G4Media.ro

Marş al femeilor din Brazilia, în semn de protest faţă de un…

sursa foto: captură video

Marş al femeilor din Brazilia, în semn de protest faţă de un proiect de lege care înăspreşte interdicţiile privind avortul

Mii de femei au protestat, sâmbătă, faţă de un proiect de lege aflat în Congresul conservator al Braziliei care ar echivala avorturile după 22 de săptămâni de sarcină cu omorul şi ar stabili sentinţe de şase până la 20 de ani de închisoare, relatează Reuters, conform News.ro.

Demonstranţii au mărşăluit pe Bulevardul Paulista din Sao Paulo, având bannere cu mesaje de respingere a proiectului, pe care îl consideră cea mai represivă abordare privind drepturile de reproducere ale femeilor din ultimii zeci de ani.

Oameni de toate vârstele, inclusiv mulţi pensionari şi copii, au ieşit pe străzi, scandând ”Un copil nu este o mamă, un violator nu este un tată”.

În Brazilia, avorturile sunt permise doar în cazurile de viol, malformaţii ale fătului sau când viaţa mamei este pusă în pericol. Dacă proiectul susţinut de legislatori evanghelici devine lege, avorturile făcute de victime ale violurilor ar fi considerat omoruri, după 22 de săptămâni de sarcină.

Grupările feministe au criticat propunerea legislativă, spunând că impune pedepse mai aspre decât cele date violatorilor din Brazilia.

Acestea au arătat, de asemenea, că schimbările ar afecta grav copiii abuzaţi de membri ai familiei. Astfel de copii, care deseori nu înţeleg sau nu au sprijin pentru a-şi da seama că sunt victime ale unor infracţiuni, descoperă sarcinile târziu, de obicei.

Preşedintele de stânga Luiz Inacio Lula da Silva a numit proiectul ”o nebunie” şi a afirmat că guvernul său va apăra actualele legi care pedepsesc violatorii şi tratează victimele acestora cu respect.

”Este o nebunie să vrei să pedepseşti o femeie cu o pedepasă mai grea decât a celui care a comis violul”, a afirmat Lula la o conferinţă de presă susţinută la summitul G7 din Italia.

Protestele au început, joi, în cele mai mari oraşe din Brazilie, după ce camera inferioară a Congresului a votat ca proiectul de lege să intre pe un circuit rapid spre aprobare, care reduce dezbaterile privind propunerea.

Confruntat cu criticile că victimele violurilor care vor să facă avort ar putea primi pedepse mai dure decât violatorii, autorul proiectului de lege, Sostenes Cavalcante, a afirmat că va propune sentinţe mai grele pentru viol, acestea fiind în prezent de cel mul zece ani de închisoare.

Cavalcante este pastor evanghelic şi membru al partidului fostului preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

Reacţia furioasă pe reţelele sociale ar putea încetini parcursul proiectului de lege, întrucât preşedintele Arthur Lira nu mai vrea să supună propunerea la vot în plen în viitorul apropiat şi aşteptându-se ca textul acesteia să fie modificat, a afirmat o sursă din biroul acestuia.

Aprobarea este şi mai incertă în camera superioară, unde senatorii de dreapta au mai puţină influenţă, iar preşedintele Senatului Rodrigo Pacheco a afirmat că proiectul trebuie dezbătut în comisii.

Prima Doamnă Rosangela da Silva a criticat proiectul de lege şi a afirmat, pe reţelele de socializare: ”Congresul ar trebui să lucreze la a garanta accesul la avorturi sigure şi legale prin sistemul naţional de sănătate SUS.”

Legile restrictive privind avorturile din Brazilia fac ca multe femei care vor să pună capăt sarcinii să recurgă la avorturi ilegale şi nesigure şi proceduri făcute de mântuială, ceea ce provoacă zeci de decese în fiecare an.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...