G4Media.ro

Membrii sindicatului SAG-AFTRA au votat pentru ratificarea acordului provizoriu care a pus…

Sursa Foto: X (ex-Twitter)

Membrii sindicatului SAG-AFTRA au votat pentru ratificarea acordului provizoriu care a pus capăt grevei actorilor de la Hollywood/ Protestul a durat 118 zile

În cadrul unui scrutin care s-a încheiat marți seară, 78,33% au votat „da” pentru contract și 21,6 % au votat „nu”, cu o participare la vot de 38,15%. Având în vedere că membrii au dat undă verde înțelegerii, noul acord va intra în vigoare retroactiv la 9 noiembrie și se va prelungi până la 30 iunie 2026, relatează The Hollywood Reporter.

„Acest contract este o victorie enormă pentru artiștii artiști care muncesc și marchează începutul unei noi ere pentru această industrie. Să ajungem în acest punct a fost cu adevărat un efort colectiv”, au declarat marți seară președintele sindicatului, Fran Drescher, și directorul executiv național, Duncan Crabtree Ireland, într-o declarație comună adresată membrilor.

Drescher a adăugat în propria declarație: „Membrii SAG-AFTRA au rămas incredibil de implicați pe tot parcursul acestui proces și știu că vor continua să militeze pentru ei pe parcursul următorului nostru ciclu de negocieri. Aceasta este o epocă de aur pentru SAG-AFTRA, iar sindicatul nostru nu a fost niciodată mai puternic.”

Alliance of Motion Picture and Television Producers, care a reprezentat studiourile și streamerii de top de la Hollywood în cadrul negocierilor, a felicitat SAG-AFTRA în propria declarație de marți seară. Noul contract reprezintă „câștiguri și protecții istorice pentru artiști”, a declarat organizația. „Cu acest vot, industria și locurile de muncă pe care le susține vor putea reveni în forță”.

Noul contract pe trei ani, pe care sindicatul l-a evaluat la peste un miliard de dolari, de peste trei ori mai mult decât valoarea acordului din 2020, crește ratele salariului minim cu 7% în primul an al acordului și cu 4% și 3,5% în anii următori. Acordul stabilește noi garduri de protecție în ceea ce privește utilizarea inteligenței artificiale, detaliind momentele în care este necesar consimțământul și compensația, creează un bonus de streaming bazat pe succes și instituie noi reguli pentru interviurile și audițiile virtuale, precum și pentru auto înregistrările. Sindicatul a majorat „plafoanele” de contribuție la planurile sale de pensii și de sănătate și, pentru prima dată, a inclus în contract munca de captare a performanțelor ca muncă sindicală acoperită.

Așteptările pentru câștigurile din pact au fost mari, având în vedere că acesta a fost rezultatul a aproape patru luni de grevă care a coincis cu cele 148 de zile de întrerupere a activității de către Writers Guild of America, un moment de influență neobișnuită pentru ambele sindicate. Sistarea comună a muncii a dat o lovitură de 6 miliarde de dolari economiei californiene, potrivit unei estimări din noiembrie a Institutului Milken, și a lăsat mulți membri ai industriei care lucrează în producție în șomaj sau subocupat timp de jumătate de an. Au fost mutate filme de mare succes – cum ar fi Dune: Partea a doua și Deadpool 3 – și seriale populare precum Stranger Things de la Netflix au fost amânate.

În săptămânile care au precedat publicarea rezultatelor votului de ratificare, dezbaterea a făcut ravagii în rândul membrilor de sindicat online cu privire la protecțiile de Inteligență Artificială (IA) incluse în acord.

Unii au fost de părere că prima încercare a sindicatului de a reglementa această tehnologie în plină dezvoltare nu a mers suficient de departe, în special prin faptul că nu a interzis utilizarea „interpreților sintetici” și nici nu a interzis companiilor să folosească spectacolele pentru a antrena instrumente de IA sau să solicite scanări și replici ca o condiție de angajare. Alții, între timp, au considerat că aceste garduri de protecție inițiale îi vor proteja în mod adecvat pe membri pentru următorii doi ani și jumătate, până când sindicatul va intra din nou în negocieri cu studiourile pentru același contract.

În declarația sa de marți seară, Crabtree-Ireland a precizat că „în orice instituție democratică, vor exista uneori dezacorduri. Dar nimeni nu ar trebui să confunde dezbaterea robustă și democrația din cadrul SAG-AFTRA cu o lipsă de unitate în ceea ce privește scopul sau misiunea noastră: să protejăm și să promovăm cauza membrilor SAG-AFTRA, acum și pentru totdeauna”.

Votul pentru ratificare a avut loc atât online, cât și prin buletin de vot prin corespondență, rezultatele fiind certificate de Integrity Voting Systems.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...