G4Media.ro

Mâncarea ca șpagă: caltaboș, pui și mămăligă, carcasă de oaie și 15…

Sursa foto: Pixabay

Mâncarea ca șpagă: caltaboș, pui și mămăligă, carcasă de oaie și 15 fripturi

Cârnații de Pleșcoi, despre care Europa Liberă a scris că au fost aduși la Ministerul Sănătății de angajații Spitalului Săpoca în ziua evaluării directoarei, amintesc de celebre dosare penale în care s-a cerut sau s-a oferit mâncare drept șpagă.

Europa Liberă a dezvăluit că, exact în timpul protestului Sanitas de săptămâna trecută, conducerea Spitalului Săpoca din județul Buzău ar fi trimis unor persoane din Ministerul Sănătății sacoșe cu cârnați de Pleșcoi. Ministerul nu a infirmat, dar precizează că la data faptelor, ministrul Rafila se afla la Geneva.

În aceeași zi, conducerea Spitalului de Psihiatrie Săpoca din județul Buzău, cea mai mare unitate medicală din țară pentru persoane fără discernământ care au fost condamnate sau sunt cercetate, urma să prezinte Ministerului Sănătății o nouă organigramă, dar și documente privind evaluarea activității managerului Gabriela Piriu. Managerul ar fi luat nota 10 la evaluare, potrivit unui avertizor de integritate.

Dosarul Caltaboșul

Cel mai cunoscut caz din acest registru rămâne dosarul Caltaboșul. Traian Remeș, fost ministru al Agriculturii și anterior al Finanțelor, a fost condamnat în 2012 la trei ani de închisoare după ce a favorizat niște firme să obțină contracte. A primit în schimb mașini de lux și caltaboși.

Înțelegerea unui restaurant din Iași cu poliția rutieră

Acum trei ani, opt poliţişti rutieri din Iași, printre care şi şeful Biroului Rutier, au fost acuzaţi de luare de mită după ce ar fi primit gratis, de la un restaurant din oraş, ciorbe, pizza, aripioare de pui – uneori cu sos picant, meniuri crispy sau piept de pui la grătar.

Târgul dintre poliţişti şi cei de la restaurant era simplu: în schimbul unor porţii de mâncare, agenţii închideau ochii atunci când şoferii-curieri ai restaurantului încălcau regulile de circulaţie.

Doi pui și o mămăligă

Șeful Poliției Rutiere Teleorman, comisarul Danut Dobre a fost acuzat de procurorii DNA că primea mită pentru a facilita obținerea de permise auto și pentru a determina polițiștii să aplice sancțiuni mai blânde unor șoferi. În referatul cu propunere de arestare preventivă, procurorii precizează că pentru intervențiile făcute șeful Poliției Rutiere Teleorman a primit mită pastramă de oaie, hrană pentru câini, doi pui și o mămăligă, țuică, dar și bani.

Pește și whisky

Trei polițiști de frontieră au intrat în atenția procurorilor DNA după ce adjunctul Poliției de Frontieră Calafat i-a solicitat unui șef din Poliția de Frontieră Giurgiu să facă ”cercetare administrativă formală” în cazul unui polițist de frontieră care a primit o sancțiune simbolică, deși faptele erau de o gravitate ridicată. La schimb, au fost ceruți trei pești și o sticlă de whiskey.

Bax de vin, bax de apă și 15 fripturi

Un comisar șef de la Secția 11 din București a fost reținut de DNA după ce a fost prins luând mită 190 de lei de la un suspect de furt calificat. Anterior ceruse un bax de vin, un bax de apă minerală și 15 fripturi, pentru a-i soluționa favorabil dosarul.

Carcasă de oaie

Șeful Centrului de Arest Preventiv din IPJ Neamț a ajuns în atenția procurorilor anticorupție după ce ar fi luat mită, în două rânduri, 900 de euro, o carcasă de oaie și produse alimentare în valoare de 300 de lei. Șpaga a fost cerută unei femei pentru ca soțul ei, aflat în arest preventiv, să beneficieze de un tratament preferențial.

Directoarea care lua din mâncarea copiilor

Directoarea Centrului Creşe din municipiul Ploieşti și alte patru persoane au fost arestate preventiv într-un dosar privind însuşirea de produse alimentare şi de igienă folosite la creşele din oraş.

Surse apropiate anchetei au declarat că acuzaţia de luare de mită în cazul directoarei este legată de faptul că aceasta lua bani atât de la părinţi, pentru a le înscrie copiii la creşă, cât şi de la angajate, pentru a le menţine în funcţii. La percheziţii au fost găsite cantităţi importante de produse care ar fi fost destinate copiilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează