G4Media.ro

Mercedes-Benz și-a retras o reclamă de pe Weibo, considerat „Twitter-ul chinezesc”, cu…

foto: captură video

Mercedes-Benz și-a retras o reclamă de pe Weibo, considerat „Twitter-ul chinezesc”, cu o femeie model machiată după stereotipul ochilor „mici”

Reclama, care inițial fusese publicată sâmbătă, includea modele feminine și masculine, care promovau produse ale companiei Mercedes-Benz, în evidență ieșind machiajul modelului feminin, care părea că întruchipează stereotipul ochilor „mici” ale asiaticelor, potrivit Bloomberg, care citează Global Times, un site care promovează linia naționalistă a autorităților de la Beijing. 

Aceasta a creat multe discuții aprinse printre internauții chinezi, mulți dintre aceștia considerând că machiajul reflectă stereotipurile vestice în privința asiaticilor, conform informațiilor agenției de stat. 

Relatarea include o captură video care arată o femeie, aparent e de origine chineză, însă videoclipul nu mai este online, iar redacția Bloomberg nu a putut confirma informațiile de la reprezentanții companiei germane în China.

Hashtag-ul „Mercedes-Benz model’s make-up is controversial” a dobândit peste 170 de milioane de vizualizări până marți, cu multe reacții îndreptate împotriva machiajului modelului feminin, considerat „neplăcut” și „ofensator”, și nu doar împotriva ochilor „mici”.

„Există vreo frumusețe în acest machiaj?” spune un internaut. „Nu e o interpretare exagerată?” “Niciun chinez nu va crede că acest tip de frumusețe e atractiv”, adaugă o altă persoană.

Acest episod adaugă și pe Mercedes-Benz pe lista țintelor consumatorilor naționaliști din China, după ce în trecut au fost afectate companii precum Dolce & Gabbana, Hennes & Mauritz sau altele.

Săptămâna trecută, lanțul de megazine american Walmart a înfuriat internauții chinezi, după ce a încetat să mai vândă produse din regiunea Xinjiang, regiune în care autoritățile chineze au fost acuzate de comiterea unui genocid împotriva minorității musulmane uigure, conform Departamentului de Stat al SUA, Camerei Comunelor din Marea Britanie și Canada, precum și parlamentului Tărilor de Jos, în cadrul magazinelor sale Sam’s Club din China. 

În noiembrie, compania Dior a oprit folosirea unei poze a unui model, după ce media de stat chineză a considerat că „jignește femeile asiatice”.

Utilizatorii rețelelor sociale chinezești au început să dezbată, în ultima vreme, modul în care ochii modelelor sunt înfățișați în reclame. Compania chineză Three Squirrels și-a cerut scuze de recent, după ce o reclamă care o includea machiată pe modelul chinez Cai Niang Niang îi accentua acesteia ochii mici, conform South China Morning Post (SCMP).

„Cu ochi mici, nu sunt chineză?” se întreabă Cai Niang Niang, printr-o postare pe aplicația Weibo, care este considerată „Twitter-ul chinezesc”. „Sunt complet de acord cu patriotismul. Însă, crearea unor probleme mari din subiecte normale a devenit o obsesie morbidă”, conchide modelul.

Imaginea ochilor mici și a părului împletit este un stereotip vestic pentru chinezi, folosit încă din secolul XIX. Acestea nu sunt o descriere obiectivă a chinezilor, ci o etichetă pentru asiaticii din est, bazat pe impresia superiorității ideologice a Vestului, conform experților citați de Global Times.

„Am observat că cei care jignesc China de obicei își cer scuze repede după ce sunt prinși, deoarece le este frică de posibilitatea pierderilor afacerilor lor în China”, spune Hu Xijin, într-un comentariu pentru agenția de stat chineză. „Acesta este într-un contrast complet cu ce se întâmpla atunci când China era foarte săracă: atunci, vesticii obișnuiau să aibă un sentiment de superioritate că noi nu puteam face nimic, chiar dacă ei insultau China”, mai adaugă acesta.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. In schimb in Europa se poate pupa Mos Craciun pe gura cu prietenul lui prin reclame si nimeni nu caraie nimic,la chinezi se executa instant!

  2. Eu nu mai am de mult ochiul mic dar reclama nu mi se pare un stereotip

  3. Cum n-a păstrat exclusivitatea privind aplicațiile informaticii, Occidentul postmodern nu poate evita nici utilizarea împotriva sa a propriei invenții, cenzura corectitudinară, în afaceri și chiar în politica internațională.

  4. WTF, adică N-AU ochii mici? 😀