G4Media.ro

Ministerul Educaţiei a deschis apelul de candidaturi pentru ocuparea poziţiilor de membru…

Foto: Captură video

Ministerul Educaţiei a deschis apelul de candidaturi pentru ocuparea poziţiilor de membru CNATDCU, instituția care stabilește standardele pentru doctorate

Ministerul Educaţiei a anunţat luni că a deschis apelul de candidaturi în vederea ocupării poziţiilor de membru ale Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, pentru mandatul 2024 – 2028, transmite Agerpres.

„Apelul vizează selecţia membrilor care vor constitui viitoarea Comisie Naţională de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). În mandatul 2024-2028, componenţa CNATDCU va cuprinde şi un reprezentant cu drept de vot al studenţilor, nominalizat de federaţiile naţionale studenţeşti, precum şi un reprezentant al federaţiei sindicale reprezentative din învăţământul superior de stat cu cei mai muli membri”, afirmă reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Aplicaţiile individuale se depun pe platforma brainmap.ro.

„Principiile care stau la baza selecţiei membrilor CNATDCU sunt: transparenţa, evitarea incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese, inclusiv a imixtiunii factorului politic, asigurarea reprezentativităţii profesionale şi instituţionale”, arată sursa citată.

Publicitate electorală

Profilul membrilor CNATDCU trebuie să răspundă următoarelor cerinţe: experienţă proprie de cercetare ştiinţifică, recunoscută la nivel naţional/internaţional, dovedită şi validată prin realizări specifice şi prin îndeplinirea standardelor minimale naţionale pentru abilitarea în domeniu, capacitate de analiză obiectivă, integritate profesională, să nu fie demnitari sau membri ai structurilor de conducere ale partidelor politice (pentru mandatul 2024-2028, acest aspect este luat în calcul la toate nivelurile structurilor anterior menţionate).

„După finalizarea dezbaterii publice, Ministerul Educaţiei emite ordinul de ministru cu componenţa comisiilor de selecţie (pentru fiecare comisie de specialitate a CNATDCU se constituie un comitet de selecţie din 3-5 persoane, inclusiv cu afilieri instituţionale în afara României). Aceste comitete de selecţie vor analiza candidaturile persoanelor înscrise în cadrul acestui apel, în platforma www.brainmap.ro, şi vor recomanda Ministerului Educaţiei din rândul acestora noi membri ai comisiilor CNATDCU. Lista finală a membrilor CNATDCU va fi aprobată prin ordin de ministru”, precizează aceeaşi sursă.

Persoanele înscrise în platformă, care nu au fost desemnate ca membri în comisii, vor putea face parte din registrul de experţi, o structură-suport ce va fi înfiinţată pentru a sprijini activitatea comisiei, conform legislaţiei în vigoare.

Printre atribuţiile principale ale CNATDCU, în conformitate cu Legea învăţământului superior nr. 199/2023 se numără:
* propunerea unor standarde minimale naţionale pentru conferirea titlurilor didactice de conferenţiar şi profesor, a atestatului de abilitare şi a diplomei de doctor;
* analizarea procedurilor de acordare a atestatului de abilitare şi a diplomei de doctor;
* verificarea respectării standardelor minimale şi a procedurilor administrative în cazul concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare, precum şi a acordării atestatului de abilitare;
* pronunţarea asupra contestaţiilor formulate împotriva hotărârilor comisiilor de etică universitară;
* înaintarea unor propuneri către ministrul Educaţiei privind aplicarea sancţiunilor pentru abaterile de la normele de etică şi deontologie universitară;
* elaborarea unui raport anual înaintat Ministerului Educaţiei privind activitatea desfăşurată şi propunerile de măsuri de îmbunătăţire.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează