G4Media.ro

Majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale. Ciucă: ”E o decizie…

Majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale. Ciucă: ”E o decizie care a fost luată în coaliţie. Varianta privind stabilirea acestor impozite după grilele notariale a fost amânată”

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, chestionat despre amendamentul depus de senatorii din coaliţie privind creşterea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale, că decizia a fost luată în coaliţie,, relatează News.ro.

Şeful Executivului a mai spus că varianta privind stabilirea acestor impozite după grilele notariale a fost amânată, după ce autorităţile locale au atenţionat că ar fi imposibil de realizat până la finalul anului 2022.

„Este un amendament care a fost discutat şi la nivelul coaliţiei, a fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind şi ridicând problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, tehnic era imposibil de realizat până la finale anului. De aceea s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul astfel încât acestea să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum. E o decizie care a fost luată în coaliţie”, a explicat Nicolae Ciucă, miercuri la Alba Iulia, întrebat despre amendamentul respectiv.

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a precizat că senatorii social-democraţi şi liberali au depus un amendament la ordonanţa 16/2022, care prevede o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate.

„Ordonanţa 16, după cum ştiţi, este în dezbatere parlamentară, este la Senat. Înţeleg că s-au depus o serie de amendamente. Pe partea de proprietate, senatorii PSD şi PNL au depus un amendament. În analiza acestui amendament am văzut că sunt şi poziţiile Asociaţiei Oraşelor şi Municipiilor, Asociaţiei Consiliilor Judeţene, care sunt de acord cu această abordare. Drept pentru care Parlamentul va trece la dezbatere şi la avizarea acestui amendament, care, de fapt, din ce am văzut, reprezintă sau are în vedere o actualizare a grilei de raportare a stabilirii impozitului pe proprietate”, a declarat Adrian Câciu.

Chestiona cu cât ar putea fi majorate impozitele, ministrul PSD a explicat că este neapărat nevoie ca acestea să fie crescute, findcă în grila aprobată în anul 2015 autorităţile au o marjă de stabilire a impozitelor.

„Nu e neapărat necesar să crească impozitele. După cum ştiţi, faţă de această grilă, care a fost stabilită în anul 2015, autorităţile locale au o marjă de stabilire cuprinsă între 0,8% şi 0,2%, dacă nu mă înşel, sau 2%. Deci, practic, pe de o parte, pot acţiona în cadrul acestei marje, pot creşte impozitele. Până la urmă este vorba de veniturile autorităţilor locale şi atunci când ne întrebăm de ce, de fiecare dată, statul român, din bugetul de stat, din taxele tuturor, trebuie să suplinească lipsa de venituri la nivel autorităţilor locale, cred că un răspuns este şi în zona aceasta a colectării veniturilor locale. Nu în ultimul rând, trebuie să ţineţi cont de faptul că populaţia cu venituri mici este protejată din perspectiva impozitelor pe proprietate. Există o serie de credite fiscale care sunt prevăzute în Codul fiscal. Deci, impactul unei creşteri de impozite, eventuale creşteri nu vor fi pe persoanele care au venituri mici. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont şi de de faptul că este totuşi o chestiune de inechitate ca impozitele să fie la fel în UAT-uri diferite şi ca nivel de trai şi ca nivel de dezvoltare, dacă vreţi, economică”, a conchis ministrul Finanţelor.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

15 comentarii

 1. Da, ca doar de atat sunteti in stare: inventarea de taxe noi si majorarea celor existente cu niste procente substantiale, tot pe omul de rand trageti! De eficientizarea colectarii, digitalizare, meritocratie si profesionalism nici nu vreti sa auziti, cum veti mai fura voi, amantele, nepotii si clica de partid? O sa va „majoram” si noi la alegeri, in 2024, de tot!

 2. Luati de la politrucii ticalosi PSD-PNL-UDMR: ei se „sacrifica” si isi maresc salariile si pensiile speciale nesimtite (de la presedinte la parlamentari, la primari si functionari publici), iar la fraierii votanti le maresc taxele si impozitele! 😀

 3. Sigur ca trebuiesc marite impozitele acum ca au marit veniturile primarilor si a oamenilor de partid din administratia locala. Toate tara trage sa plateasca lefuri grase oamenilor din partide functionari ai statului atit la nivel central cit si local. Toata politica fiscal economica a guvernului se refera doar la aparatul bugetar pentru cai din privat sint cetatenii de mina a doua care trabuie sa plateasca. Sa vedeti cind se vor termina banii de la UE cit vor creste taxele de orice fel
  ca sa hraneasca aparatul bugetar ca de dat afara nu o sa vedeti!

  • Mi-a atras atentia un cuvant rostit de catre al nostru prim ministru la prima lui zicere dupa inscaunare: echitate. Sa fie vorba despre echitate intre speciali?

 4. Ce alte asteptari aveati de niste plagiatori impostori cocotati pe cele mai inalte functii de conducere??? Luati ce ati votat!!

 5. Ferma animalelor! Cel mai silos personaj în toată aceasta minciuna este Rareș Bogdan!

 6. Mariti toate taxele cu 50% macar!:)))
  Traiasca dragii nostrii socialisti corupti de la putere! Ura! Ura!

 7. Mah, daca decizia a fost luata on coalitie, ce pot sa zic decat: luati-mi banii, mie nu-mi trebuie, cheltuitii voi!

 8. Mizerabili oameni, PSD + PNL!

 9. Nu vreți ca a doua zi după salariu sa mergem la anaf si la primării si sa il lasam totnla ghișeu?? Ați fi mulțumiți? Hoți, hoți, hoți!

 10. Hai cu inflatia de 80% ca la turci sa se goleasca tara asta de oamenii care mai muncesc, sa vedem atunci cum se mananca intre ei politrucii si sinecurile lor.

 11. Ce sa mai demonstrezi ? Că un guvern corupt și incompetent hataraste exfolierea propriilor cetățeni . Că un parlament asemănător ( că de acolo emană guvernul) și-n plus extrem de toxic , are înclinații doar spre pensii speciale , măriri de salarii ale lorzi ale așa ziselor autorități locale ?
  Că acel parlament da legi favorabile infractorilor , ignorând cu bună știință pe cel care cu sudoarea palmelor și a minții aduce plus valoare ? Pe cel care respectă legea ?
  Te cuprinde lehamitea . Dar stați liniștiți ! Multi ani vom avea aceiași indivizi care ne conduc de la revoluție încoace . ” Noi muncim nu gândim și nu vrem bani , nu vrem valută , doar …ei sa ne f…a .
  Fiecare popor are conducătorii pe care ii merită !
  Din fericire a vrut totuși un președinte ca afară , dar trădătorul grivcovian a plecat în tabăra voiculesciana considerând că îi oferă mai multă siguranță post mandat prezidențial .

 12. In 2024 o sa aveti o mare surpriza PNListilor

 13. Ați vrut „nea.mț”, aveți „nea.mț”.