G4Media.ro

MeToo – O sută de celebrităţi, printre care actriţele Isabelle Adjani, Judith…

Foto: Facebook / Isabelle Adjani

MeToo – O sută de celebrităţi, printre care actriţele Isabelle Adjani, Judith Godrèche, Emmanuelle Béart, Juliette Binoche, cer o lege cuprinzătoare privind violenţa sexuală

La şapte ani de la lansarea mişcării #Metoo, o sută de celebrităţi, printre care multe actriţe, cer, într-o petiţie publicată marţi, o lege cuprinzătoare împotriva violenţei sexuale. „Suntem 100, dar în realitate suntem sute de mii”, scriu semnatarii petiţiei, publicată şi de cotidianul Le Monde şi iniţiată de La Fondation des femmes, #Metoomédia şi actriţa Anna Mouglalis, transmite News.ro.

„Discursurile noastre #Metoo au dezvăluit o realitate învăluită în negare: violenţa sexistă şi sexuală este sistemică, nu excepţională. Dar cine ne ascultă cu adevărat? Printre semnatari se numără actriţele Isabelle Adjani, Charlotte Arnould, Emmanuelle Béart, Juliette Binoche, Emma de Caunes, Judith Godrèche, Isild Le Besco, Muriel Robin, autoarele Leila Slimani, Christine Angot, Vanessa Springora şi actorul Philippe Torreton.

„În ultimii şapte ani, am vorbit în numele nostru şi al tuturor femeilor, bărbaţilor şi copiilor care nu o pot face”, scriu ei. „Nu suntem doar numere: femei şi bărbaţi din toate mediile sociale se reunesc pentru a cere o lege cuprinzătoare împotriva violenţei sexuale şi de gen, o lege ambiţioasă şi susţinută de resurse. Pentru că, în ciuda curajului victimelor, impunitatea este în creştere”.

În special, semnatarii consideră „inacceptabil” faptul că rata de abandonare a plângerilor de violenţă sexuală „a atins un procent uluitor de 94% până în 2022” şi avertizează că nu vor mai accepta „anunţuri fără urmări”. „Adăugarea doar a cuvântului „consimţământ” în lege nu va compensa întârzierea abisală a Franţei în acest domeniu”, consideră ei, referindu-se la angajamentul luat în martie de Emmanuel Macron.

Semnatarii cer „o lege cuprinzătoare care să clarifice, printre altele, definiţia violului şi a consimţământului, să introducă definiţia incestului, să îi judece pe violatorii în serie pentru toate violurile cunoscute, să extindă ordinele de protecţie pentru victimele violului, să faciliteze strângerea de probe, să creeze brigăzi specializate şi să interzică anchetele privind istoricul sexual al victimelor”.

De asemenea, această lege trebuie să asigure „accesul imediat şi gratuit la îngrijiri psiho-traumatologice şi, în sfârşit, să asigure resursele financiare pentru această politică publică şi pentru asociaţiile care o pun în aplicare”, adaugă ei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...