G4Media.ro

Marea Britanie îl susține pe Mark Rutte pentru șefia NATO

Sursa foto: European Council

Marea Britanie îl susține pe Mark Rutte pentru șefia NATO

Regatul Unit a anunțat joi că îl susține pe premierul olandez Mark Rutte ca succesor al lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO, transmite agenția AFP.

„Rutte este extrem de respectat în cadrul Alianței, are o solidă reputație în domeniul apărării și securității și se va asigura că Alianța rămâne puternică și pregătită să asigure apărarea și descurajarea”, a declarat un oficial guvernamental sub rezerva anonimatului.

Anterior acestui anunț, un oficial american a declarat, tot sub rezerva anonimatului, că președintele Joe Biden îl susține pe Rutte pentru funcția de secretar general al NATO.

Sprijinul lui Biden este posibil să determine mai mulți aliați să facă același lucru, după luni de zile în care acesta și alți câțiva lideri europeni s-au luptat pentru acest post. Oficialul american a cerut păstrarea anonimatului.

Potrivit unor surse politice, și președintele Klaus Iohannis era interesat de această funcție.

POLITICO a relatat miercuri că două treimi din țările NATO susțin nominalizarea lui Rutte pentru a prelua conducerea alianței militare la sfârșitul acestui an.

Mandatul actualului șef al NATO, Jens Stoltenberg, care a condus blocul politico-militar printr-o perioadă tumultoasă în politica transatlantică începând din 2014, se încheie în octombrie.

Presiunea este în creștere pentru a aproba candidatura lui Rutte la conducere înainte de summitul NATO din iulie, care va avea loc la Washington pentru a sărbători cea de-a 75-a aniversare a alianței.

Rutte mai are un drum de parcurs înainte de a lua o decizie. Conform regulilor NATO, secretarul general trebuie să fie decis prin consens unanim, ceea ce înseamnă că Rutte încă trebuie să obțină sprijinul tuturor celor 31 de națiuni membre. Orice candidat pentru acest post trebuie să treacă de Turcia și Ungaria, care s-au dovedit a fi cele mai mari obstacole în calea acceptării de noi membri. Se pare că Turcia a cerut asigurări înainte de a-l susține pe Rutte, în timp ce Ungaria a avut neînțelegeri de lungă durată cu premierul olandez.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. saracu’ TRADATORUL nostru, se naruieste visu’, nu mai pupa vacante cu avionu’