G4Media.ro

Macron se declară pregătit să lucreze cu Arabia Saudită la „condițiile unei…

sursa foto: Geoffroy VAN DER HASSELT / POOL / AFP

Macron se declară pregătit să lucreze cu Arabia Saudită la „condițiile unei păci durabile în Orientul Mijlociu”

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, s-a declarat pregătit, miercuri în cursul unei discuţii telefonice cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, să „lucreze la condiţiile unei păci durabile în Orientul Mijlociu”, a anunţat Palatul Elysée, potrivit AFP, transmite Agerpres.

„Franţa este pregătită să lucreze alături de regatul Arabiei Saudite (..), pentru a stopa extinderea conflictului în regiune şi pentru a lucra la condiţiile unei păci durabile în Orientul Mijlociu”, a subliniat preşedinţia franceză.

Cei doi lideri au reiterat „urgenţa de a încheia un acord” privind încetarea focului în Fâşia Gaza, a spus preşedinţia franceză.

Emmanuel Macron a reamintit, de asemenea, „opoziţia fermă a Franţei faţă de o ofensivă israeliană la Rafah, care nu ar putea duce decât la un dezastru umanitar de o nouă amploare”.

Pe de altă parte, el a lăudat meritele proiectului coridorului economic India-Orientul Mijlociu-Europa (IMEC), considerând că „desfăşurarea acestuia este mai relevantă ca niciodată, având în vedere instabilitatea tot mai mare din Marea Roşie”.

Acest coridor este conceput ca o alternativă la noile „Drumuri ale Mătăsii ale Chinei”, legăturile maritime şi feroviare care leagă din punct de vedere economic China de Europa, şi îşi propune să stimuleze relaţiile comerciale dintre India, Orientul Mijlociu şi Europa.

Din noiembrie, rebelii houthi spun că vizează nave din Marea Roşie şi Golful Aden pe care le consideră având legături cu Israelul, în semn de „solidaritate” cu palestinienii din Fâşia Gaza, pradă războiului dintre armata israeliană şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Atacurile lor i-au forţat pe mulţi armatori să suspende trecerea prin această zonă pe unde tranzitează 12% din comerţul mondial.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...