G4Media.ro

Medicii de familie cer renunţarea temporară la utilizarea cardului de sănătate în…

Medicii de familie cer renunţarea temporară la utilizarea cardului de sănătate în asistenţa medicală primară: pacienții așteaptă mai mult pe holuri și crește riscul de transmitere a coronavirusului

Societatea Naţională de Medicina Familiei solicită renunţarea temporară la utilizarea cardului de sănătate în asistenţa medicală primară, având în vedere numărul mare de pacienţi, ceea ce duce la creșterea timpilor de așteptare pe holuri și, implicit, a riscului de transmitere a noului coronavirus. În plus, cardul de sănătate poate fi considerat un obiect contaminat.

„Reintroducerea utilizării cardului în asistenţa medicală primară nu poate fi parte a unui set de măsuri care au ca scop limitarea răspândirii infecţiei SARS-CoV-2. Cardul de sănătate este utilizat strict pentru verificarea serviciilor acordate de către furnizorii de servicii medicale, deci un mijloc de control al costurilor în sensul micşorării acestora prin limitarea accesului la servicii. Reintroducerea cardului nu are nicio legătură cu îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. (…) SNMF solicită, în acest context, renunţarea temporară la utilizarea cardului de sănătate în asistenţa medicală primară, segment cu un rulaj crescut de pacienţi”, se arată într-un comunicat de presă al SNMF transmis miercuri.

Potrivit sursei citate, la şapte zile de când cardul de sănătate a redevenit obligatoriu pentru toate serviciile oferite în cabinete, au crescut timpii de aşteptare pe holuri şi, implicit, interacţiunea pacienţilor programaţi sau nu, inclusiv a celor cu afecţiuni respiratorii, crescând „semnificativ” riscul de infectare cu SARS-CoV-2.

Totodată, a crescut durata de interacţiune medic-pacient „din considerente pur birocratice” şi nu prin mărirea timpilor dedicaţi consultaţiei, iar prin funcţionarea „greoaie şi uneori lipsa totală” a funcţionării sistemului informatic se înregistrează blocaje în care pacienţii şi medicii stau în aşteptare.

„Au fost situaţii în care pacienţii, deprinşi în ultimele luni să se prezinte la medicul de familie fără card, au fost nevoiţi să renunţe la serviciul medical. Unii au optat pentru reprogramare, însă alţii au fost nevoiţi să se întoarcă în aceeaşi zi. Tot acest demers înseamnă timp, cheltuieli şi deplasări inutile şi, mult mai îngrijorător, expunere la risc de îmbolnăvire”, explică medicii de familie.

Conform acestora, unii pacienţi şi-au întrerupt temporar tratamentele pentru boli cronice, deoarece s-au aflat în imposibilitatea de a-şi ridica reţeta şi nu îşi permit achiziţionarea necompensată a medicamentelor, fie doar şi pentru câteva zile.

În opinia SNMF, cardul de sănătate poate fi considerat „un obiect contaminat”, iar tranzitarea acestuia între pacient-medic-farmacist „îi poate pune în pericol pe toţi cei care lucrează cu cardul”.

SNMF subliniază că aceste situaţii apar în condiţiile creşterii „alarmante” a numărului de îmbolnăviri, a suprasolicitării secţiilor de terapie intensivă şi, nu în ultimul rând, a înmulţirii „accelerate” a numărului de decese în rândul pacienţilor cu COVID-19.

Cardul de sănătate a devenit din nou obligatoriu începând cu 1 octombrie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. O tampenie pur mioritica ca sa se mai poata face niste bani negri!

  2. DSP trebuie desființată!
    O inutilitate!
    Ma obligă la contaminare forțată!
    Obligă si medicii de familie la contaminare!
    Cred ca nepotismul si cumetriile din DSP au dus la ocuparea posturilor de incompetenti!
    Digitalizare?
    Informatizare?
    Nu sunt capabili sa asigure ca reteta compensată eliberată in orasul X sa fie luată in orasul Y.
    Ca-n filmele cu proşti!

  3. Nu inteleg ce treaba are DSP – ul in situatia asta.
    Ar trebui sa-i intrebati pe domnii Ghita si Ponta despre problemele din sistemul informatizat din sanatate.
    Lor le apartine marea informatizare…….

  4. Cardul de sanatate este instrumentul prin care medicii fura bani din FNUASS . Citi pacienti au primit ( de la punerea in circulatie a cardului de sanatate ) la returnarea cardului de catre medic , un bon din care sa reiasa clar ce servicii a decontat si costul lor defalcat ?