G4Media.ro

Ministerul Apărării susține că nu mai are arhivă de restituit CNSAS: Toate…

Ministerul Apărării susține că nu mai are arhivă de restituit CNSAS: Toate documentele care privesc fosta securitate din arhiva MApN au fost predate, cu excepţia celor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securităţii naţionale

Ministerul Apărării Naţionale precizează că, în anul 2006, toate documentele care privesc fosta securitate din arhiva MApN au fost predate Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), cu excepţia celor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securităţii naţionale, în conformitate cu prevederile Hotărârii CSAT nr. 60/2006, potrivit unui comunicat de presă, transmis luni. Ministerul Apărării răspunde astfel cererii a trei cercetători CNSAS de predare a întregii arhive.

MApN afirmă că, pe 22 februarie, ministrul apărării Nicolae Ciucă şi specialişti din instituţie au avut o întrevedere cu o delegaţie a Colegiului CNSAS, condusă de preşedintele Constantin Buchet.

„În urma discuţiilor, la nivelul MApN se derulează în prezent etapele procedurale de constituire a unei comisii paritare mixte MApN-CNSAS, în conformitate OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii. Această comisie, formată din specialişti ai celor două instituţii, urmează să stabilească un grafic de consultare şi analiză a documentelor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securităţii naţionale şi vor decide cu privire la caracterul şi destinaţia acestor documente, în conformitate cu prevederile art. 2 al Hotărârii CSAT nr. 60/2006 şi prevederilor OUG 24/2008”, precizează MApN.

MApN susține că documentele din arhiva fostei Securităţi care au fost primite în custodie de MApN după luna ianuarie a anului 1990 au fost predate, în anul 2006, cu excepţiile prevăzute de cadrul legislativ, în baza HG nr.731/07.06.2006 privind preluarea în gestiune de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a arhivei deţinute anterior de fostele organe de securitate, a Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. 60/17.04.2006, a Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr.130/28.08.2006 şi a Protocolului încheiat între Ministerul Apărării Naţionale şi Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Trei cercetători CNSAS, Mihai Demetriade, Mădălin Hodor și Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, i-au cerut, sâmbătă, ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, o „decizie urgentă” de restituire a tuturor documentelor aparținând fostei Securități, acuzând o lipsă de voință a MApN în a restitui in integrum arhivele „capturate în contextul Revoluției române”.

„Faptul că M.Ap.N. a trimis, selectiv și parcimonios, anumite fonduri arhivistice către C.N.S.A.S. de-a lungul timpului, domnule ministru, nu modifică natura lipsei de voință în restituirea in integrum a arhivelor capturate în contextul Revoluției române”, susțin cei trei în scrisoarea deschisă adresată ministrului Nicolae Ciucă, publicată sâmbătă.

Semnatarii scrisorii speră ca ministrul Apărării să înțeleagă „gravitatea acestei situații”, în sens contrar devenind „complice cu răul”.

Sursa foto: Captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Astia sint bandtiii care trag cu disperare de tara asta inapoi, pentru conservarea propriilor privilegii absolut nejustificate.

 2. Ca sa nu stim cine de la MApN e hot. Poate… toti sunt?

 3. Hotărârii CSAT nr. 60/2006
  -este invalida,conflict de interese cu Petrov.
  (ce i-am mai citi doasarul lui ciuca).

 4. NORMAL CA DEZVALUIRI NOI POT ADUCE ATINGERE SECURITATII NATIONALE!
  E la mintea cocosului ca multi din cei aflati in primul sau al doilea esalon al PUTERII ECONOMICE, POLITICE, MILITARE, DE SIGURANTA, INSTITUTII CENTRALE SAU LOCALE, COMITETE SI COMISI, S-AR PUTEA AFLA PRINTRE NUMELE CONTINUTE IN DOSARELE PE CARE MAPN NU LE DORESTE A LE RESTITUI .
  CAT DE NAIVI SA FIE CEI TREI CERCETATORI DE AU FACUT O ASTFEL DE SOLICITARE??
  MI- E MILA DE CEI CE CRED CA ILIESCU NU MAI E.
  E RADACINA TUTUROR COPACILOR SADITI PE SANGELE REVOLUTIEI DIN ’89, CE IATA CA DEVENIRA DITAMAI PADUREA CE ACOPERA TOT, DAR ABSOLUT TOT, PENTRU A NU SE MAI VEDEA ROMANIA VECHE, INTELECTUALII INTERBELICI, TRADITIILE, OBICEIURILE, ISTORIA REALA A TARII.

 5. 1. Ori MApN minte, și atunci trebuie dat afară cel care refuză să predea arhiva rămasă.

  2. Ori spune adevărul, și atunci trebuie judecați de parchetul militar cei care au scos pe ușă documentele fără a se asigura că ajung la CNSAS.

 6. Daca exista o hotarare a CSAT in vigoare si ea a fost respectata de catre MApN, atunci inseamna ca cei trei de la CNAS ori nu cunosc legislatia, ori vor sa faca doar valuri pentru deliciul presei

 7. Atunci trebuie adresata rugamintea catre presedintele CSAT, Iohannis, pentru clarificari si eventual, modificarea hotararii CSAT.

 8. Din nefericire pentru romani, securitatea crimei si hotiei nationale e mai presus decat toate securitatile.

  • Corect. Securistii expusi ar afecta „siguranta nationala”. De asta au murit 2000 de romani in 89, ca ei sa fie tot acolo.

 9. Tupeul informatorilor şi rezidenţilor vine de la dezinteresul electoratului pentru Libertate şi lectura de liste de cărţi bune, un asemenea topic nenumărând de dimineaţa până seara decât 324 vizualizări!

 10. Hmm, ce se mai aude cu initiativa „Fara securisti in functii publice”?

 11. MApN ca și MAI sunt cele mai retrograde ministere, pline de securiști, de cadre formate în școlile militare comuniste, de nostalgici ai lui Ceaușescu, de indivizi needucați și mediocri profesional, dar plini de diplome, inclusiv doctorate, de rude și prieteni, care nu știu nimic, absolvenți a tot felul de fabrici de diplome. Chiar ministrul apărării, tovarășul Ciuca are angajați in minister soția și cumnatul. Mai este nevoie sa dau și alte exemple?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.