G4Media.ro

Măsuri radicale în UE contra poluării: până în 2021 vor fi interzise…

Măsuri radicale în UE contra poluării: până în 2021 vor fi interzise farfuriile, pahare și tacâmurile de plastic, bețișoarele de urechi din plastic

Consiliul UE (guvernele statelor membre) a decis marți măsuri extrem de dure împotriva poluării. Conform noilor norme, până în 2021 vor fi interzise, printre produsele din plastic de unică folosință, farfuriile, tacâmurile, paiele, bețele pentru baloane și bețișoarele pentru urechi, potrivit unui comunicat al instituției.

Consiliul UE a adoptat astăzi o directivă care introduce noi restricții pentru anumite materiale plastice de unică folosință. Adoptarea formală a noilor norme de către Consiliu astăzi reprezintă etapa finală a procedurii, directiva urmând să fie transpusă în legislația națională a fiecărui stat membru.

Directiva privind materialele plastice de unică folosință stabilește norme mai stricte pentru acele tipuri de produse și de ambalaje care se află printre primele zece articole poluante ca frecvență a apariției pe plajele europene.

Mai exact, directiva interzice utilizarea anumitor produse din plastic de unică folosință pentru care există alternative.

În plus, statele membre au convenit să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticlele din plastic până în 2029, iar sticlele din plastic vor trebui să conțină, până în 2025, cel puțin 25% material reciclat, iar până în 2030 cel puțin 30%.

Context
Comisia a prezentat propunerea sa de directivă în mai 2018. Consiliul și-a adoptat poziția la 31 octombrie 2018. Negocierile cu Parlamentul European au început la 6 noiembrie 2018 și s-au încheiat la 19 decembrie 2018 sub forma unui acord provizoriu, care a fost confirmat de ambasadorii la UE ai statelor membre la 18 ianuarie 2019.

Adoptarea formală a noilor norme de către Consiliu astăzi reprezintă etapa finală a procedurii.

Foto: Gunoaie pe lacul Bicaz (Sursa: Ziar Piatra Neamț)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Romani! Reciclati-va punga plina cu pungi!