G4Media.ro

Mai multe organizații civice solicită comisiei parlamentare de anchetă condusă de Olguța…

Mai multe organizații civice solicită comisiei parlamentare de anchetă condusă de Olguța Vasilescu să pună la dispoziția STS și AEP tabletele pentru alegeri

Mai multe organizații civice solicită Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude de la alegerile europarlamentare din 26 mai să pună fără întârziere toate echipamentele necesare pentru pregătirea scrutinului prezidenţial la dispoziţia STS şi AEP, conform reglementărilor în vigoare. Și reprezentanții opoziției au  acuzat marți PSD că pune în pericol desfășurarea alegerilor prezidențiale din luna noiembrie prin măsurile impuse de Comisia parlamentară de anchetă, care a dispus sigilarea tuturor tabletelor folosite la scrutinul din mai și care ar urma să fie utilizate și la cel din toamnă.

Redăm mai jos comunicatul Expert Forum, semnat de mai multe organizații civice:

”Semnatarii acestei scrisori au luat act de declarațiile prim-adjunctului directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale și își exprimă îngrijorarea față de modul în care Comisia parlamentară de anchetă pentru alegerile europarlamentare gestionează ancheta privind SIMPV.

Având în vedere că mai sunt mai puțin de două luni până la alegerile prezidențiale, iar în acest moment tabletele sunt sigilate, la dispoziția Comisiei, considerăm că încetinirea procesului de investigare poate conduce la blocarea organizării în mod legal și transparent a alegerilor din luna noiembrie.

În acest sens, solicităm Comisiei urgentarea acestor acțiuni și punerea fără întârziere a tuturor echipamentelor necesare pentru pregătirea alegerilor prezidențiale la dispoziția STS și AEP, conform reglementărilor în vigoare.

Reiterăm faptul că informațiile distribuite în spațiul public conform cărora alegerile pot fi fraudate cu ajutorul SIMPV nu sunt justificate, întrucât este un sistem electronic care are scopul de a gestiona fluxul de alegători în cadrul procesului de votare, de a preveni votul multiplu și de a facilita centralizarea datelor.

Procesele verbale au fost întocmite pe baza voturilor exprimate în secții, iar SIMPV a fost doar un instrument transparent de centralizare a proceselor verbale.

Partidele politice au avut reprezentanți în birourile electorale în momentul numărării voturilor și centralizării rezultatelor, fapt care asigură un control asupra modului de prelucrare a acestor informații. În plus, potrivit raportului de observare publicat de campania FiecareVot, erorile din procesele verbale sunt mai degrabă legate de lipsa de înțelegere a procedurilor de către membrii birourilor electorale și nu reprezintă o tentativă organizată de fraudare a alegerilor. În același timp, instituțiile implicate în organizarea procesului electoral au adus deja argumente care confirmă lipsa unei fraude care ar fi afectat rezultatul.

Reamintim că SIMPV este un instrument esențial pentru asigurarea transparenței și încrederii publice în procesul electoral.

Semnatari

Asociația Centrul pentru Studiul Democrației
Asociația CIVICA
Asociația Declic
Asociația Expert Forum
Asociația pentru Dezvoltare GHEPart
Asociația Centrul pentru Resurse Civice
Asociația Centrul pentru Inovare Publică
Centrul Roman de Politici Europene
Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale – CENTRAS
Funky Citizens

Geeks For Democracy
Maria Krause, expert electoral / Observatorul Electoral
Mircea Kivu, sociolog

Context

Poziţia Expert Forum vine după ce, marţi, prim-adjunctul directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Ionel-Sorin Bălan, a făcut marți apel la Comisia parlamentară de anchetă pentru a permite desigilarea tabletelor, astfel încât ca în perioada următoare, din 15 septembrie, STS să poată lucra cu sistemele respective.

„În diaspora vor fi peste 500 de secţii de votare noi. Noi va trebui să ştim calitatea serviciului de internet, consider că dacă din data de 15 (septembrie – n.r.) ne va permite comisia să lucrăm cu sistemele respective, pentru că nu avem nimic de ascuns”, a mai spus Bălan.

Președinta Comisiei de anchetă a alegerilor europarlamentare, Lia Olguța Vasilescu, a declarat pentru G4Media.ro că desigilarea tabletelor urmează să fie supusă votului comisiei, care se va întruni în ședință săptămâna viitoare. Potrivit acesteia, procesul electoral pentru alegerea președintelui României nu va fi pus în pericol.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Flori nu ii duceți??
  Cum frate sa va rugați de ea, chiar credeți că o doare undeva? Asta e ce urmărește, se bucura de mânăria ei…
  Dată în judecată, reclamată la CEDO , la UE, pt imperdicarea voită a alegerilor corecte!
  Cu ce drept le sechestrează, are probe și decizii finale de frauda??
  Adică, daca imediat după alegeri se constată că nu s-au fraudat, nu poate fi trasă la răspundere că a împiedicat desfășurarea corecta a unor alegeri?? Ne mai incalzeste cu ceva dupa? Aceasta fapta nu este extrem de gravă?
  Cum frate sa sechestreze tabletele, astea doar înregistrează prezența, numărarea voturilor pe partid s-a făcut în paralel, aia indică rezultatele, aia indică cat a obținut fiecare! Și dacă votanții in plus sunt ai lor, daca chiar ei au fraudat? Că tabletele nu spun cu cine a votat cei care fac vot multiplu. De ce suntem noi vinovați că „au gasit” nereguli, nu ei au organizat alegerile, nu ei ( organizatorii) sunt vinovați de nereguli?? Alegerile nu au fost deja validate?
  Ce opozitie de mamaligu avem noi? Una atat de slabă încât să fie călcată în picioare de toți analfabeții, cocalarii, de Olguța cu BACul luat după 30 ani??
  Rugati-o voi frumos, că pe ea o doare la basca de rugămințile și solicitările voastre! Daca vor mușchii ei le sechestrează încă un an și ceva, până după alegerile parlamentare. Prost nu e cel ce cere, ci cel ce dă și se lasă calcat in picioare

 2. si uite asa reuseste mafia pesedista sa mobilizeze romanii la vot impotriva PSD.. nici Dragnea nu o facea mai bine..

 3. Tactica olgutei + mitraliera este clara.Vor convoca si mortii la vot.Raspunsul din partea noastra nu poate fi decat o prezenta masiva la vot.Consider ca este singura calea prin cate ii putem opri. Hai ca se poate!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.