G4Media.ro

MAE: În aeronava deturnată la Minsk nu se aflau cetățeni români. „Condamnăm…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

MAE: În aeronava deturnată la Minsk nu se aflau cetățeni români. „Condamnăm cu fermitate acțiunea autorităților belaruse și susținem necesitatea demarării de urgență a unei investigații internaționale”

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, transmite că acțiunea autorităților din Minks de deturnare a unui avion care circula pe ruta Grecia – Lituania, este inadmisibilă. Ministerul arată că a fost solicitată intervenția ambasadorului României în Belarus pentru a se verifica dacă la bordul aeronavei se aflau cetățeni români.

„MAE își exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităților belaruse care au forțat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, și îl condamnă cu fermitate. Considerăm incidentul ca fiind unul deosebit de grav și, prin intermediul Ambasadei României la Minsk am transmis, autorităților belaruse, după forțarea aterizării la Minsk, necesitatea ca toți pasagerii avionului să își continue imediat și în siguranță călătoria”, se precizează în comunicatul transmis de MAE.

Ministerul își exprimă îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forțării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului.

„Susținem necesitatea demarării de urgență a unei investigații internaționale independente care să determine circumstanțele exacte în care acest incident grav s-a produs. Toate aceste elemente de mai sus vor fi comunicate și mâine ambasadorului belarus la București, care va fi convocat la MAE din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu. MAE a depus eforturi susținute, încă de la producerea incidentului, prin misiunile diplomatice de la Minsk, Atena și Vilnius pentru a determina dacă în avion se aflau și cetățeni români”, se mai precizează în comunicatul MAE.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul României la Minsk s-a deplasat la aeroportul din Minsk pentru clarificarea situației, dar, având în vedere dificultatea de a relaționa cu autoritățile belaruse, nu a fost posibilă de la început aflarea informației dacă în avion se aflau si cetățeni români.

„Ambasadorul României la Vilnius s-a aflat, de asemenea, la aeroportul din Vilnius și a fost în contact permanent cu autoritățile lituaniene, care au procesat pasagerii avionului ajuns la destinație. Autoritățile lituaniene au confirmat ambasadorului român, după debarcarea tuturor pasagerilor, că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetățean român”,

MAE precizează că nu a fost primită, pe parcursul evoluției acestei situații, nicio solicitare de asistență consulară din partea vreunui cetățean român.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Asta e fata unui om care condamna cu fermitate!
    Cred ca nu mai are somn Lucashenko acum dupa ce a fost condamnat cu fermitate de domnul Aurescu.

  2. Mafia PSD e de vina si mafia media latrina 3.

  3. Hotul striga hotii…cata vreme mafia statala din Romania practica acte criminale si de distrugere musamalizate de justitia romana. Lasati sa condamne tribunalele internationale.

  4. Exista inca un ambasador al Belarusului la noi in tara? Sa fie expulzat imediat, noi nu ar trebui sa avem nicio relatie cu astfel de state.