G4Media.ro

Londra amenință Beijingul în cazul în care nu va respecta libertățile cetățenilor…

Londra amenință Beijingul în cazul în care nu va respecta libertățile cetățenilor din Hong Kong

Ministrul britanic de externe, Jeremy Hunt, a ameninţat marţi China cu ‘grave consecinţe’ dacă nu va respecta acordul din 1984 care garantează libertăţile în Hong Kong, informează AFP.

‘Hong Kong face parte din China – şi trebuie să acceptăm acest fapt. Dar libertăţile din Hong Kong sunt înscrise într-o declaraţie comună. Aşteptăm ca acest acord constrângător din punct de vedere juridic să fie onorat, iar dacă nu va fi cazul vor exista consecinţe grave’, a avertizat Jeremy Hunt marţi, la Belfast, în cursul unui eveniment de campanie pentru desemnarea viitorului şef al Partidului Conservator.

Conform acordului din 1984 între Londra şi Beijing, document care a reglementat revenirea la tutela chineză, Hong Kong se bucură de semiautonomie şi de libertăţile care nu există în China continentală, teoretic, până în 2047.

Şeful diplomaţiei britanice şi-a exprimat deja ‘sprijinul neclintit’ al ţării sale pentru Hong Kong şi libertăţile sale luni, ziua în care s-au împlinit 22 de ani de la revenirea fostei colonii britanice sub guvernarea Chinei, dată marcată de asaltul parlamentului local de către manifestanţi ostili guvernului pro-Beijing din Hong Kong.

‘Niciunul dintre noi nu aprobă violenţa pe care am văzut-o la televizor ieri seara, dar înţelegem de ce oamenii sunt indignaţi şi se tem că le vor fi luate libertăţile fundamentale’, a declarat Hunt marţi.

Întrebat despre acelaşi subiect în Camera Comunelor, secretarul de stat pentru afaceri externe, Alan Duncan, a declarat că guvernul britanic ‘respinge afirmaţia guvernului chinez potrivit căreia declaraţia comună este un document istoric, ceea ce este o modalitate pentru ca ei să spună că ea nu mai este valabilă şi că drepturile şi obligaţiile noastre ce rezultă din acest tratat au luat sfârşit’.

‘Spunem clar că declaraţia comună chino-britanică din 1984 obligă guvernul chinez să menţină gradul înalt de autonomie pentru Hong Kong, precum şi drepturile şi libertăţile sale’, a adăugat el.

Pe de altă parte, Guvernul central chinez a condamnat ferm marţi ocuparea cu o zi înainte a parlamentului din Hong Kong de către protestatari şi a declarat că sprijină ancheta autorităţilor locale de a stabili responsabilităţile „autorilor violenţelor”.

„Aceste acte grave şi ilegale calcă în picioare statul de drept în Hong Kong, compromit ordinea socială în Hong Kong şi subminează interesele fundamentale ale Hong Kong-ului”, a declarat un purtător de cuvânt al Biroului de afaceri în Hong Kong şi Macao, citat de France Presse.

„Ne exprimăm cea mai energică condamnare”, a subliniat el într-un comunicat postat pe internet.

Criza ce zguduie Hong Kong-ul de mai multe săptămâni din cauza unui controversat proiect de lege ce permite extrădările în China continentală a atins un nou nivel luni, în ziua aniversării retrocedării fostei colonii britanice către China în 1997.

Mânia celor mai radicali protestatari a luat o întorsătură nemaivăzută, când grupuri de manifestanţi, majoritatea tineri, au pătruns în Consiliul Legislativ (LegCo) – parlamentul local.

În parlament, protestatarii au desfăşurat steagul din perioada colonială britanică, au smuls portretele liderilor din Hong Kong şi au devastat clădirea.

Forţele speciale de poliţie au reluat controlul asupra LegCo la scurt timp după miezul nopţii.

„Guvernul central sprijină ferm ancheta autorităţilor (din Hong Kong) de a stabili răspunderea penală a autorilor violenţelor”, a declarat Beijingul în comunicatul său.

Biroul de afaceri în Hong Kong şi Macao a cerut de asemenea „restabilirea ordinii sociale normale cât mai rapid posibil”.

Aceste evenimente violente reprezintă o provocare pentru preşedintele chinez, Xi Jinping, care pentru moment a lăsat-o pe şefa guvernului din Hong Kong, Carrie Lam, să se ocupe singură de criza politică, notează AFP.

În noaptea de luni spre marţi, Carrie Lam a condamnat invadarea„extrem de violentă” a parlamentului, citând acte „bulversante şi şocante”.

Sursă: Agerpres

VIDEO Noi proteste în Hong Kong/ Un grup de protestatari a spart geamurile parlamentului și a forțat intrarea în clădire

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Deci ii plac mai mult pe engleji decat pe fratii lor chineji ? Sincer sa fiu ii inteleg …

    • Da, si eu ii inteleg.
      Mai mult, propun ca Romania sa treaca sub coroana britanica, sunteti de acord!?