legea privind unele măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei de COVID-19 ( Legea nr. 114/2021) aduce următoarele noutăţi:

  • În procesele civile – când este posibil, cu acordul părților, instanțele pot hotărî ca ședințele de judecată să se desfășoare fără participarea fizică a părţilor în sală de judecată, în format videoconferință.
  • În procesele penale – persoanele private de libertate, altele decât cele aflate în arest la domiciliu, pot fi audiate prin videoconferință, fără a fi necesar acordul acestora. Aceste dispoziții nu se aplică în următoarele cazuri: audierea în cursul urmăririi penale, judecarea cauzelor cu inculpați minori, cauzele privind reabilitarea judecătorească și şedinţele de judecată declarate nepublice.

Noile dispoziții se aplică pe durata stării de alertă, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acesteia, precizează Ministerul Justiției, care anunță că lucrează la mai multe proiecte de digitalizare a instanţelor de judecată.

Sursa foto: Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. De ce doar in pandemie ? Ar trebui tot timpul daca exista acordul partilor.

    • Trebuie sa returneze sistemele de videoconferința achiziționate pentru toate instanțele și nepuse încă in funcțiune decât in foarte rare cazuri : unul singur

  2. mai bine nu mai tineti procesele ca si asa le dati liber infractorilor si amnistiati evazionistii