G4Media.ro

Mesajul autorităților din Belarus către echipajul zborului Ryanair: „Aveţi o bombă la…

Mesajul autorităților din Belarus către echipajul zborului Ryanair: „Aveţi o bombă la bord” / Turnul de control a „recomandat” aterizarea la Minsk, unde a fost debarcat jurnalistul Roman Protasevici

Autorităţile belaruse au transmis echipajului zborului Ryanair că avionul lor avea la bord un dispozitiv explozibil şi i-au „recomandat” să aterizeze la Minsk, potrivit transcrierii discuţiei între pilot şi turnul de control publicate marţi, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Avem informaţii de la serviciile speciale care afirmă că o bombă se află la bord şi că ea poate fi activată deasupra Vilniusului”, indică această transcriere în engleză, difuzată de departamentul de transport aerian al Ministerului Transporturilor din Belarus.

„Puteţi repeta acest mesaj?”, răspunde pilotul, căruia apoi i se confirmă informaţia.

În timpul discuţiei, controlorul de zbor precizează că informaţia privind prezenţa unei bombe a fost transmisă „prin e-mail” şi că acest mesaj a fost împărtăşit cu „mai multe aeroporturi”.

Într-un comunicat, Ministerul belarus al Transporturilor a repetat marţi că este vorba despre un e-mail semnat de organizaţia palestiniană Hamas, în care se afirmă că bomba va exploda deasupra Vilniusului dacă Uniunea Europeană va continua să susţină Israelul.

Transcrierea acestei discuţii cu turnul de control atestă că acesta a recomandat cu insistenţă o aterizare la Minsk. Atunci când pilotul a întrebat de la cine vine „recomandarea”, controlorul de zbor a răspuns: „Sunt recomandările noastre”.

Şeful forţelor aeriene belaruse, care au interceptat acest zbor cu un avion de vânătoare Mig-29, a afirmat luni că echipajul a luat decizia „fără ingerinţă externă” şi că zborul Ryanair ar fi putut să aterizeze în Ucraina sau Polonia.

Autorităţile belaruse sunt acuzate că au deturnat acest zbor comercial Atena-Vilnius la Minsk pentru a-l putea aresta pe disidentul Roman Protesevici, un jurnalist de opoziţie în vârstă de 26 de ani care se afla la bord.

Deturnarea avionului a provocat un val de indignare şi Uniunea Europeană a decis să-şi închidă spaţiul aerian avioanelor belaruse pentru a pedepsi regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Belarusul a invitat mai multe organizaţii internaţionale să stabilească „circumstanţele” incidentului.

Departamentul pentru transport aerian din cadrul Ministerului belarus al Transporturilor a anunţat că a invitat să efectueze cercetări în acest sens Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IARA), Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI), care ţine de ONU, precum şi autorităţile americane şi ale Uniunii Europene.

Sursa foto: Captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. Oricum ar da-o, l-au luat pe ala pe sus din spatiul international. Deci sa fie sanatosi, tot teroristi sunt, la fel ca Putin cracanatul din Kremlin.

  2. Nu am avut ocazia sa citesc mesajul direct in engleza, dar termenii de ‘bomba’ sau ‘dispozitiv explozibil’ sint adecvate pentru descrierea KGB a unui dizident.

  3. Belarus = dictatură asiatică în stil putinist

  4. urmeaza stirea cu dizidentul respectiv care a baut un ceai… apoi UE care se declara ingrijorata.

  5. Adică, se văd macarale care ridică clădiri, patriarhii și călcatul ierbii este contravenție. #marțidigital.

    • @Oana: Numai tu știi ce-ai vrut să spui, în caz că ai vrut să spui ceva 🙂

  6. Lukașenko este un criminal ca si Putin. Bielorușii trebuie sprijiniți din străinătate să facă o revolta masiva,cum a fost în Ucraina, in caz contar nu vor scăpa de acest dictator.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.