G4Media.ro

Minerii polonezi protestează la Luxemburg împotriva închiderii unei mine de lignit, în…

Sursa foto: Facebook / OM NSZZ "Solidarność" Volkswagen Poznań

Minerii polonezi protestează la Luxemburg împotriva închiderii unei mine de lignit, în urma unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene

Un grup de aproximativ 2.000 de mineri polonezi a călătorit peste 800 de kilometri până la Luxemburg, pentru a protesta împotriva unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind oprirea producţiei la mina lor de lignit, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Protestul organizat vineri, sub atenta supraveghere a forţelor de poliţie din Luxemburg şi Belgia, vine la cinci luni după ce instanţa juridică supremă a Uniunii Europene a decis că Polonia trebuie să înceteze să mai extragă cărbune de la mina Turow, din cauza unei dispute nesoluţionate dintre Polonia şi ţara vecină Cehia.

„Nu vom permite Uniunii Europene să ne închidă minele aşa cum a făcut cu oţelăriile şi şantierele noastre navale”, a declarat preşedintele sindicatului Solidaritatea, Piotr Duda.

Minerii polonezi au început protestul în faţa sediului Curţii de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg şi ulterior intenţionează să plece în marş spre Ambasada Cehiei. Autorităţile cehe susţin că funcţionarea minei Turow duce la epuizarea resurselor de apă în regiunea de la graniţa Cehiei cu Polonia.

De partea sa, Polonia, ţară care obţine 70% din electricitatea sa pe bază de cărbune, susţine că mina de lignit de la Turow este responsabilă pentru 7% din aprovizionarea cu energie electrică, iar închiderea sa ar declanşa întreruperi în aprovizionarea cu electricitate şi pierderea mai multor locuri de muncă în regiunea învecinată. Mina de la Turow este deţinută de PGE SA, cea mai mare companie de utilităţi din Polonia.

După ce Polonia a refuzat să închidă mina de la Turow, susţinând că o astfel de decizie ar pune în pericol securitatea sa energetică, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a ordonat Poloniei să plătească o amendă de 500.000 de euro pentru fiecare zi în care mina continuă să funcţioneze. Până acum, Guvernul de la Varşovia nu a plătit amenda, sperând că poate inversa decizia surprinzătoare a CJUE şi să ajungă la un compromis cu partea cehă.

Potrivit calculelor Bloomberg, nota de plata a Poloniei în acest dosar a ajuns vineri la aproximativ 16 milioane de euro.

Sursa foto: Facebook/ OM NSZZ „Solidarność” Volkswagen Poznań

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Adevarul Nespus este ca dioxidul de carbon este cea mai mica problema din tot ce inseamna Poluare. Am luat-o iar „Braila”, de data asta toata Planeta. N-a facut nimeni nimic pana-n ceasul al 13-lea si acum e balamuc general. Ce pretentii sa ai cand banul face legea ?

 2. Asta-i doar inceputul. Sa vezi cand vor începe proteste impotriva UE in toate tarile…Lumea isi va da seama ce este UE de fapt si in ce sa transforma.

  • Bravo! Asa sa fie!

  • Proteste impotriva UE
   Asta este un vânt urat mirositor de la Est se trage…
   Adică este tragedie cu apa un Cehia
   Iar pe tine polonez nu te interesează
   Forezi măruntaiele Pământului și poluezi într una
   Iar dacă ești atenționat
   Urli sus și tare ca tu ești naționalist și vrei sa faci ce vrei tu..
   Nu se mai poate…
   Trăim pe aceasta Planeta și trebuie sa avem grija de ea…
   Și de semenii noștri.
   Aviz #nationalistilor și suveranistukor români care iau exemplul Poloniei

 3. Deci naționaliștilor și suveranistulor polonez nu I interesează de vecinul ceh
  Ca nu mai are apă
  El formează măruntaiele Pământului
  Ca asa au făcut strămoșii lor și poluează Planetă…
  Și chiar UE este #dusmanul lor
  Care au pompat miliarde de euro sa aducă Polonia din era comunista ev mediu
  Ca o tara în curs de dezvoltare…
  Nu se mai poate
  Trebuie avut grija de Planetă și de vecinul care trăiește lângă noi…
  Planetă este un corp viu…clima se schimba după nivelul de poluare a
  Oamenilor inconștienți ce trăiesc
  #degeaba pe Planetă
  Fără sa dea nimic în schimb.
  Omul trebuie Transformat…
  Încet dar sigur.
  Doamne ajuta.