G4Media.ro

LIVE Atac terorist în Turcia, doi polițiști răniți / Atentatul sinucigaș a…

sursa foto: Adem ALTAN / AFP

LIVE Atac terorist în Turcia, doi polițiști răniți / Atentatul sinucigaș a fost revendicat de PKK

O explozie puternică a avut loc la Ankara, duminică dimineață, în apropierea Parlamentului. Ministerul turc de Interne vorbește despre un atentat terorist. Atacul a avut loc chiar înainte de deschiderea unei sesiuni parlamentare, anunță t24.com.tr.  Atentatorul a murit după ce s-a detonat la intrarea în clădirea ministerului de interne. Nu există alte victime. Doi polițiști au fost răniți.

Ora 20.00 Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), inclus pe lista grupărilor teroriste de către Turcia și aliații săi occidentali, a revendicat responsabilitatea pentru un atentat sinucigaș cu bombă comis duminică în capitala turcă Ankara, în urma căruia au fost răniți doi ofițeri de poliție. „O acțiune de sacrificiu a fost desfășurată împotriva Ministerului turc de Interne de către o echipă din Brigada noastră Nemuritoare”, a declarat PKK pentru agenția de presă ANF, apropiată mișcării kurde.

Ora 19.01 Atentatul a fost revendicat de Partidul Munciorilor din Kurdistan, PKK, considerată organizație teroristă în Turcia, transmit agențiile de știri.

Ora 17.43 „Turcia nu mai aşteaptă nimic din partea Uniunii Europene, care ne face să aşteptăm la uşa ei de 40 de ani”, a spus şeful statului turc în şedinţa de deschidere a noii sesiuni parlamentare, adăugând că nu va „tolera noi exigenţe sau condiţii în procesul de aderare” a Turciei la UE, un proces în prezent blocat. Detalii aici

Ora 16.15 Momentul atacului a fost suprins de camerele de luat vederi.

Ora 14:50 Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a condamnat atacul din capitala Turciei și și-a exprimat solidaritatea cu această țară, transmite Al Jazeera.

  • „Ne exprimăm solidaritatea cu Turcia și le dorim însănătoșire grabnică răniților”, a declarat el pe platforma de socializare.

Ora 14:35 Premierul albanez Edi Rama a condamnat „ferm” atacul de la Ankara, afirmând că „ar trebui să ajute multe persoane din Europa să înțeleagă mai bine și să sprijine Turcia în lupta sa împotriva terorismului”.

  • „Întristat să aud despre atacurile teroriste din Ankara, Turcia, dar ușurat să aflu că daunele intenționate au fost în mare parte evitate de instituțiile turcești”, a declarat premierul kosovar Albin Kurti, transmite Al Jazeera.

Ora 14:20 Sesiunea parlamentului turc, după o pauză de aproape trei luni, începe la câteva ore după explozie. Numan Kurtulmus, președintele parlamentului, s-a adresat sesiunii într-un discurs de deschidere.

Ora 14:06 Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a condamnat atacul de la Ankara, declarându-se „îngrozit de atentatul sinucigaș cu bombă”, transmite Al Jazeera.

  • „Suedia rămâne fermă în angajamentul său pe termen lung și în parteneriatul cu Turcia pentru a lupta împotriva tuturor tipurilor de terorism”, a scris el pe platforma de socializare X. „Le doresc celor răniți o recuperare rapidă”.

Turcia și Suedia au avut o relație tensionată, plină de divergențe. Turcia a acuzat Suedia că permite grupurilor pe care le acuză de „terorism” să prospere pe teritoriul său. Ankara a blocat intrarea Stockholmului în NATO.

Ora 13:48 Ankara a fost scena mai multor atacuri pe care autoritățile le consideră teroriste, în special în anii 2015 și 2016, transmite Al Jazeera. Multe dintre acestea au fost revendicate de gruparea separatistă scoasă în afara legii Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sau de ISIL (ISIS). PKK, care a dus o rebeliune armată împotriva statului turc din 1984, se află pe lista neagră a grupurilor „teroriste” a Ankarei și a aliaților săi occidentali. În octombrie 2015, un atentat comis de ISIL în fața unei gări centrale din Ankara a ucis 109 persoane.

Ora 13:30 Egiptul a condamnat cu fermitate atacul care a vizat Ministerul de Interne al Turciei și și-a exprimat solidaritatea cu Turcia, cu guvernul și cu poporul turc. Ministerul egiptean al Afacerilor Externe a declarat pe pagina oficială de Facebook a ministerului că a condamnat în termenii cei mai fermi „atacul terorist” de la Ankara, potrivit agenției turce Anadolu. De asemenea, declarația a exprimat poziția fermă a Cairo în respingerea tuturor formelor de „terorism” și violență care duc la instabilitate și la intimidarea cetățenilor, transmite Al Jazeera.

Ora 13:20 Președintele Marii Adunări Naționale din Turcia (TBMM), Numan Kurtulmuș, cu privire la atacul terorist de la Ankara, a declarat:

  • „Subliniem încă o dată că suntem întotdeauna alături de eroicele noastre forțe și instituții de securitate care luptă cu hotărâre pentru a elimina teroriștii și forțele din spatele lor”, transmite aa.com.tr.

Ora 12:44 Autoritățile din Ankara au avertizat cetățenii în legătură cu pachete și genți suspecte care sunt „detonate în mod controlat”. Direcția de Securitate din Ankara le-a cerut cetățenilor să nu intre în panică în timpul acestui proces, în urma atacului cu bombă din metropolă. Aceasta a precizat pe rețelele de socializare:

  • „Vor fi luate măsurile de securitate necesare în ceea ce privește pachetele suspecte din jurul Kızılay și al Direcției Generale de Securitate, iar exploziile controlate vor fi efectuate de echipele de geniști”.

Ora 12:14 Ministrul turc al justiției, Yilmaz Tunc, a declarat că a fost inițiată o anchetă judiciară de către Procuratura Generală din Ankara cu privire la „atacul perfid”, transmite Al Jazeera.

  • „Sub coordonarea procurorului șef adjunct desemnat pentru acest incident, ancheta va continua într-o manieră cuprinzătoare sub toate aspectele”, a declarat Tunc într-o postare pe platforma de socializare X.

El a condamnat, de asemenea, atacul, dorindu-le însănătoșire grabnică polițiștilor răniți. Ministrul a adăugat:

  • „Aceste atacuri nu vor împiedica în niciun fel lupta Turciei împotriva terorismului. Lupta noastră împotriva terorismului va continua și mai decisiv. Nimeni să nu aibă nicio îndoială în această privință.”

Ora 12:12 Principalul lider al opoziției din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, cel care l-a contracandidat pe Erdogan la alegerile din acest an, a condamnat atacul de la Ankara, numind „terorismul o crimă împotriva umanității”.

  • „Indiferent de la cine și de unde vine, îl vom combate împreună ca țară și nu vom da niciodată o șansă ambițiilor perfide”, a declarat liderul Partidului Republican al Poporului.

Ora 12:05 Toți parlamentarii, inclusiv președintele Turciei, erau așteptați la parlament după-amiază, în jurul orei 14.00. Președintele Erdogan era așteptat să țină un discurs de deschidere”, relatează Al Jazeera.

Ora 11:47 Măsuri de securitate sporite la Ankara, în timp ce parlamentul începe o nouă legislatură, transmite Al Jazeera. Sinem Koseoglu de la Al Jazeera, care transmite de la Istanbul, spune că securitatea a fost întărită în jurul clădirii parlamentului și a clădirii Ministerului de Interne, unde a avut loc atacul.

Ora 11:38 Mai multe pachete și pungi suspecte din jurul zonei atacului sunt detonate controlat de autorități, potrivit presei turce, transmite Al Jazeera.

Ora 11:36 Bulevardul Atatürk a fost închis circulației din cauza zgomotului de explozie auzit într-un punct din apropierea porții Çankaya a Marii Adunări Naționale a Turciei. La fața locului au sosit și ofițeri de poliție din cadrul operațiunilor speciale. Echipele de pompieri și cele sanitare se află, de asemenea, la fața locului.

Ora 11:20 Unul dintre teroriști s-a aruncat în aer, iar celălalt a fost neutralizat, mai transmite ministerul. În timpul schimbului de focuri, doi dintre polițiștii noștri au fost ușor răniți.

Ora 11:02 Ministrul de interne Yerlikaya a declarat că în jurul orei 09:30, ”doi teroriști care au venit cu un vehicul comercial ușor în fața porții de intrare a Ministerului de Interne, Direcția Generală de Securitate, și au comis un atac cu bombă”.

Ora 11:00 S-au auzit focuri de armă după explozie, transmite Haberturk. Mai multe echipe de intervenție au fost trimise la fața locului.

știre în curs de actualizare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ocazie buna pt Erdogan sa mai scape de niste opozanti