G4Media.ro

Marine Le Pen spune că nu e îngrijorată de ascensiunea lui Eric…

foto: BFM TV

Marine Le Pen spune că nu e îngrijorată de ascensiunea lui Eric Zemmour în sondaje. Dar cine va fi candidatul dreptei radicale la alegerile prezidențiale din Franța din 2022?

Nu sunt deloc îngrijorată din convingere și nu sunt îngrijorată din experiență”, a declarat lidera partidului Reunirea Națională (RN), într-un interviu la BFM TV.

Alegerile prezidențiale au loc în șase luni, șase luni este foarte mult, o campanie prezidențială este un maraton în realitate, necesită respirație, curaj, o formă de condiție”, explică ea, și “cu șase luni se știe foarte bine că de fapt nu poți măsura opinia francezilor ” a spus ea.

Le Pen reacționa recent la un șir de sondaje că o arătau practic la egalitate cu Zemmour pe locul 2, iar într-unul publicistul și polemistul de extrema dreaptă era dat chiar înaintea ei cu 17% față de 15%, președintele Emmanuel Macron fiind pe primul loc cu 24%.

Așa cum preciza și Le Pen, ea și-a declarat intenția de a candida în aprilie 2022, în timp ce Zemmour

Deocamdată nu sunt candidat. Când o să vreau să fiu candidat, voi spune că sunt candidat. Când voi decide, o voi spune. Deocamdată mă gândesc. Există oameni, de mulți ani luni, ani de zile, care mă împing să fiu candidat, care cred că eu sunt ideea bună pentru Franța „, a indicat el. El a reiterat această poziție la mijlocul lunii septembrie la RTL, la BFMTV și la CNews.

Zemmour a profitat în cursul săptămânii trecute de criticile provenite de la Uniunea Europeană împotriva deciziei Tribunalului Constituțional al Poloniei care afirma primatul dreptului intern asupra dreptului comunitar și amenințările cu excluderea acestei țări din UE.

“În Franța trebuie să tragem toate concluziile cu privire la această tentativă de lovitură de stat federalistă” a spus el. “Franța trebuie să oprească instituții străine să-și impună politicile și ideologia”, a adăugat el.

foto: Twitter

Declarația lui Zemmour i-a încurajat pe alți potențiali candidați prezidențiali ai dreptei dure, Xavier Bertrand și fost negociator UE în privința Brexit, Michel Barnier, să evoce primatul legii franceze asupra celei europene.

Deocamdată, nici Le Pen și nici Zemmour nu vorbesc despre părăsirea UE și nici măcar despre abandonarea Euro, dar amândoi călăresc valul de euroscepticism francez, alimentat și de pandemia de Coronavirus.

În vârstă de 63 de ani, este fiul unor evrei berberi care au emigrat în Franța după independența Algeriei în 1962. Admirator declarat al lui Napoleon și De Gaulle, Zemmour ia în mod constant poziții considerate provocatoare și de extrema dreaptă, fiind chiar și condamnat în justiție pentru discriminare rasială și religioasă, mai ales pentru atacuri împotriva musulmanilor. În schimb a câștigat în instanță de mai multe ori, fiind achitat de acuzații de discriminare.

Între timp, Zemmour câștigă tot mai mulți admiratori, inclusiv în rândul familiei Le Pen. Nepoata ei, fosta deputată Marion Marechal Le Pen, care a apărut împreună cu el la Budapesta, alături de premierul eurosceptic al Ungariei, Viktor Orban.

Insulta supremă pentru Le Pen ar fi ca tatăl ei, Jean Marie, exclus din RN, să voteze în favoarea lui Zemmour, așa cum a spus că ar putea-o face.

Deocamdată, Zemmour are vântul în pupă la extrema dreaptă a spectrului politic francez, dar așa cum spune o butadă apocrifă atribuită mai multor politicieni dar de origine incertă: “O săptămână este un timp foarte lung în politică”. Cu atât mai mult șase luni pentru un novice în politica franceză, fără un partid în spatele lui.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...