G4Media.ro

Orban despre starea de urgență: Nu vor fi tancuri pe străzi /…

Foto: Inquam Photos / George Călin

Orban despre starea de urgență: Nu vor fi tancuri pe străzi / Vizăm eliminarea unor postări fake news / Vom putea face rapid rectificarea bugetară / Principala limitare la testări e numărul mic de specialiști / Nu există risc de penurie de alimente”

Premierul Ludovic Orban a anunțat atăzi într-o conferinţă de presă de la Vila Lac 1, unde este în auto-izolare primele măsuri ce vor fi luate pentru a combate epidemia de coronavirus. Orban a dat detalii despre măsurile ce vor fi incluse în decretul de instaurare a stării de urgență, dar și despre posibilele măsuri de sprijin pentru mediul privat.

Vezi mai jos toate declarațiile premierului Orban:

În toată perioada de interimat, Guverrul a funcționat cu toată capacitatea pentru a se lupta cu epidemia de coronavirus. E suficient să vedem datele privind evoluția de cazuri în țări europene. În 26 februarie, în România era 1 caz, în SPania și Austria erau 2 cazuri. ieri, în Româmnia 123 de cazuri, Spania avea 4.200 de cazuri, Austraia peste 500 de cazuri

Faptul că avem puține cazuri e dovada că am luat măsuri eficiente, chiar dacă au fost criticate

Acum avem posibilitatea să emitem OUG și alte acte. Suntem în deplină capacitate de exercițiu

Pentru toți cei care vin în România din zone în care e instituită carantină vor intra automat în carantină

Am luat măsuri pentru creșterea capacității de acțiune a autorităților implicare.

Deși numărul de cauzri comparat cu alte țări arată că am liuat măsuri cu efecte favorabile, limitarea răspândirii virusului depinde în mare parte de comportamentul fiecărui cetățean român, Vă cer să respectați toate recomandările medicilor și specialiștilor

Chiar dacă viața treubie să se desfășoare normal, căutați să respectați recomandările pentru a elimina riscurile de infectare. Respectați distanța socială, evitați strângerile de mână și îmbrățișarea, chiar dacă suntem un popor foarte cald și afectuos. Va trebui să ne manifestăm afecțiunea de la distanță

Epidemia are efect negativ asupra multor domenii economice. Am constituit săptămâna trecută un grup de lucru privind impactul economic al epidemiei, care pregătește măsuri necesare pentru domeniile afectate. E clar că în transporturi, horeca, publicitatății și organizării de evenimente, impactul este foarte mare

Guvernul e pregătit în cursul săptămânii viitoare să adopte măsuri rapide pentru companiile și angajații din domenii afectate

Vom face studii de impact în continuare pentru susținerea zonelor afectate din economie

Solicit tuturor angajaților statului să fie deplin mobilizați. Către mediul privat – să fie dispus spre dialog, cooperare, pentru că noi ne dorim să adoptăm cele mai bune soluții care să permită economiei să funcționeze

Despre starea de urgență:

Din păcate am văzut foarte multe informații difuzate iresponsabil despre eventualele măsuri.

La solicitarea președintelui, am cerut fiecărui ministru responsabil care are nevoie de măsuri speciale să vină cu ele și vreau să încredințez cetățenii care vor lua doar acele măsuri care sunt necesare.

E o nevoie acută de materiale, echipamente, substanțe, medicamente pentru care există o dificultate în obținere. Avem nevoie de proceduri de achiziții rapide, imediate, prin negociere directă.

Avem nevoie de măsuri care să întărească toate instituțiile din prima linie: DSP-uri, sturcturile Ministerului de Interne, capacitățile spitalelor.

O altă măsură posibil a fi luată e de a limita creșterile prețurilor la medicamente pentru a nu permite specula. Există posibilitatea de a plafona prețurile la dezinfectanți, măști, mănuși de protecție

Despre starea sa de sănătate:

Mi-am făcut analize și testul e negativ, în conformitate cu regulile am obligația de a sta izolat 14 zile de la momentul contactului cu Vergil Chițac

Am decis să stau în izolare într-o clădire a statului, deși puteam sta alături de familia mea, pentru că aceast ăreședință îmi permite să îmi exercit integral prerogativele de premier.

În această locație am toate cele necesare pentru a-mi exercita toate atribuțiile de premier. Fac un apel la calm, responsabilitate, comportament civic, a legalității, a măsurilor stabilite de autorități. Orice măsură are doar scopul de a vă feri de riscul de contaminar sau să combată efectele negative din economie

Întrebări (via telefon):

G4Media.ro: Ce măsuri veți mai lua în starea de urgență? De ce se fac foarte puține teste, aveți în vedere creșterea capacității de testare?

Ludovic Orban: Legat de măsurile din starea de urgență. Va exista o formă finală a decretului prezidențial care va curpinde toate măsurile luate. Propunerile noastre sunt legate și de măsuri în economie de susținerea companiilor, de susținere a angajaților. Există și posibilitatea unor rechiziții dacă vom avea nevoie de spații de carantină. Exită posibilitatea de a exista la un moment dat anumite restricții, dar ele nu sunt prevăzute acum.

În ce privește capacitatea de diagnosticare: Obiectivul nostur e de a-l crește. Pentru a o crește e necesar să creștem numărul de aparate Real Time PCR, cu care se fac testele, să creștem numărul de kituri pentru testare și să creștem numărul de persoane cu expertiza și competența să facă analizele. Suntem în curs de achiziție de Real TIME PCR-uri, și kituri neceasre pentru analize, pentru instrumentele de recoltare a probelor. Am luat măsuri de utilizare a unor instrumente și din alte domenii – de exemplu de la ANSVSA. Așteptăm la începutul săptămânii vitoare achiziționarea a cel puțin 20 de aparate noi cu câte o mie de kituri fiecare. Aceată capacitate e foarte importată.

Cea mai importantă limitare e legată de persoanele care au competența de a face analizele și aici vom încerca să avem un număr cât mai mare.

Digi24: Când veți face prima ședința de guvern? Se impune o rectificarea bugetară?

Ludovic Orban: Mâine va fi pus în funcțiune un sistem de videoconferință care să ne permită să facem ședințele de guvern fără prezența fizică a miniștrilor aflați în izolare. Cel mai probabil miercuri va fi ședința.

Printre măsurile incluse am introdus și posibilitatea rectificării bugetare înaintea termenului legal. Vom face rectificarea bugetară imediat ce vom avea imaginea reală a nevoilor

Am gândit ca măsuri economice: plata concediilor medicale care nu au fost decontate încă de Casa de Asigurări de Sănătate

Va trebui să rambursăm cât mai rapid TVA

Cozile de la magazine Vă adreseze un mesaj clar – nu trebuie să vă aprovizionați peste necesar. Nu există riscul de apariție a unei penurii de alimente

Q: Libertatea: Sunt mulți români care vor să vină acasă de Paște din Spania și Italia. Odată instaurată starea de urgență, se schimbă ceva, se pot întoarce acasă? De ce nu aduceți aeronave să aducă românii acasă, să nu mai vină cu mașini?

Orban: A existat o mare presiune să închidem granițele. Am dat un răspuns legal: nu le putem închide pentru că am forța romnâii din străinătate să nu mai poată veni acasă. În funcție de țara sau zona dinc are vin, odată cu venirea în țară vor fi supuși acestei restricții, pentru că există riscul să fie purtători. Am făcut-o ca să îi protejăm: să intre în carantină (dacă vin din zone carantinate) sau în izolare la domiciliu.

Dacă ai cea mai mică suspiciune că ai putea fi contaminat, e un act de responsabilitate să te izolezi, să eviți contactele pentru că riști să transmiți virusul. Dacă ai suspiciuni și mergi în comunitate, transmiți prin strănut, tuse e ca și cum ai trage cu pistolul în ceilalți. Trebuie responsabilitate. Eu m-am izolat ca să nu existe riscul să transmit altcuiva virusul dacă aș fi purtător al virusului. E o restrângere necesară.

Le transmit românilor din străinătate că nu le vom restrânge accesul în țară, dar dacă vin din zone afectate există aceste obligații (carantină sau izolare).

Transportăm pe calea aerului cu aeronave ale statului doar pe cei care nu se pot întoarce, cazuri speciale în care putem interveni pentru un număr restrâns.

Q: Ce transmiteți bucureștenilor, ce se va întâmpla de mâine cu aprovizionarea cu alimente și medicamente? Se închid metroul și STB?

Ludovic Orban: Nu s-a discutat niciodată închiderea Bucureștiului. A fost un fake-news lansat cu premeditare.

În ce privește aprovizionarea supermarketurilor, farmaciilor, magazinelor, discuțiile pe care le-am avut au fost în sensul în care aceste magazine au capacitatea de aprovizionare. Sigur că există o penurie de anumite produse de protecție (măști, mănuși etc), dar nu e doar în România. Încercăm să găsim soluții pentru a găsi furnizori. Dar prioritatea e să asigurăm livrarea lor către zona sanitară, spitale, medici de familie, DSP-uri, Ministerul de Interne, toate companiile furnizori de utilități.

Metroul: niciodată până în acets moment nu am avut pe masă analiza acestei decizii. Am învestit ITM cu posibilitatea discutării decalării orelor de începere a serviciului ca să se diminueze fluxul de oameni care merg cu metroul al aceleași ore. Ministerul Transporturilor a cerut Metrorex să dezinfecteze spațiile comune. Măsura de închidere a Metroului e una extremă care nu are nici o fudnamentare azi și poate perturbări majore.

STB e în subordinea Primăriei București și deciziile trebuie luate în funcție de necesitățile reale de transport. Nu trebuie să ne închidem toți în casă, să ne ferim de deplasarea la locul de muncă. Trebuie să funcționeze cât mai normal posibil. E de evitat utilizarea mijloacelor de transport aglomerate – mașina personală, bicicleta, pe jos.

Euroactiv.ro: Până la ce limită putem duce deficitul în acest an? Ce sprijin așteptați de la Comisia Europeană?

Orban: Există anunțul oficial al CE privind relaxarea limitei de deficit bugetar. În privința resurselor financiare de la UE, deja există câteva anunțuri legate de posibilitatea utilizării prefinanțărilor pe diferitele programe UE – o resursă de aproximativ 600 milioane de euro. Există o anumită flexibilitate și în legătură cu posibilitatea de utilizare a anumitr fonduri EU (capital uman de ex) pentru susținerea angajaților sau susținerea companiilor afectate, fie prin plăți pentru angajați, fie prin măsuri active pentru angajatori. Noi suntem în analiza resurselor pe care le avem la dispoziție de la bugetul de stat, alte bugete, pentru că până nu se ia o decizie la nivel UE e greu să le luăm în calcul. Dar am convingerea că va exista flexibilitatea Comisiei Europene. Sunt convins că vom avea resurse de la Comisie pentru lupta împotriva coronavirusului.

Profit.ro: Luați în calcul un împrumut de la FMI? Va majora guvernul salariul cadrelor medicale din prima linie?

Orban: Nu am avut nici o discuție despre un posibil împrumut de la FMI. Dacă va apărea o asemenwa posibilitate, o vom analiza. Nu există în acest moment nici o problemă cu finanțarea cheltuielilor publice. Noi vom căuta toate mijloacele pentru a găsi cât mai multe resurse. Împrumuturile de la FMI au fost condiționate de niște ajustări economice, măsuri de natură restrictivă, or noi suntem într-o situație în care statul treube să intervină.

În ce privește salariile celor din prima linie, nu am discutat despre o majorare, ci despre o formă de recompensare pe care o vom prezenta public âcnd vom lua o decizie.

Antena 1: Care sunt scenariile de lucru pentru epidemia de coronavirus?

Orban: Nu m-aș hazarda să fac scenarii. Obiectivul nostru e să reducem riscul de răspândire, care depinde foarte mult de comportamentul cetățenilor.

În ce privește posibilitatea apariției unui vaccin, nu avem încă nici o informație credibilă privind descoperirea unui vaccin.

Procedura de diagnosticare prin Real Time PCR e greoaie, diminuează procedura de analiză. Am discutat subiectul la teleconferința de săptămâna trecută, e o preocupare în toată lumea. Descoperirea unui sistem mai rapid e o preocupare pentru toată lumea.

Știrile Pro TV: Când sosesc noile aparate pentru terapie intensivă? Luați în calcul o colaborare cu BNR pentru amânarea plății ratelor?

Orban: E o saga cu ce am pățit cu procedura de achiziție a diferitelor echipamente și substanțe. Am avut mari probleme din cauza unor măsuri luate de alte state: Germania a blocat exportul spre alte țări, am găsit o soluție prin contacte diplomatice, s-a deblocat un contract pentru 500.000 de măști. Alt milion de măști sunt blocate în Turcia. Avem probleme cu asigurarea culoarelor de transport la nivel european pentru marfă, dar rezolvăm.

Avem o problemă cu un contract pentru 200 e ventilatoare, intervenim să îl deblocăm. Am apelat la orice partener posibil cu capacitatea de a realiza contracte pentru aceste materiale și echipamente fundamentale în lupta împtoriva coronavirusului.

Radio România Actualități: Ați discutat cu furnizorii de net și telefonie despre capacitatea lor? Vreți să înaspriți pedepseele pentru nerespectarea carantinei? Vreți să închideți restaureantele și barurile?

Orban: Rețelele de comunicare: am propus o măsură pentru a evita răspândirea de fake news. În ultimele două săptămâni e o producție îngrijorătoare. E o soluție propusă ca din punct de vedere tehnic să fie scoase postări care sunt fake news.

În ce privește pedepsele: e o propunere o discutăm. Ne interesează metodele de control.

Amânarea ratelor: suntem în dialog cu BNR, mediul bancar, pentru a genera măsuri în sprijinul mediului de afaceri, companiilor din domeniile grav afectate.

Închiderea restaurantelor, localurilor: sunt în analiză astfel de măsuri. Noi am avut o gradualitate în impunerea unor măsuri în funcțție de riscurile de contaminare. Putem să luăm și astfel de măsuri dacă e necesar.

Când va fi necesar să plafonăm prețuri la medicamente, o vom face. Există o tendință de creștere în ultimele 2-3 zile.

Legat de sectorul IT: noi avem o Agenție pentru Digitalizare, am discutat generalizarea semnăturii electronice și posibilitatea de a soluționa online cererile către instituțiile publice. Am gândit și amânarea unor proceduri – prelungirea termenului de plată a taxelor și impozitelor locale. Vom proroga și alte termene.

Jurnalul: Există un plan de extindere a capacității de spitalizare? Poate fi scutit mediul privat de la plata utilităților?

Orban: În ce privește capacitatea spitalelor, am gândit un plan în trei etape. Pregătim progresiv. Există o capacitate de tratare stabilită, există măsuri de reducere a numărului de alte tipuri de cazuri tratate pentru disponibilizarea graduală a numărului de paturi necesare pentru pacienții cu coronavirus. Gradual va crește numărul de spitale care vor prelua pacienți cu coronavirus. Dacă evoluția va fi de asemenea natură, anunț de pe acum că vom aplcia măsura folosită și în alte țări: cazurile care nu sunt grave, cu simprome ce nu necesită tratament în spital, vor fi tratate la domiciliu / cazurile care necesită internare vor fi tratate în alte secții / în secțiile de Terapie intensivă vor fi tratate doar cazurile cele mai grave. Dar această măsură se va lua în funcție de evoluția cazurilor.

Dacă va fi luată o măsură pentru mediul fiscal, ea va fi sub formă de credit fiscal – amânarea pentru câteva luni a unor taxe și impozite, urmând să fie eșalonată plata după ce trece criza.

Realitatea PLUS: Luați în calcul rechiziționarea de spitale private?

Ludovic Orban: Starea de urgență va fi luată, conform legii, pentru 30 de zile. Prelungirea – în funcție de necesități, putem discuta doar după 25 de zile.

Îi sfătuiesc pe copii, nepoți, știu că își iubesc bunicii, cea mai bună formă de manifestare a dragostei e să evite contactele directe. Protejarea părinților și bunicilor noștri e foarte importantă, ei sunt cei mai vulnerabili.

Kanal D: Ce soluții punctuale aveți pentru mediul privat? Ar fi posibilă închiderea unor stații de carburanți?

Orban: Avem în analiză mai multe măsuri, vom lua măsuri graduale, le vom anunța când suntem pregătiți să le luăm. Am evaluat mai multe măsuri și săptămâna viitoare vom adopta un prim set de măsuri.

Digi FM & Deutsche Welle: Veți lua măsuri contra celor care nu folosesc izoleta? Cum va funcționa cooperarea euroepană, când anumite țări se izolează?

Orban: Vom lua măsuri severe împotriva celor care nu respectă reglementările legale. S-au dat sute de amenzi, s-au constituit 40 de dosare penale.

E important ca la nivelul Comisiei Europene să existe un plan de ansamblu. Va fi necesar să se ia decizii care să asigure buna funcționare a transportului în UE. Miniștrii Bode și Aurescu au cerut cordoane de transport care să permită desfășurarea transportului de marfă. Există un sistem de achiziții de produse necesare, vrem să ne fie repartizate și nouă din cantitățile achiziționate la nivel european.

Europa FM: A trecut o lună și jumătate de la demiterea guvernului dvs, timp prețios pentru cumpărarea de materiale, vă pare rău?

Orban: Nu e întemeiată, pentru că pe 4 februarie am emis OUG care a permis proceduri simplificate de achiziție. Faptul că au fost făcute achiziții se datorează faptului că am adoptat acea OUG. Faptul că nu am reușit să achiziționăm integral materialele necesrae – e cauzat de conjunctura internațională. Noi am emis OUG și am derulat procedurile de achiziții.

Apropo de atelire, făbricuțe – orice producător care are capacitatea de a produce materiale care respectă  standardele va beneficia de comenzi de la stat.

Mediafax: De ce ministrul Sănătății, Victor Costache, și-a permis să încalce regula izolării pentru 14 zile? Va fi pedepsit Chițac pentru că nu a folosit izoleta?

Orban: Eu mă aflu în izolare pentru că ancheta epidemiologică a arătat că sunt contact al lui Vergil Chițac. Victor Costache și ceilalți miniștri care au participat la audieri nu sunt contacți ai senatorului Chițac, ca atare nu au obligația de a fi izolați. A fost un joc politic pe care nu vreau să îl iau în calcul.

În ce privește nedeplasarea lui Chițac în izoletă, trebuie cercetate împrejurările și dacă se va considera că a încălcat reglementările, va suporta rigorile legii.

România TV: Pensiile pot fi plătite mai devreme? Pot fi amânate alegerile locale?

Orban: Au existat propuneri, le discutăm cu băncile, Poșta Română.

Amânarea alegerilor: față de data inițială pe care o consideram potrivită – 14 iunie – la consultarea cu partidele am convenit de principiu asupra datei de 28 iunie, urmând să vedem evoluțiile și să luăm o altă decizie, tot cu consultarea partidelor, dacă amânăm sau nu. Deocamdată e prematur să avem discuții, în funcție de răspândirea virusului vonm lua deciziile potrivite.

Agerpres: Medicii se plâng că nu mai au echipamente / Aveți un nume pregătit pentru Prefectura Capitalei?

Orban: Suntem în procedură de achiziție avansată pentru echipamente și am planificat o achiziție pe termen mai lung. Căutăm toate soluțiile, apelăm la orice furnizor posibil.

Prefect al Capitalei: Cât de curând vom numi o persoană, în maximum 2 săptămâni.

DcNews: Cine a făcut ancheta epidemiologică la Parlament?

Orban: Testarea de la Parlament a fost făcută la miniștri și parlamentari care au participat la BPN al PNL. Testarea celorlalți parlamenari a fost decisă de conducerea Parlamentului și era necesară, care trebuia aplicată. Nu toți cetățenii români aflați în carantină trebuie testați, ci doar cei care au simptome. La fel și în cazul celor aflați în izolare la domiciliu. La fel și pentru contacții persoanelor infectate. Vom crește capacitatea de diagnosticare.

Licențele Vodafone și Orange care expiră pe 31 martie: a existat un proiect inițiat de ANCOM care prevedea prelungirea pentru 10 ani a licențelor. Vom aborda subiectul în următoarea ședință de guvern în condiții avantajoase pentru statul român, companii și utilizatori.

Hotnews: În ce măsură e pregătită România pentru un scenariu de infectare în procent mare a populației, așa cum s-a discutat în Germania sau Franța?

Orban: Prezentarea acestui scenariu ca și cum pe termen scurt ar exista riscul de infectare a unei mari părți a populației nu e conformă cu realitatea. Se vorbește de acest risc de infectare cu procente între 40-70%, dar pe termen lung, de peste doi ani de zile. Analizăm scenariile posibile și încercăm să fim pregătiți pentru orice situație. Din cauza asta urmărim pe planuri diferite posibilități diferite de reacție. La un anumit moment nu vom putea trata toți pacienții în spitale, cei cu forme urșoare vor fi tratați la domiciliu.

B1: Ce măsuri de ordine publică vor fi luate în cadrul stării de urgență? Ieri, ministrul Costache a spus că ”dacă stăm după proceduri nu mai facem nimic” – ce înseamnă acest mesaj?

Orban: Măsuri de ordine publică – nu vă pot da acum măsurile. Măsurile vor fi în decretul președintelui României. Cu siguranță nu vor fi tancuri pe străzi, armata pe străzi – cum am văzut la anumite TV-uri, cu siguranță nu vom izola oamenii 21 de zile, cum am văzut anumite fake-news-uri.

Am auzit zvonuri că vrem să închidem televiziuni –  nici vorbă. O să solicităm mass-media să transmită informații confirmate de autorități și să evite transmiterea de informații neadevărate, care pot genera panică. Cred că pentru orice canal media e fundamental să informeze corect cetățenii. Bătălia pentru rating nu trebuie să afecteze calitatea. Orice informație legată de evoluția epidemiei, măsuri, acțiuni trebuie să fie informații corecte, verificate, care să asigure corecta informare a cetățenilor.

Adevărul: Cum vă simțiți politic că ați fost învestit cu voturile PSD? Când estimați vârful crizei de coronavirus din România?

Orban: Parlamentarii PNL au fost prezenți la vot în număr de 44 pentru că ceilalți au fost auto-izolați pentru a nu transmite virusul în caz că ar fi fost infectați. Salut poziția parlamentarilor din fiecare partid care au decis să învestească guvernul, arată că Parlamentul a înțeles momentul în care ne aflăm. Războaiele politice, exploatarea subiectului coronavirus trebuie să înceteze. Voi colabora cu toate partidele, cu Parlamentul.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

54 comentarii

 1. In vila de protocol Ludovicul a fost deconectat de la aparate: i s-a luat damigeana. Toata raspunderea e pe umerii lui căCâțu, marioneta cu sforile pana la cotroceni.

  • Voi, PSDistii, ati bagat tara in datorii ca sa platiti salarii triple administratiei inutile, plus pensii nesimtite.

   Dar, ca de obicei, nu va asumati nimic. N-o sa platiti voi imprumuturile, tot noi le platim, cei care muncim.

   Gunoaie ca tine nu fac nimic util o viata intreaga.

  • Noi avem bulan ca nu suntem in Schengen. Trebuie sa profităm de asta ca sa ne izolam de zonele contaminate.

  • pe streinu cercel nu il ia nimeni la intrebari pt MINCIUNA:

   Adrian Streinu-Cercel demontează mitul spirtului medicinal: „Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic”

   Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu este bun. Substanţele pe bază de alcool, dar speciale, pe bază de biocide sunt bune. Spirtul nu este biocid.

   jurnalul[.]antena3[.]ro/stiri/observator/adrian-streinu-cercel-demonteaza-mitul-spirtului-medicinal-alcoolul-sanitar-nu-este-bun-nu-foloseste-la-nimic-838412.html

   Pe situl ministerului sanatatii exista REGISTRUL-NATIONAL-AL-PRODUSELOR-BIOCIDE_ianuarie-2020

   care ce sa vezi, mare minune, ALCOOLUL MEDICINAL este pe primele pozitii

   ALCOOL SANITAR EUROL 97 (ALCOOL SANITAR TRUSSA CARE FOR ALL; ALCOOL SANITAR EXCLUSIV ONE MED; ALCOOL SANITAR TOUCH; Alcool sanitar Senssimed)
   Alcool Sanitar FRECTIE (Alte denumiri comerciale: Alcool Sanitar SALIX)
   „ALCOOL SANITAR MAREX (Alte denumiri comerciale:
   Alcool Sanitar Fine Dreaming, Alcool Sanitar Winny, Alcool Sanitar Tip, Alcool sanitar Aro, Alcool Sanitar Auchan)”
   ALCOOL SANITAR MONA
   ALCOOL SANITAR VIS
   ALCOOL SANITAR VORONA
   ALCOOL SANITARNr. 1 (Alte denumiri comerciale: Alcool Sanitar Carrefour Discount)
   ALCOSAN-ALCOOL MEDICINAL
   „ANA Alcool sanitar (Alte denumiri comerciale: MARIA
   Alcool sanitar; 365 Alcool sanitar; AИA Alcool sanitar 70%)”

   http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2017/01/REGISTRUL-NATIONAL-AL-PRODUSELOR-BIOCIDE_ianuarie-2020.xlsx

  • Jos palaria, PNL! Responsabil! Temerar! Consecvent! Si Doamne-ajuta!

  • Bad@, Mars pe antene pesedistule! Sefu Orban cel mai tare! Sa te ajungă blestemele lui Tanti Justitie cum te-au ajuns la nastere blestemele ursitoarelor!

 2. mandolina e prst cu duiumul! Pai daca ai testari putine, ai cazuri putine! Idiotule!

  • La fel de valabil si pt tine, daca ai cazuri putine, ai si testari putine! Mare prostalau…

 3. A ajuns Ciolacu sa explice hotararea lui Johannis despre starea de urgenta!!! PNL trebuie sa-l ia pe Ciolacu in partid pentru ca explica mai bine decat rujatul pensat rares bogdan.

  • Lasa ca si sefu Orban a fost salon cu colegu! A zis ca are statu banuti destui, nu cum ziceau vocile rele inainte sa scapam de ciume, cum ca ar fi golit jegosii de pesedisti visteria tarisoarei…

 4. Sigur ca a luat masuri eficiente. A trimis doua avioane ale armatei ca sa aduca in tara 17 securisti, in total. Ce eficienta mai mare de atat mai vreti? De doua zile se tot chinuie sa decida ce anume sa minta la o eventuala conferinta de presa.

 5. Asa zisul statul roman a luat de la cetateni aproape o jumtate de miliard de euro si a dat-o fratilor micula.

  Astia ce au dat cetatenilor ? Un dop de futti fesh ?

  • Asa zisul „Kise leff” minte ca o gazeta comunista.
   Procesul cu fratii Micula s-a terminat IN FAVOAREA statului roman, deci Romania NU trebuie sa mai plateasca 2 miliarde de euro catre acei frati Micula. Mai mult, fratii Micula trebuie sa plateasca 75% din costurile suportate de statul roman in cursul procesului.

   Informeaza-te inainte sa minti, trolule!

 6. Dupa cum s-a observant foarte bine tot succesul Roamniei vine din faptul ca nu se testeaza. Cine are febra sa fie sanatos la el acolo. Daca mai si moare, nu e nicio paguba ca si asa romanii mor mai repede. Vad ca Ludovic ne incredinteaza ca guvernul asa si pe dincolo. Normal, e ingrijorare mare, zeci de mii de jandarmi si securisti care primesc o leafa de cateva ori mai mare decat fiecare din cei ce produc ceva in Romania, trebuie sa primeasca leafa. Altminteri, jar mananca Ludovicul, doar nu credeati ca cine l-a pus acolo l-a pus de churchill

 7. Atâta timp cât nu se gasesc in farmacii, pot sa coste măștile oricat

  • Domnule, zici ca-s din aur. Chiar nu stie nimeni in Romania sa faca masti? Cu sprijinul financiar al guvernului, normal. Ca tot nu mai au nevoie de licitatii.
   Asa handicapati am ajuns, nimic nu suntem in stare sa producem?

 8. „Economia TREBUIE sa functioneze, economia e FUNDAMENTALA …”

  Da, numai ca asigurarea pensiilor speciala e VITALA. Avantaj: pensionatii speciali

 9. Ludovic, daca nu iti intra mancarea importata din afara ce le dai sa manance romanasilor? Scoate jandarmii din orase si pune-i sa pazeasca tarlalele din camp. Romanii trebuie sa-si produca hrana sii jandarmii grebuie sa asigure ca nu vor fi furturi din culturile din camp.

 10. Lista de medicamente a căror preț va fi atent monitorizat de guvern, monitorizare urmărită deosebit de atent de Orbănică:
  – Scandia
  – Absolut
  – Beluga
  – Alexandrion
  – Glenfiddich (toată gama)
  În caz de forță majoră, se va proceda la rechizitionarea toate cantități de rachiu de pufoaica, ce va fi păstrat sub pază militară, la Vila Lac 2.

 11. Masurile luate pentru Corona exclente, rămâne sa creșteți si economia fără să mai dați vina pe greaua moștenire si pe Corona.

  • Imprumuturile enorme luate de PSD, ca sa-l tina pe Dragnea la putere, vor trebui sa fie achitate.

   Cine le achita? Noi, muncitorii, nu mafia de partid.

 12. Stare de urgenta pentru ce? Pentru 100 de cazuri de ” răceli” ca practic asta este si nici un mort? Pentru asta vrea Iohannis sa ne ia libertatea de miscare si pentru asta calca Constitutia Romaniei in picioare si vrea sa instaureze dictatura militara aiurea? Stare de urgenta ca ne curge nasul! Vai de capul nostru ca bine am ajuns. Nu v-au ajuns, fratilor, manipularile din ’89 cu teroristii care apareau si dispareau in neant? Acum va luati dupa teroristul ” coronavirus” ? Dar nu mai avem nici un pic de ratiune? Mai bine sa spună ca are conturi de reglat cu pretextul starii de urgenta si oameni de arestat ilegal. Iar Parlamentul doarme in front oe motiv ca e contaminat. Si de cine? De fiul unui tradator comunist care a fost implicat in 89 si a facut si puscarie pentru infractiunile impotriva sigurantei nationale si justitiei, stalinist puturos care a fost urmat acum de fisu care e folosit sa tradeze din nou România si cu pretextul starii de urgenta decretată cu încălcarea ultra gravă a constituției(care nu fusese modificata deci parlamentul trebuia să o cenzureze)!
  Unde traim, oameni buni? In ce tara ca nici in tarile subdezvoltate nu se intampla asa ceva? Gata! Pac a venit o raceala si gata, stare de urgenta . De ce? Ca sa nu iasa oamenii in strada ca s-au saturat de voi nu? Iar orin voi inteleg PSD + PNL ca este tot una si asta ca asa au facut si prietenii voștri din Italia din Cosa Nostra si alte mafii: ca nu cumva sa iasa lumea in strada impotriva lor, gata! Pac virus! Pac interzise grupurile de oameni. Lași mai sunt unii politicieni ai nostri. Ce s-a intamplat? Nu mai puteti da legi pentru voi ca Berlusconi si va este teama ca daca mai dati haotic ordonanțe de urgenta va dau oamenii in cap si gata ne-ati dat-o pe asta cu virusul nu?
  Dar de fapt ce ne mai miră doar la comandă sunt ministrul Vela si Raed Arafat – care se faceau ca se cearta dar acum s-au înțeles la bani (pardon, la organele prelevate ilegal cu pretextul coronavirusului)
  Ministrul Vela il are consilier pe situatii de urgenta pe Radu Zamfir ,marele prelevator de organe care stie doar sa le preleveze ( fure, pardon ma scuzati, preleveze) dar nu si sa le monteze. Iar la asta mai adaug si noua lege data ” noaptea ca hotii” Sâmbătă noaptea si postata tot sambata noaptea in momitorul oficial care le permite sa ii ia pe oameni de pe strada doar pentru un mic semn de răceală si sa ii izoleze departe de familie iar daca „mor accidental” sau sunt lichidati de mafia pe care o incomodeaza ( ca in astfel de vremuri mafia isi face de cap si pescuieste in ape tulburi) sa nu fie nici autopsiati (nu ca ar fi existat numai oameni corecti la INML dar macar de forma putea sa se faca ceva ) ci sa fie incinerati direct , mai exact lichidati cu acte in regula fara nici o posibilitate de verificare. Eu nu am auzit nici in Coreea de Nord sa se faca asa ceva dar de fapt ce ma mira ca se incurajeaza si delatiunea sa toarne vecinul x pe vecinul y ca a indraznit sa tușeasca de tigări numai. Vai de capul nostru ca bine am ajuns. Rau va mai prostește Soroș cu gasca lui cu Renate Weber care ar fi trebuit sa apere poporul si sa sesizeze Curtea Constituțională pentru ca este ilegal numita starea fe urgenta in conditiile in care Parlamentul care ar putea-o opri este in asa zisa carantina din cauza lui Vergil Chițac care as vrea si eu sa stiu daca tot a dat coronavirus la altii de ce nu este legat? Ca pe nea Goguță il iau in chingi daca tușește pentru răspândirea bolilor. Trezirea oameni buni, trezirea ca sunteți prostiti grav de tot. Avocatul poporul a cerut chiar el starea de urgenta cand trebuia sa o conteste conform legii pentru ca a fost fosta sefa a fundatiei Soroș Romania, dar da, uitam bine inteles. Ne mai conduc si pe noi romanii fratilor sau punem numai straini sa ne faca legile mafiei?
  # Fărapenali nu? Mai bine zis #farapenalii lor ca nu au loc ai nostri de ei
  Atentie toata lumea! Devirusati-va creierii de manipulari ca ajungem grav de tot!

 13. Vai de parintii vostri , oameni de nimic ce sunteti. V-ati vandut si ne-ati vandut pentru cateva luni de ” putrre ” . Nu sunteti decat niste scursuri ale societatii , niste caractere de nimic , exact ca in concertele lui Tudor Gheorge.

 14. Postaci de mucava iata ce vi se potriveste de minune
  Nu spera când vezi mișeii
  La izbândă făcând punte,
  Te-or întrece nătărăii,
  De ai fi cu stea în frunte;

 15. Sa ia si ei testele alea care se fac cu miile pe zi de la Roche. Cred ca de-asta nici n-au fost asa multe cazuri azi, nu mai au teste, si-au luat liber specialistii.

 16. Mori fmm de canalie….sa faci corona x3

 17. numai unul e Orban … si Draknea a fost numai unul … traisca USL ..

  cica de sambata avem un guvern deplin … puteam sa avem de joi , dar prea maritului orban nu i-a placut

  si asta dragi copii inseamna un debil mintal

  • Vom vedea cine mai voteaza cu PSD/PNL si daca romanii au invatat ceva din esecul Citu.

   Daca nu, vai de tara.

 18. Sinistrul tariceanu unde o fi ?
  Ii pleaca marile organizatii din teritoriu. Mai ieri i-a plecat sefa de la craiova, a trecut la camaradul lui tariceanu, petrov. A trecut la pmp. A primit si functie: subrprefect. Sa-si termine vila.

 19. Acu parca imi pare rau ca nu-s satanisti useristi la butoane, ca puteau sa faca ce fac ei de obicei si sa arunce cu pungi cu excremente in virusu chinezesc, cum au aruncat si in fortele de ordine cand au vrut sa distruga statul de drept… Si Mucea Sfarmacase sa se scobeasca in nas…

 20. Firmele mici care nu-și pot plăti angajații pe timp de criză sunt o ciumă mai mare decât coronavirusul.

  Pentru că ocupă locul în piață, fragmentează sectoarele de activitate, dar atunci când e vorba de responsabilitate socială aruncă mii de oameni în grija Statului în timp foarte scurt.

  Toate firmele mici trebuie OBLIGATE să încheie asigurări de risc de calamitate. E o minimă măsură care se poate lua, ca să nu luăm altele mai dure gen condiționarea angajărilor de prezența unei capitalizări corespunzătoare.

  • Mai omule, habar nu ai ce vorbesti!
   Criza a fost in 2008 cand a scazut vanzarea cu 20-30% treptat in 6 luni. Acum a cazut cu 90% in cateva zile. In timpul asta chiriile curg, taxele la fel, utilitatile la fel, stocurile de materii prime se duc dracu’. Da, firmele care nu pot sa gestioneze o scadere temporata fara sa moara in cateva saptamani sunt de blamat, dar cine crezi ca poate continua activitatea cu aproape zero cifra de afaceri? Cum ziceam, nu prea intelegi ce se intampla asa ca lasa vehementa.

 21. Te-ai întins mult și prost,postacule, vrei sa pari argumentat dar nu ești,esti doar un imbecil ce reciti pe nerasuflate clișee bolșevice! ‘rați ai dracu cu CCR-UL vostru ,jegoșilor ,ce apărați o turmă de infractori….

 22. la A3, la romania tv, la … stirile cum sunt ?
  gadea, coroiu, buscu, andronic,… ce furnizeaza in spatiul media ?

 23. E criza mare de masti nu numai in Romania, ci in toata Europa. Fabrica din Turcia care aprovizioneaza aproape toata UE, e in ancheta pt frauda. Ma intreb de ce romanii nu se pun pe treaba, sa faca masti si dezinfectante. Nimic nu-i imposibil daca se vrea.

 24. Mama, tot ce vrea sa faca mandolina pentru mediul privat este esalonare de taxe?? Mama!
  Sa va zic cum sta treaba: vanzarea a cazut cu 90%! Incepand de miercuri. In aceste conditii, crede dansul ca pot plati chirii, leasinguri si salarii pentru 30.de salariati daca ma amana el cu plata taxelor pe salarii??? In horeca si alte servicii nu mai recuperezi ce s-a piedut. Nu vine omul la restaurant si la coafor de doua ori mai des in iunie, ca a trecut epidemia. Eu nu am acum din ce sa platesc costurile si o amanare nu ma ajuta,ca nu o sa am bani in iunie sa platesc taxele pe salarii din trecut. Asta e idiot!
  Pe scurt, ca sa nu fie obloanele trase in 90%din magazine si restaurante prin mai-iunie trebuie:
  1. Inghetate platile la credite, leasinguri trei luni
  2. Anulate taxele pe salarii trei luni, nu amanate.
  3. Redus cu 80% chiriile pentru spatiile comerciale concomitent cu amanare platilor catre finantatori/banci pentru dezvoltatorii/proprietarii spatiilor comerciale.
  4. Totul pentru antreprenorii care nu dau afara si nu reduc salariile.
  In felul acesta angajatii.au ce manca astea trei luni si antreprenorii nu dau faliment.

  Cacaturi.cu amanarea unor taxe sunt penibile. Deja se dau afara oameni cu sutele in malluri.

 25. Dl L Orban sfatuieste lumea sa mearga cu Metrorex, in timp ce domnia sa sta izolat la vila Lac. Mbooon.
  Apoi, acelasi individ nefrecventabil ne spune ca, la o adica, ne mai tratam si acasa, cu paracetamol. Ca doar n-om muri. Si, daca om muri, o vom face in 2 ani de acum incolo, ptr ca asa crede domnia sa.
  Dle Klaus Iohannis, v-am votat de fiecare data, dar, cand vad ce incompetent care debiteaza prostii ucigase, enorme, ati instalat in fruntea Guvernului, sa nu veniti sa ne cersiti voturile.
  Votez USR+, Voiculescu avea noima in ceea ce zicea , retardatul asta de Orban e un inconstient prost informat.

  • Si uite asa, ca prin minune, diasporele infractoare, pline de hpvuri, bube si eurodoiuri, au aparut dintr-o data in “mizeria asta de tara” cu sutele de mii…

 26. @ Iulian Vlad & @ Adrian Făgețeanu ?

  Daca v-ar verifica cineva , ar constata ca aveti acelasi ip , ti-ai facut 2 conturi postac toxic ?!

  G4Media , ce pazesti ?

  Tocmai s-a anuntat ca postacii cu fake news vor fi incarcerati . Incepeti cu astia 2 , care de fapt e unul singur cu 2 conturi !!

  Te-ai prins @ GS , e doar un nenorocit trist :))

 27. Trebuie lăsați neapărat oamenii frumoși să vină în țară de Paște, să ne aducă din nou virus în caz că cine știe prin ce noroc se reușește până atunci stăvilirea epidemiei.

 28. Poate dupa nenorocirea asta or sa bage si „legea vaccinarii obligatorie” in tandem cu vaccinarea gratuita, platita din TVA/Impozite. Nu degeaba ia statul 50% din munca fiecaruia.

 29. O declaratie onorabila si echilibrata cu exceptia ideii ca datorita masurilor guvernului avem inca un numar scazut de cazuri. Comparatia cu Spania si Italia mai ales suna politicianist si cat se poate de fortat. E nepotrivit ca cineva sa isi asume o realitate inca controlabila. Dar ma rog…politica.

  • Mie asta mi s-a parut si ordinara si iresponsabila chestiunea asta ! Ca si asa nu e luata prea in serios situatia …. Faptul ce nu avem mijloace -de nici un fel: teste, manusi, masti- sa testam pe toti cei care declara ca vin din zone rosii macar -in conditiile in care fff multi, nu declara- mi se pare un factor mare de risc dar si certitudinea ca nu stim de fapt cum stam si ca cifrele sunt mincinoase !!

 30. Închideți, fraților, bisericile, că la ce am văzut prin țară zici că sunt fabrici de bombe biologice. Mă doare undeva că se supără Ben Oni, Daniel Gheorghe și toți pravoslavnicii de prin PNL, dar închideți-le, că ce fac popii deja e sfidare. Musulmanii cum au putut?

  • @Nume,

   văd că de baruri, jocurile de noroc, nu ziseși nimic. Din asemenea vorbe, se poate vedea ce iubește și cel deranjează pe cineva.

 31. Ar mai fi medicii veterinari, ei ar putea ajuta.

 32. Nu avem teste suficiente, nu avem materiale de protectie, nu avem destui specialisti ca sa faca teste ! Din toate aceste motive , ati intarziat enorm cu starea de urgenta !!
  Ziceti ca avem un numar mic de cazuri, observam ca nu avem decese si spuneti ca asta se datoreaza masurilor !!! Bai ordinarilor, asteptati sa treaca si apoi laudati-va ! Acum, stim ca nu stim nimic !!!!!!
  Numarul mic de cazuri se datoreaza numarului foarte mic de teste facute (pana in 11 martie, 1400 in Romania in timp ce Italia facuse in aceeasi perioada 40000!!!!!) Despre ce vorbim ?
  Avand in vedere ca se apropie Pastele daca nu interziceti orice fel de slujbe -caci capsomanii BOR am vazut ca nu o fac- spectacole, manifestari publice, o sa fie tragic ! Or sa moara batraneii pe capete, evident toti din cauze naturale …..