G4Media.ro

Manifestație de amploare a partidelor extremei drepte europene, organizată în Spania /…

sursa foto: Facebook / Rassemblement National

Manifestație de amploare a partidelor extremei drepte europene, organizată în Spania / A participat și președintele argentinian Javier Milei / Viktor Orban a transmis un mesaj video

Reunite de la o întâlnire desfăşurată la Madrid, partidele extremei drepte europene au cerut duminică transformarea scrutinului europarlamentar din iunie într-o „zi a eliberării şi speranţei europene”, încercând să afişeze un front unit, în pofida diviziunilor dintre principalele formaţiuni suveraniste europene, relatează AFP, citată de Agerpres.

Organizată de partidul spaniol de extremă dreapta Vox, Convenţia „Europa Viva 24”, la care au participat aproximativ zece partide suveraniste europene, cu invitat special preşedintele ultra-liberal argentinian Javier Milei, s-a dorit a fi o demonstraţie de forţă înaintea alegerilor europarlamentare din 6-9 iunie.

Insistând asupra punctelor de convergenţă între aceste partide, participanţii la reuniune şi-au îndreptat atacurile îndeosebi asupra elitelor europene şi politicii Bruxellesului privind migranţii veniţi din afara UE.

„Adevărata Europă, cea a libertăţii popoarelor”, are nevoie de forţe naţionaliste „adunate”, a indicat Marine Le Pen, fosta preşedintă a partidului francez Adunarea Naţională (Rassemblement National-RN). „Zone întregi din ţara mea, Franţa, sunt inundate de migraţie şi nu se mai află sub autoritatea statului”, a remarcat ea. „Asupra acestui subiect (al migraţiei) UE nu face nimic. Mai rău, încearcă să o organizeze prin faimosul pact privind azilul şi migraţia” recent adoptat, a mai spus Marine Le Pen.

Într-un mesaj video adresat participanţilor, premierul ungar Viktor Orban a îndemnat „patrioţii” să „ocupe Bruxellesul”, în timp ce şefa guvernului italian, Georgia Meloni, a cerut „mobilizare” şi „ieşirea în stradă” pentru a obţine o „schimbare în Europa” la scrutinul din 6-9 iunie. Totuşi, Meloni a fost criticată de Marine Le Pen pentru că ar intenţiona să o voteze pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene.

„Noi apărăm toţi suveranitatea noastră naţională, dar ştim de asemenea că nu o putem face singuri”, a remarcat la rândul său gazda reuniunii, liderul partidului spaniol Vox, Santiago Abascal, care a îndemnat la o „alianţă mondială” a partidelor suveraniste, care în Parlamentul European sunt divizate între două grupuri politice, respectiv Identitate şi Democraţie (ID) şi Conservatorii şi Reformiştii Europeni (CRE).

Sute de persoane au manifestat în centrul Madridului împotriva desfăşurării acestei reuniuni, întâlnire condamnată şi de premierul socialist spaniol Pedro Sanchez.

„Internaţionala extremei drepte se reuneşte astăzi în Spania”, întrucât „Spania reprezintă ceea ce ei detestă: feminismul, justiţia socială, demnitatea muncii, statul providenţă şi democraţia”, a scris premierul progresist spaniol pe platforma X. Rostit în timpul conferinţei partidelor suvernaiste, numele premierului Sanchez a fost huiduit de mai multe ori.

Sondajele efectuate în statele UE arată că o alianţă în Parlamentul European între grupurile politice progresiste (popularii, socialiştii, Verzii şi Renew) ar putea fi de data aceasta mai dificilă în urma creşterii popularităţii partidelor conservatoare şi de extremă dreapta, dar totuşi acestea din urmă nu vor putea împiedica formarea unei majorităţi a celor dintâi.

Conform practicii, candidatul grupului politic din Parlamentul European care obţine cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare are prima şansă de a deveni preşedinte al Comisiei Europene. Cum sondajele situează Partidul Popular European (PPE) pe primul loc, actuala preşedintă a Comisiei, Ursula von der Leyen, este bine plasată pentru a obţine încă un mandat, însă nu la fel de uşor ca în 2019.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Nu mă așteptam la Javier Milei sa participe la așa ceva. Omul e declarat pro-occidental și anti-putinist. Probabil nu a știut la ce cloacă merge.

  2. un puhoi de jagardele