G4Media.ro

Marea Britanie dezminte orice implicare directă în utilizarea rachetelor sale cu rază…

Sursa foto: Twitter / Oleksii Reznikov

Marea Britanie dezminte orice implicare directă în utilizarea rachetelor sale cu rază lungă de către Ucraina

Marea Britanie a dezminţit miercuri orice participare directă la vizarea de către armata ucraineană a unor obiective ţintite de rachetele cu rază lungă de acţiune Storm Shadow furnizate Kievului în războiul său împotriva Rusiei, aşa cum a lăsat să se înţeleagă cancelarul german Olaf Scholz, transmite Agerpres.

„Utilizarea (rachetelor) Storm Shadow de către Ucraina şi procesul de management al ţintelor ţin de forţele armate ucrainene”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării.

Luni, cancelarul german Olaf Scholz a exclus din nou livrarea de rachete de croazieră Taurus în acest moment către Ucraina, explicând că astfel doreşte să evite riscul ca Germania să se trezească implicată în război, dat fiind că este vorba de o „armă cu o rază foarte mare de acţiune”.

„Iar ceea ce fac britanicii şi francezii în privinţa controlului ţintei şi a controlului traiectoriei aferente nu se poate face în Germania. Oricine a avut de-a face cu acest sistem ştie asta (…) Soldaţii germani nu trebuie în niciun caz şi nicăieri să fie asociaţi cu obiectivele atinse de aceste sisteme”, a subliniat Scholz.

Londra şi Parisul au livrat Kievului anul trecut rachete Storm Shadow/Scalp, de concepţie franco-britanică, dar Berlinul continuă să refuze să-i furnizeze rachete germane Taurus, aminteşte AFP.

Cu o rază de acţiune de 500 de kilometri, aceste rachete i-ar putea permite Ucrainei să ţintească obiective în profunzimea teritoriului rus, ceea ce stârneşte temeri la Berlin privind o escaladare a conflictului.

„Utilizarea de către Ucraina a sistemelor de arme cu rază lungă joacă un rol fundamental în apărarea teritoriului său şi a schimbat situaţia strategică, punând cu succes presiune pe forţele ruse şi pe rutele logistice şi de aprovizionare ale Rusiei”, a mai susţinut Ministerul britanic al Apărării.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...