G4Media.ro

MAE: De la 1 ianuarie se schimbă condițiile de călătorie în Marea…

MAE: De la 1 ianuarie se schimbă condițiile de călătorie în Marea Britanie/ Este nevoie de viză de intrare pentru cei care doresc să muncească sau să stea mai mult de 6 luni în Regatul Unit/ De la 1 octombrie se va călători doar cu pașaportul

Ministerul Afacerilor Externe a făcut, miercuri seara, precizări privind regimul de vize și condițiile de călătorie pentru cetățenii români în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, începând cu 1 ianuarie 2021, după încheierea procesului de ieșire din Uniunea Europeană.

MAE precizează, într-un comunicat de presă, că, de la 1 ianuarie 2021, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord își va asuma pe deplin statutul de stat terț în relația cu statele Uniunii Europene, inclusiv cu România, ceea ce înseamnă că se vor schimba regimul de vize și condițiile de călătorie.

Precizările MAE:

 • cetățenii români vor putea intra pe teritoriul Regatului Unit pentru șederi de scurtă durată (ex. în scop turistic, în vizită etc.) pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a avea nevoie de o viză de intrare.
 • cetățenii români care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obțină, în prealabil, o viză de intrare.
 • până la data de 30 septembrie 2021 inclusiv, intrarea pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se va putea realiza în baza pașaportului sau a cărții de identitate românești valabile
 • ulterior acestei date se va putea călători doar pe baza pașaportului valabil (pașaport simplu electronic, pașaport simplu temporar).
 • cetățenii români care intră sub incidența Programului EU Settlement Scheme vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind documentele naționale de identitate până la data de 31 decembrie 2025.
 • cetățenii români care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o durată mai mare de șase luni (pentru activități de muncă, pentru studii etc.) au nevoie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de viză din partea autorităților britanice.

Autoritățile britanice au prevăzut două modalități pentru obținerea vizei, astfel:

 • Cetățenii români posesori ai unui pașaport simplu electronic pot obține viza online, prin accesarea paginii de internet (https://www.gov.uk/browse/visas-immigration).
 • Persoanele care posedă un pașaport biometric vor putea completa cererea, inclusiv confirmarea identității, utilizând o aplicație pentru telefoane inteligente (tip smartphone).
 • Solicitările pentru obținerea vizei nu se pot depune în baza cărții de identitate.
 • Cetățenii români care nu dețin pașaport simplu electronic și aplică în baza unui pașaport simplu temporar trebuie să depună documentația personal la centrul regional pentru vize din România – Bucharest Visa Application Centre, DBH-Group Serviced office, adresa: București, sector 1, strada Buzești nr. 50-52, et.2 Business Center. Pentru depunerea documentației, este necesară programarea prealabilă online, prin accesarea paginii de internet https://pos.tlscontact.com/bbu_en.

Autoritățile britanice au operaționalizat deja procedurile pentru primirea de solicitări de viză în următoarele scopuri: studii, activități de muncă (muncitori calificați, lucrători înalt calificați în anumite domenii/Global Talent, personal medical și asistenți), afaceri (inovare, desfășurarea de afaceri tip start-up). Solicitanții de viză vor avea de plătit o taxă de viză. Lista taxelor este disponibilă la: https://www.gov.uk/government/publications/visa-regulations-revised-table/fees-5-october.

Cu referire la lucrătorii sezonieri, MAE precizează că autoritățile britanice nu au furnizat până la acest moment date cu privire la procedurile aplicabile acestei categorii, urmând ca acestea să fie puse la dispoziție ulterior.

Pentru orice persoană care are mențiuni înscrise în cazierul judiciar, precum și cele cărora le-a fost refuzată, în trecut, intrarea pe teritoriul Regatului Unit, autoritățile britanice recomandă depunerea unei cereri pentru obținerea vizei și pentru deplasările de scurtă durată (sub 6 luni), potrivit datelor comunicate prin intermediul portalului https://www.gov.uk/browse/visas-immigration.

MAE precizează că aceste noi condiții sunt rezultatul deciziei autorităților britanice, care, de la data de 1 ianuarie 2021, vor implementa un nou sistem de imigrație bazat pe puncte (point-based immigration system – PBS).

Sursa foto: Imagine de Michael Siebert/ Pixabay

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. UE ce face? La asa ceva se raspunde pe principiul reciprocitatii, inclusiv la procentul de intrari refuzate, indiferent daca au sau nu dreptate.
  Sper ca nu ati uitat cum se vasleste la barca sau ca aveti nevoie de antrenament pentru innot pe distante ceva mai lungi gen canalul manecii..

  • da, e reciproc, britanicii nu au carte de identitate si prezinta pasaportul ca pina acum; pasapoartele care au valabilittae mai mare de 10 ani nu mai sunt valabile de exeemplu daca ai intrat in anul 11 si esti intors la vama (li se recomanda sa-si schimbe pasapoartele, cu toate ca nu toate tarile au limitari de 10 ani)
   @Paytriot cred ca mai naspa este statutul romanilor vis-a-vis de USA, asta ar trebui sa-ti dea de gindit ca inca suntem vazuti lumea a III de americani

 2. Sfârșitul UE se lasă așteptat. Ma intreb pana cand si ce avantaje in afara de bani oferă UE.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.