G4Media.ro

USR, după ce Ministerul Justiției a întors în parlament legea avertizorilor de…

Sursa foto: Unsplash/ Romain V

USR, după ce Ministerul Justiției a întors în parlament legea avertizorilor de integritate: ”Nu este vorba despre bunăvoință la Cătălin Predoiu, ci despre preferința guvernului de a primi niște bani europeni”

”Victorie USR!”, anunță deputatul USR Mihai Badea care semnalează că ministrul Justiției cere Comisiei juridice din Camera Deputaților să scoată din Legea avertizorilor de integritate textele care nu mai permiteau anonimizarea informațiilor.

”Ministrul Justiției a solicitat întoarcerea la Comisia juridică a proiectului de lege privind protecția avertizorilor de integritate, pentru adoptarea amendamentelor depuse de mine și colega Oana Murariu, respinse inițial de coaliția PSD-PNL.

Ce s-a întâmplat de fapt?

Nu este vorba despre bunăvoință la Cătălin Predoiu, ci despre preferința guvernului de a primi niște bani europeni de la Bruxelles în loc să plătească niște bani românești către Uniunea Europeană, sub formă de amendă pentru infringement”, scrie Badea pe pagina sa de Facebook.

În anul 2019 s-a emis o directivă europeană care obligă statele membre să protejeze la anumite standarde pe avertizorii de integritate, fiind vorba de persoanele care sesizează autoritățile sau vorbesc în public despre infracțiunile comise în instituțiile unde lucrează.

”Norma de transpunere a directivei a fost făcută franjuri în Comisia juridică a Camerei Deputaților. Atât de rău, încât era mai corect s-o denumească “Legea privind protecția ÎMPOTRIVA avertizorilor de integritate”.

Comisia Europeană și ambasadele statelor occidentale au reacționat prompt, iar ficusul de la Cotroceni s-a văzut nevoit s-o trimită înapoi la Parlament, pentru o reexaminare care să mai repare cât de cât pagubele produse de Laura Vicol.

Esențialul însă n-a fost remediat: raportarea anonimă, singura care garantează siguranța avertizorului, a rămas acolo doar cu numele, pentru că trebuie să oferi datele de contact, denumirea instituției unde lucrezi, funcția pe care o deții etc. Altfel sesizarea se aruncă la gunoi, chiar dacă este însoțită de probe solide”, notează Mihai Badea.

Prin nota transmisă de ministrul Predoiu Comisiei juridice se arată că ”textul propus de Senat poate crea controvesre din perspectiva faptului că este condiționată soluționarea raportătilor anonime de referirea la calitatea persoanei. Or, acest aspect poate, implicit, conduce, în unele situații, la identificarea avertizorului. Semnalăm totodată că Ministerl Justiției, în răspunsul la cererea de reexaminare a Președintelui a arătat că se impune revenirea la forma textului art.6 alin 2 din proiectul de Lege, astfel cum acesta a fost adoptat de Guvern”, precizează Cătălin Predoiu.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Predoiu, sluga uselistă penelisto- pesedistă, și-a dat seama că va fi mazilit de mafioții grupului infracțional, dacă pierde banii care trebuie păpați de de către ceilalți mafioți cu pensii speciale, cei din justiție.

  2. Deci frăţiware.. la noi.. totu-i pân’la bani! Fratei-frate, da’ brânzai pă bani!
    Şti ce zic?