G4Media.ro

Locuitorii dintr-un oraş grec au atacat cu pietre o moschee veche de…

Locuitorii dintr-un oraş grec au atacat cu pietre o moschee veche de 500 de ani, ca răspuns la decizia lui Erdogan privind bazilica Sfânta Sofia

Locuitorii oraşului Trikala din centrul Greciei au atacat cu pietre o moschee veche de 500 de ani ca „răzbunare” faţă de decizia preşedintelui turc Recep Erdogan de a reconverti bazilica Sfânta Sofia din Istanbul în moschee, transmite News.ro.

Potrivit presei locale, mai mulţi oameni au mers la moscheea Osman Shah din oraş, cunoscută şi ca moscheea Kursum, şi au aruncat cu pietre în porţi.

Primăria a fost anunţată cu privire la incident, precum şi poliţia, care a deschis o anchetă şi încearcă să ia măsuri pentru a preveni astfel de acţiuni, citează keeptalkinggreece.com.

Moscheea otomană a fost construită în secolul al 16-lea, proiectată de celebrul arhitect Mimar Sinan. Este singura moschee pe care Sinan a proiectat-o în Grecia. Lăcaşul de cult a fost inaugurat în 1570, iar în timpul ocupaţiei otomane a fost principala moschee din Trikala.

Construirea moscheii a fost comandată de Osman Shah, cunoscut drept Kara Osman Pasha, guvernator al provinciei greceşti.

Clădirea are o sală de rugăciune acoperită cu un dom. Porticul a fost complet reconstruit în 1998, când au fost efectuate lucrări de renovare. Minareta realizată în piatră este bine păstrată, însă nu are acoperiş.

Moscheea nu mai este folosită pentru rugăciune. Funcţionează acum ca loc pentru mici evenimente şi este inclusă pe lista patrimoniului UNESCO.

sursa foto: hagiasophia.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Unde-s aia care sustineau construirea unei mari moschei in Bucuresti? (aka Ponta?)
  MM.

 2. Maimute proaste, la fel ca restul ipocritilor asa zis credinciosi. Cand furati si mintiti nu va vede????? :)))))

 3. Religia a provocat cele mai diabolice torturi si războaie.

 4. Occidentul ar putea generaliza procedura că tehnică de supraviețuire, altfel în următorii 30 de ani s-ar putea trezi la chemarea muezinului în Emiratele Unite ale Europei și Marii Britanii, că să spele vasele, să măture, să ducă caprele și cămilele stăpânilor la păscut samd

  • Nici DV, nici eu, nu vom mai fi prezenti, la orizont de 100 se ani si peste. Insa, as dori sa va amintesc un lucru.

   Acum cam 2000 de ani, un imperiu care a colonizat tot bazinul mediteranean (Imperiul Roman) a decis sa isi schimbe religia. Si-a abandonat zeii si credintele, pentru a imbratisa o credinta noua. Despre care nu cunosteau mare lucru si pe ai carei credinciosi, ii omorisera, ii dadusera drept hrana, animalelor, in arenele circurilor.

   Istoria, nimic mai mult decat istoria.

   ps: nu sunt musulman, sunt agnostic. Am fost botezat fara sa mi se ceara parerea, precum tuturor copiilor.

  • Commenturi dvd este oarecum incomplet iar concluziile puțin pripite.Religia Creștină a fost religia maselor sărace și a oamenilor morali din Imperiul Roman iar leaderi au adoptat-o de-abia când propria lor neghiobie și depravare dublată de consumul excesiv de vin îndulcit cu zahăr de plumb a pus Imperiul pe butuci. Nu hoardele de vizigoți și huni au pus Imperiul pe burtă ci lipsa de dorință a populației de a-l mai apără.Imperiul de Răsărit a mai dus-o o mie de ani tocmai pentru că a implementat cea mai importantă revoluție morală, cea care a fost urmată, firește, de revoluția tehnologică.Celelalte civilizații au rămas acolo unde erau cu mii de ani în urmă pentru că sclavagismul stipulat și în Qumr’an blochează progresul tehnic.Statele comuniste nu creează ci fură din același motiv.În sec XIX trimișii reginei Victoria erau primiți la curtea imperială chineză cu saluturi în limba latină iar asta spune tot.În Istorie lucrurile au și adâncime, nu numai o logică simplă, de suprafață.Astăzi Istoria se vrea a fi înlocuită cu ideologia iar asta miroase a manipulare.Dacă sânteți interesat de viitor vânzările recomand o carte scrisă în trecut despre prezent.Se numește „1984” iar dacă veți avea răbdarea și plăcerea de a o citi veți fi neplăcut surprins de adevărul sumbru relevat și despre similitudinea izbitoare cu zilele noastre deși ne despart 70de ani de moartea autorului, G. Orwell .Succes.

  • Merci ptr raspunsul Dv. Am sansa de a avea o varsta inaintata si de a fi avut o educatie buna in timpul scolaritatii. Oui, 1984, este oarecum precursorul situatiei actuale, exact cum a fost J Verne, L Da Vinci, etc.
   Ceea ce am dorit sa evoc, in raspunsul meu ptr Dv, a fost faptul ca ceea ce se intampla si ceea ce se va intampla, va putea fi judecat la orizontul a 50-100-200 de ani. Nimic nu poate fi tinut fara a fi adaptat. Sau schimbat radical, etc. Este propriul umanului, dorinta de a experimenta ceva nou.
   Ceea ce se intampla in aceasta perioada (atat in tara Dv cat si in tara mea FR) este o urmare a regresiei calitatii invatamantului. Datorita lipsei de pregatire a corpului profesoral, in primul rand.
   Am avut sansa de a trai si studia in tara Dv, in anii 70, timp de 8 ani. AM intavat limba romana, am invatat obiceiurile romanilor, am invatat sa apreciez primirea, cat si partile mai intunecate. Este normal, fiecare popor isi are partile sale bune si mai putin bune.

   Ceea ce vad acum (in RO si in FR) est o scadere a capacitatii de ratiune, de intelegere simpla, a tinerilor. Atat la Dv cat si la mine, copii si tinerii, nu mai sunt capabili sa constituie phrase, care sa contina mai multe propozitii, totul legat si cu un tel.
   Acelasi lucru despre scriere. A trebuit sa iau cursuri particulare pentru fata mea, in limba noastra materna, franceza, deoarece nu reusea sa stapaneasca… propria noastra limba.
   Acelasi lucru il observ si in Romania, cand vin in calatorie.

   Este primul lucru care departajeaza cetatenii: scrisul.

   Din pacate, scrisul, geografia, istoria, cultura (literara, mizicala, filozofala) sunt la abonati absenti. Si asta… numai din vina scolii. Asadar, persoanele fara o puternica cultura (ceea ce le poate oferi o capacitate de comparatie) sunt foare usor de manipulat. En fin…

   Pentru a reveni la subiectul articolului. Erdogan este un adevarat dictator. Populist, in stare de absolut orice, pentru a ramane la putere. Exact ca Putin, Jinping, etc. Insa, faptul ca el decide (in tara sa) de a transforma Sf Sophie in moschee, nu inseamna ca trebuie sa distrugem vechi moscheei apartinand patrimoniului Unesco. Un comportament tipic de taliban (dinamitarea statuilor din Syrie.

   O seara placuta va doresc. Merci

 5. Cam acelasi comportament ca cel al talibanilor, cand au dinamitat statuile, in Syria. Religia. In numele religiei 🙁

 6. Vad ca toti care ati comentat ati ignorat cea mai importanta parte din articol
  „…faţă de decizia preşedintelui turc Recep Erdogan de a reconverti bazilica Sfânta Sofia din Istanbul în moschee…”

  Asta da miscare din partea lui Erdogan, ca imagine, ca sustinere din partea musulmanilor (nu doar din Turcia, ci din toata lumea).
  Eu de asta m-as ingrijora, nu de pietrele aruncate de unii intr-o poarta. Tac-pac a disparut un simbol al crestinatatii ca asa a vrut muschiul lui.
  Asta e un semn, pe care cine vrea il intelege cine nu, doar comenteaza de comportamentul unora care arunca cu pietre (aia sigur au inteles mai mult decat voi).

  Hai, aruncati cu hate-ul incoa 🙂

 7. Vad ca toti care ati comentat ati ignorat cea mai importanta parte din articol
  „…faţă de decizia preşedintelui turc Recep Erdogan de a reconverti bazilica Sfânta Sofia din Istanbul în moschee…”

  Asta da miscare din partea lui Erdogan, ca imagine, ca sustinere din partea musulmanilor (nu doar din Turcia, ci din toata lumea).
  Eu de asta m-as ingrijora, nu de pietrele aruncate de unii intr-o poarta. Tac-pac a disparut un simbol al crestinatatii ca asa a vrut muschiul lui.
  Asta e un semn, pe care cine vrea il intelege cine nu, doar comenteaza de comportamentul unora care arunca cu pietre (aia sigur au inteles mai mult decat voi).

  Hai, aruncati cu hate-ul incoa 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.