G4Media.ro

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, consideră că este „imperativ” ca…

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, consideră că este „imperativ” ca preşedinţii Putin și Biden să se întâlnească pentru a discuta despre dezarmare

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a lansat sâmbătă un apel către preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cel american, Joe Biden, de a se întâlni pentru a face progrese în materie de dezarmare, în pofida nivelului foarte scăzut la care au ajuns relaţiile dintre Moscova şi Washington, transmite AFP, citată de Agerpres.

‘Cred că este imperativ ca preşedinţii să se întâlnească. Experienţa arată că este necesar să se întâlnească şi să negocieze’, a afirmat Gorbaciov, citat de agenţia rusă Interfax.

‘Este clar că esenţialul este să se evite un război nuclear. Întrucât o astfel de problemă trebuie evitată, este imposibil să o rezolvi de unul singur, trebuie (ca preşedinţii rus şi american) să se întâlnească’, a continuat el, apreciind că, ‘dacă dorinţa de a ajunge la dezarmare şi de a întări securitatea prevalează, atunci multe pot fi realizate’.

Mihail Gorbaciov, acum în vârstă de 89 de ani, a chemat deja în ianuarie la o ‘normalizare a relaţiilor’ între SUA şi Rusia, declarându-se ‘îngrijorat în grad înalt’.

Relaţii ruso-americane sunt afectate de crizele repetate, de la situaţia din Ucraina şi Siria până la acuzaţii de ingerinţă electorală, spionaj sau, mai recent, de atacuri informatice.

Cele două puteri au reuşit totuşi să ajungă in extremis la un acord în ianuarie cu privire la prelungirea importantului tratat de dezarmare nucleară New Start, semnat în 2010 şi care era atunci ameninţat să expire.

Prelungirea tratatului a dat speranţa unei ameliorări a dialogului între Washington şi Moscova după învestirea lui Joe Biden, însă cele două părţi au prevenit că se vor arăta ferme în ce priveşte interesele lor naţionale.

Sursa foto: Captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

  1. Gorbaciov iar arata pisica si se alarmeaza inutil. Faza cu războiul atomic este fumata inca de pe vremea lui. Amenințările informatice sunt mult mai grave decat cele atomice.

  2. Da si noi din România suntem îngrijorați. De aia cumparam rachete americane. Macar noi putem sa facem asta, Ucraina nu a putut.

  3. Un fel de Iliescu local, detestat de toti rusii.

    • Numai ca din motive opuse: noi pentru ca Iliescu ne-a tinut pe loc, rusii pentru ca i-a scos din comunismul cu care se obisnuisera.

    • Nu e bine sa se obisnuisca cetatenii. Trebuie sa li se dea ba capsuni, ba sparanghel, ba babe de sters la cur.

  4. Ne-au ars scolile, cluburile si spitalele sa strangem bani pentru rachete si avioane americane iar presedintele Gorvaciov anunta dezarmarea.

  5. Despre Gorbi istoria va vorbi in cei mai laudativi termeni. Omul care a readus lumea pe fagasul normal.

  6. Omul insemnat prezis de Nostradamus a distrus echilibrul mondial. Perestroica inventata de el nu a putut ascunde muntele de $ pe care statea ca un tar.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.