G4Media.ro

Meciurile de fotbal ale Israelului ar putea fi mutate de pe stadionul…

Foto: Facebook Federația Israeliană de Fotbal

Meciurile de fotbal ale Israelului ar putea fi mutate de pe stadionul din Ierusalim, în urma manifestărilor rasiste față de un jucător arab. Israelul face parte din grupa de calificare a României

Echipa națională de fotbal a Israelului ar putea cere să nu mai joace meciurile de acasă pe stadionul Teddy din Ierusalim, după ce un jucător de origine arabă a fost supus unor scandări și huiduieli rasiste în timpul unui meci de calificare la turneul Euro 2024, luni seara, relatează Times of Israel.

Potrivit Canalului 12 TV, echipa ar putea face această solicitare după ce fanii l-au huiduit pe mijlocașul israelian Mohammed Abu Fani, numindu-l inclusiv „terorist”, în timpul victoriei echipei cu 2-1 împotriva Andorrei.

Israel face parte din grupa României de calificare la turneul final al Campionatului European de fotbal 2024.

Meciul s-a disputat pe stadionul Teddy din Ierusalim, unde joacă Beitar Ierusalim, care este cunoscut pentru nucleul său de suporteri de extremă dreapta fanatici, numiți La Familia, care au un comportament violent și rasist. Anul trecut, ministrul apărării de la acea vreme, Benny Gantz, a sugerat ca La Familia să fie etichetat drept grup terorist.

Beitar Ierusalim nu a recrutat niciodată un jucător arab, iar fanii au protestat față de includerea de jucători musulmani la echipă. Cetățenii arabi reprezintă 20% din populația statului Israel.

Canalul 12 de știri a citat un oficial israelian neidentificat care a declarat că este posibil ca toate meciurile de acasă ale Israelului să se joace în viitor pe stadionul Bloomfield din Tel Aviv sau pe stadionul Sammy Ofer din Haifa. Președintele Federației Israeliene de Fotbal, Moshe Zuares, a declarat că vor fi analizate „toate opțiunile”.

„A fost un incident rușinos, care nu este acceptat în niciun fel. M-am dus la Abu Fani, l-am îmbrățișat și l-am încurajat. Întreaga echipă l-a îmbrățișat și l-a încurajat. A fost doar o mână de oameni [din public] care l-au huiduit și au fost câțiva care l-au aplaudat când au început acele huiduieli. Dar noi nu vom accepta acest lucru”, a declarat Zuares.

„Vom analiza toate opțiunile pe care le avem în ceea ce privește meciurile viitoare. Nu vom accepta insulte rasiste la adresa niciunui jucător, pe niciun stadion”, a declarat Zuares pentru site-ul Ynet News.

Potrivit regulilor UEFA, incidentele rasiste din timpul meciurilor ar trebui să fie pedepsite prin interzicerea echipelor de a găzdui fani.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea organismului de conducere al fotbalului internațional.

Canalul 12 a declarat că coechipierii lui Abu Fani au plănuit să ia poziție publică pe rețelele de socializare împotriva abuzurilor rasiste.

După meci, căpitanul echipei, Eli Dasa, a declarat că Abu Fani s-a dus la vestiar, zguduit până la lacrimi.

„Din punctul meu de vedere, este o rușine. Nu am cuvinte”, a declarat Dasa presei. „Este intolerabil, [pentru mine] ca jucător de culoare care a suferit și el de rasism, nu este loc pentru așa ceva. Îl iubim pe [Abu Fani], este una dintre cele mai importante figuri din vestiar și suntem cu toții în spatele lui”.

Mijlocașul Manor Solomon, care a marcat golul care a asigurat victoria Israelului, a descris situația ca fiind „foarte dificilă”.

„Am auzit fluierăturile; este greu de ignorat. Abu Fani este un jucător israelian, poartă tricoul echipei naționale a Israelului. El nu a făcut nimic rău; este un jucător important pe teren – este ca mine și ca tine. Nu există niciun motiv pentru a-l insulta. Acest lucru nu admisibil și este rușinos”, a declarat Solomon.

Și alți jucători au emis condamnări în interviuri. Sean Goldberg a spus că huiduielile au fost „foarte triste și dezamăgitoare”, Omri Glazer le-a numit „foarte dureroase” și a spus că fanii care vin să huiduie jucătorii „nu ar trebui să vină la un meci al echipei naționale”, iar Dolev Haziza a spus că incidentul nu trebuie să se mai repete.

Ministrul Culturii și Sportului, Miki Zohar, a felicitat echipa pentru victorie, dar a condamnat comportamentul mulțimii față de Abu Fani.

„Cu toată bucuria pentru victoria importantă de astăzi, scandările rasiste împotriva lui Abu Fani, care joacă și își investește timpul și energia pentru echipa națională israeliană, nu pot fi ignorate”, a scris Zohar pe Twitter. „Este un comportament inutil și stupid care nu face nimic pentru nimeni”, a mai spus ministrul.

Speranțele Israelului pentru un loc la turneul de fotbal Euro 2024 au primit un impuls cu victoria de luni seară, care a venit în ciuda jocului neglijent și a mai multor ocazii ratate de Israel, care au permis Andorrei să rămână în competiție până la final.

Victoria menține Israelul pe locul al treilea în vizorul liderilor Grupei I, Elveția și România, în turneul de calificare pentru a determina ce echipe se vor lupta pentru cel mai important premiu al fotbalului european în Germania anul viitor. Israelul are 7 puncte, iar Elveția și România se află la 10, respectiv 8 puncte, după ce au luptat pentru un egal 2-2 în fața unui public uimit la Lucerna. Primele două echipe se vor califica mai departe.

Fanii lui Beitar au intrat sub observație luna trecută, când au luat cu asalt terenul după ce echipa lor a câștigat Cupa de Stat, forțând autoritățile să anuleze ceremonia de decernare a medaliilor și amenințând că vor priva echipa de trofeul său.

Propriii fani ai echipei au dat foc sediului clubului lor în 2013, după ce echipa a semnat cu doi fotbaliști musulmani ceceni, încălcând o tradiție de lungă durată de a nu include jucători musulmani sau arabi.ֿֿֿ

Un grup de fani a fost arestat anul trecut după ce centrul de antrenament al echipei de fotbal rivale Hapoel Tel Aviv a fost grav avariat într-un atac incendiar și au existat multiple alte incidente de violență și rasism din partea fanilor echipei Beitar Ierusalim.

Scandalul rasist de pe stadionul din Ierusalim urmează evoluției excepționale a echipei Israelului la campionatul mondial U20, unde s-a clasat pe locul 3, prin contribuția substanțială a jucătorilor arabi Anan Khalaili și Hamza Shibi care au marcat între altele cele două goluri ale victoriei istorice, cu 2 – 1, împotriva Braziliei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...