G4Media.ro

Mauricio Macri, fostul preşedinte al Argentinei, a spionat peste 400 de jurnalişti

Mauricio Macri, fostul preşedinte al Argentinei, a spionat peste 400 de jurnalişti

Între 2017 și 2018 serviciile secrete argentiniene au spionat toți trimișii la summiturile G20 și al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) care au avut loc la Buenos Aires, trasând pentru fiecare un profil ideologic și politic.

„Este clar Kirchnerian”; „Are tendințe catolice”; „Postează pe Facebook comentarii de stânga”; „Urmează guvernul”; „Este fiica unui fost cunoscut simpatizant al Partidului Comunist Sovietic”. Pe hard diskul descoperit în seiful biroului șefului AFI, serviciul de informații din Argentina în timpul guvernului președintelui Mauricio Macri, existau toate aceste informaţii şi multe altele. Șeful serviciilor, Gustavo Arribas a memorat profiluri personale, tendințe politice, persoanele frecventate, personaje intervievate, cunoștințe și chiar obiceiurile a 403 de jurnaliști, reprezentanți ai ONG-urilor și asociațiilor sociale care au fost acreditați la G20 și la summitul OMC organizate la Buenos Aires între 2017 și 2018.

Informațiile fuseseră catalogate pe voci şi actualizate conform datelor pe care rețeaua de spionaj le transmitea sediului central. Activitatea de spionaj complet ilegală, interzisă de o lege specifică, a fost devoalată prin depunerea la tribunal a unei serii de tabele Excel care raportează înregistrările efectuate de către noul șef al serviciilor de informații, Cristina Camaño. Judecătorul nr. 11 al Curții Federale din Buenos Aires a atașat dosarul la fascicolul deschis pentru acest nou scandal în baza plângerii formulate de același şef al serviciilor secrete.

Activități ilegale

Activitatea intensă de spionaj a vizat nu numai numeroşi jurnaliști internaționali care au participat la cele două importante reuniuni economice și comerciale, ci și zeci de colegi argentinieni angajaţi în presa scrisă şi în televiziune.

Potrivit site-ului Tiempoar, serviciile nu erau preocupate doar de tendințele ideologice și de obiceiurile reporterilor acreditați, dar și de evenimentele care ar putea promova unele formațiuni „de clasă”, așa cum au fost definite, cum ar fi Partidul Muncitorilor Socialiști (PTS).

Pentru colectarea programelor și inițiativelor, mai mulţi ”007” s-au infiltrat la congresele organizate în hotelurile din Buenos Aires, de unde au întocmit profiluri a diferiți conducători de organizații.

Probleme diplomatice

Activitatea intensă şi zeloasă a spionilor a creat şi momente jenante la nivel diplomatic, cu fricțiuni între cancelaria argentiniană și cele din Finlanda și Olanda, chiar în ajunul summitului OMC.

La 7 decembrie 2017, cu trei zile înainte de începerea summitului, dezvăluie Tiempoar, ministrul de externe, Jorge Faurie i-a trimis o notă șefului AFI, Arribas, cerându-i să „intervină pentru a permite acreditarea doamnei Kirsi Chavda, de la ONG-ul finlandez Siemenpuu”, reţinută pe aeroportul din Ezeiza. „Ministrul de externe al Finlandei”, scrie Faurie, „m-a asigurat de comportamentul bun al doamnei Chavda”.

Indignarea presei

În mod evident, această revelaţie publică a provocat multă agitație în Argentina și în străinătate. Numeroase agenții internaționale de știri, precum Reuters, Bloomberg, Afp și chiar CNN, ai căror jurnalişti au fost spionaţi de serviciile argentiniene, au cerut explicații și au solicitat efectuarea unei anchete. Ştirea a declanşat reacţii virulente şi în rândul marilor ziare argentiniene ai căror trimişi la cele două summituri au fost spionaţi.

Poate părea normal ca un serviciu de informații să se activeze în vederea a două întâlniri importante, cu participarea șefilor de stat și a miniștrilor. Dar colectarea unor ştiri, chiar și fictive, pentru a întocmi profiluri ideologice și personale reale, care îi împart în buni și răi pe profesioniştii ce vor trebui să participe la summituri, este cu totul altceva.

„Niciun organism de spionaj”, spune legea, „nu va putea obține informații, nu va putea produce sau disemina date despre oameni privind rasa lor, crezul religios, activitatea privată, opinia politică, apartenența la partide politice, organizații sociale și sindicale, precum și despre activitățile lor legale pe care le desfășoară în orice domeniu de acțiune”. Un principiu constituțional pe care vechile servicii secrete argentiniene și nu numai, au probleme în a-l respecta.

Sursa: La Repubblica / Articol de Daniele Mastrogiacomo / Traducerea Cătălina Păunel (Rador)

Foto: Fostul președinte argentinian Mauricio Macri / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Asa se face cand traiesti intr-un stat democrat … Intreaga America Latina e corupta pana-n maduva dar cat timp vaca are lapte, nu se simte boala.