G4Media.ro

Lipsa fondurilor de la buget a întârziat vaccinarea copiilor de 5-11 ani…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Lipsa fondurilor de la buget a întârziat vaccinarea copiilor de 5-11 ani în România / Ministerul Sănătății anunță că primele 100.000 de doze sosesc în ianuarie

Lipsa fondurilor de la buget a întârziat vaccinarea anti-COVID a copiilor de 5-11 ani în România, potrivit unui răspuns transmis la solicitarea G4Media.ro de către Ministerul Sănătății, care anunță că primele 100.000 de doze vor sosi în țară în cursul acestei luni.

În această perioadă este în curs de semnare contractul de achiziție pentru vaccinul destinat imunizării copiilor din grupa de vârstă 5 -11 ani, a precizat marți Ministerul Sănătății în răspunsul către G4Media.ro.

În același timp, specialiștii Ministerului Sănătății lucrează la definitivarea materialelor de informare necesare părinților.

Răspunsul integral al Ministerului Sănătății:

Urmare a solicitării dumneavoastră, vă transmitem următoarele informații:

– Când va începe campania de informare la care faceți referire în răspunsul anterior? Care este data preconizată pentru începerea efectivă a vaccinării copiilor din grupa 5-11 ani? Câte doze de vaccin pentru această categorie de vârstă a comandat România? Care sunt motivele întârzierii acestei campanii în România, având în vedere că ea a început în celelalte state europene?

În această perioadă se semnează contractul de achiziție cu producătorul vaccinului destinat imunizării copiilor din grupa de vârstă 5 -11 ani, având în vedere că anul trecut nu a existat prevedere bugetară.

Prima tranșă de aprox. 100 000 doze va fi livrată în luna ianuarie a.c, urmând ca, în funcție de consum  și solicitările părinților să fie dimensionate și  livrate celelalte tranșe.

Specialiștii Ministerului Sănătății lucrează la definitivarea materialelor de informare necesare părinților.

Context.

Vaccinarea copiilor de 5-11 ani cu serul produs de Pfizer/BioNTech a fost aprobată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) în 25 noiembrie 2021. Pentru această categorie, dozele de vaccin sunt speciale deoarece vaccinul reprezintă o treime din doza administrată adulților.

Campania de vaccinare a copiilor din această categorie de vârstă a început în Uniunea Europeană în 13 decembrie 2021.

G4Media.ro a scris încă din 20 decembrie că, deși majoritatea țărilor europene au început imunizarea copiilor, România este încă în așteptarea dozelor de vaccin. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spunea că „foarte probabil” dozele pediatrice de la Pfizer vor sosi „în luna ianuarie”, fără o dată precisă și fără o explicație clară privind decalajul față de alte țări din Uniunea Europeană.

La acel moment, Ministerul Sănătății preciza, într-un răspuns către G4Media.ro, că România a început pregătirile pentru vaccinarea copiilor și că, „având în vedere importanța acestui subiect sensibil, campania de vaccinare trebuie precedată de o campanie de informare și educare a părinților și copiilor”, iar calendarul de livrare este stabilit de către furnizor.

Așteptările autorităților în privința vaccinării copiilor

Având în vedere interesul scăzut pentru vaccinare în România, unde abia s-a ajuns la o rată de vaccinare de 40%, penultimul loc din Europa, așteptările în privința imunizării copiilor sunt și mai modeste.

Cel mult 20% din copiii de 5-11 ani vor primi vaccinul, adică circa 240.000 de copii.

„Aș spune că la nivelul Comitetului Național de Vaccinologie de la Ministerul Sănătății s-a evaluat care ar putea să fie rata reală de acoperire vaccinală la grupa de vârstă 5-11 ani, ținând cont de faptul că noi avem în momentul de față o evaluare pe grupa de vârstă 12-15 ani, unde știm că este în momentul de față de circa 16% rata de acoperire vaccinală cu cel puțin o doză undeva după cel puțin șase luni de la momentul la care a debutat această etapă. Drept pentru care rata de acoperire vaccinală pentru 5-11 ani care pare cât se poate de realistă este undeva la 20%, ceea ce înseamnă circa 240.000 de copii din această grupă de vârstă. (…) Acesta este motivul pentru care considerăm că în jur de 550.000 de doze pe an ar fi necesarul estimat pentru această grupă de vârstă, pentru a atinge o țintă de circa 20% rată de vaccinare. Sperăm să avem o rată crescută la cei mai vulnerabili dintre ei, care au cea mai mare nevoie să fie protejați, pentru că au nevoie să participe la activitățile școlare cu prezență fizică, să fie inserați social, să nu stea cu grija unei forme severe de îmbolnăvire și așa mai departe”, a declarat Valeriu Gheorghiță în 16 decembrie.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

83 comentarii

 1. Jos labele de pe copii!

  • Vedeti-va de labele dvs dom Calache si lasati lumea in pace

  • Troglodit mai ești, nenicule!

  • Draggy,nu mai fa propaganda platita ca nu-ti iese,trolule,atingeti-va de copii si vedeti voi,pana aici!

  • Calache, cel care faci propaganda esti tu :)) te-ai prajit rau , realitatea ti-ai facut-o tu singur ?

  • Cred ca și d astea au cumpărat minim 20 30 de milioane..ca poate o fi cerere mare…nu de alta dar sa încasat și noi ceva comision..

  • Cat a fost comisionul incasat?

  • 100000 de doze. Prea mult. Dacă vor vaccina 50000 e enorm. La propaganda de acum nu se grăbesc românii cu copiii la vaccinare.

  • @Draggy, personaj infect care nu face altceva decât să dezinformeze, sa manipuleze . Acuză pe alții de propaganda când el este cel mai mare propagandist provax. Cine are cele mai multe comentarii ? @Draggy, evident.
   Asta înseamnă că are timp să urmărească postările altora și să intervină cu aberații pentru a duce discuția in derizoriu. Se pare că
   acesta este scopul postărilor sale. Se vede de departe că nu are nicio legătură cu medicina, dar sa da drept mare cunoscător.

   Ai inceput anul in forță atotștiutorule. Care este targhetul pe 2022 ? E pe echipa sau e individual ? Cu cat te bonuseaza că sa fii atât de penibil ?

 2. S-a schimbat definitia ,,imunizării,, ?😜

  • Nu, n-ati inteles dvs. Probabil ca scria cu negru, ca la contractele alea.

  • Ba chiar pare ca s-a schimbat, tovarașe draggy, dar nu-i problema, s-a schimbat ea definitia vaccinului…..

  • In ce sens s-a schimbat?

  • Draggy
   Pai definitia veche era asta:
   „A product that stimulates a
   person’s immune system to
   produce immunity to a specific
   disease, protecting the person
   from that disease.”
   Iar asta este cea noua:
   „A preparation that is used to
   stimulate the body’s immune
   response against diseases.”

  • Va intrebam in ce sens s-a schimbat, pentru ca definitia spune acelasi lucru, chiar daca au fost schimbate unele cuvinte.

  • Drgy, deja minti in asa hal incat esti irelevant.

  • Eu am pus o intrebare n-am facut o afirmatie. O intrebare n-are cum sa fie o minciuna. Din contr, o intrebare separa minciuna de adevar. Aveti un raspuns sau doar vorbiti tot ca sa va aflati in treaba dl altu?

  • @draggy
   Dumneata chiar vrei sa facem analiza semantica pe text?! S-a schimbat complet sensul. A fost eliminat scopul atingerii imunitatii, necesar pentru ca o substanta inoculata sa poata fi definita ca vaccin.

  • dragy, minti in asa hal incat nici nu mai stii ce ai scris in comentariul anterior.
   Ai ajuns de-a dreptul penibil…

  • Asta ati inteles dvs dl. Dan dar nu e asa. E acelasi sens. Prima definitie spunea: un produs care stimuleaza sistemul imunitar sa produca imunitate. A doua spune: un preparat care stimuleaza raspunsul imunitar al corpului. Ce e diferit?
   Dl altu, dvs nu va mai bagati, nu vedeti ca sunteti depasit de discutie si vorbiti pe langa? Faceti doar zgomot, ca sa abateti atentia de la ce se vorbeste.

  • Draggy
   Pai nu mai produce imunitate. Nu imi mai cere si mie definitia imunitatii. Ti-a fost oferita deja! Stiu ca poti sa te invarti la nesfarsit in jurul cozii fara sa ametesti….dar cine are un pic de discernamant sesizeaza diferenta.

  • Nu doar ca minte cu nerusinare, dar dragy nici nu intelege limba engleza. Este penibil de incult.

  • Din moment ce într-o parte scrie ” stimulates imune system to produce imunity” si in cealaltă parte * stimulates body imune response” nu e același lucru? Cine se învârte în jurul cozii, dvs pentru că nu vreți să acceptați evidențele și mergeți așa pe păreri și pe impresii. Scrie negru pe alb. Și dl. altu, după cum se vede dvs nu știți engleză, v-am zis că va băgați degebat in seamă, nu contribuiți cu nimic pentru că nu înțelegeți.

  • @Draggy
   Evident ca nu este acelasi lucru. Banuiesc ca daca era acelasi lucru nici nu schimbau. Ma indoiesc ca au un departament responsabil cu modificari textuale fara sens :))))).Invarte-te in continuare…..e clar ca esti postac. Ai o retorica la nivel „ba da/ba nu”

  • Daca e asa de evident de ce nu spuneți ce anume e diferit. Care e diferența între „produce imunity” și „imune response”. N-o mai țineți langa că e pentru că așa e, spuneti ce anume e diferit. Sau nu știți engleză?

  • @Draggy
   Definition of Terms
   Immunity: Protection from an infectious disease. If you are immune to a disease, you can be exposed to it without becoming infected.
   Definitia imunitatii pe site-ul CDC. Daca si dupa asta insisti, chiar nu mai e niciun dubiu ca esti un postac, care nu face decat sa despice subiectul pana la nivelul absurdului, sperand ca subiectul se va pierde in derizoriu.
   Ti-am trimis punctual cum acel „to produce immunity” a fost schimbat in ” to stimulate the body’s immune response”.
   Daca vei continua sa afirmi ca este fix acelasi lucru, te voi intreba cum raspunde vaccinul pfizer la problema „immunity” asa cum este definit acest termen de catre CDC, autoritatea de reglementare. Rezulta ca vaccinul nu corespundea vechii definitii a vaccinului dar se incadreaza in noua definitie. Continua sa afirmi ca e fix tot aia. Probabil remuneratia acopera rusinea de a parea ridicol.

  • Dragy, un mincinos incult.

  • @altu
   E in sedinta acum :)))). Gaseste el ceva…..

  • 😁😁
   Am urmărit cu interes schimbul vostru de replici, pe care Dan l-a tranșat, până la urmă ( puteai sa o faci mult mai repede 😜)!
   În primă fază, dl draggy, era să vă cad pradă.
   De dragul conversației și a dialogului vă întreb: de ce ați părăsit discuția intempestiv?
   Ok, ignorăm, pe unul, pe altul, pe mioritza…
   Totuși…?
   Mulțumesc.
   PS. A fost bună ultima: ” a plecat să-și ia notițe”..🤣🤣.! Oare?

  • @reborn
   :)))))) Va spu eu de ce a plecat. Daca mai insista cu faptul ca e acelasi lucru, admitea ca vaccinul nu e vaccin conform definitiei :)))). Evident ca se putea transa mai repede dar nah….sa vedem pana la ce nivel al absurdului poate sustine discutia…..

 3. Nu da uniunea europeana vaccinuri pe caiet ?!

  • Asa se face la dvs la propagandistii anti vaccinisti?

  • Draggy,un mare mincinos anti occidental si pro nazistt!

  • Cu ce va sustineti acuzatiile? Eu cand spun ca dvs propagadanstii anti vaccinisti sunteti si anti occidentali, ma refer la comentariile facute anti UE, anti NATO, impotriva valorilor democratice alecivilizatiei occidentale si in favoarea practicilor totalitare.
   Dvs ce argumente aveti impotriva mea in acest sens?

 4. pai era important sa primeasca primarii 1mld de lei, ce sens avea sa arunce banii pe vaccinuri, putini copii au murit de la sars cov-2, deci conform procentelor, „totul este bine, sa nu ne ingrijoram”.

 5. Bani aruncati pe doze ce vor fi donate.

 6. 1 N-ati spus ca Omicron este cea mai blanda varianta si este ultimul val ?

  2 N-ati spus ca Omicron are simptome usoare?

  3 N-ati spus despre copii ca virusul si boala nu sunt un pericol pentru ei?

  4 De ce sa vaccinezi copii cu un vaccin vechi de 2 ani de zile pentru o varianta de virus (varianta Wuhan) disparuta si inlocuita de o varianta diferita?

  5 De ce nu se face upgrade la vaccin sau un nou vaccin? Trebuie sa bage vi.te.le cate 4 doze fiecare ca sa nu aruncam productia si sa intre banul in conturile corporatiilor si ale politicienilor?

  Prea multa p.r.o.p.a.g.a.n.d.a. deja. Hai sa mai gandim putin logic si critic.

  • 1. Nu, asta ati inteles dvs, cimne stie cine v-a spus
   2.Nu, depinde de persoana, nu e ceva general valabil
   3. Nu, n-a spus nimeni ca nu e pericol pentru nici unul.
   4. Pentru ca asta e recomandarea expertilor, doar nu o sa ne luam dupa ghicitoare
   5. Se face upgrade dupa stiinta, nu dupa ureche
   N-ar fi rau sa ganditi logic si critic, la cata propaganda anti vaccinista etc

  • Draggy ,minti,minti de stingi. Murdara „meserie” ai,sa mananci k pe bani!

  • Eu doar am raspuns la niste minciuni dom Calache, cred ca iar ati incurcat borcanele. E vreuna dintre afirmatiile la care am raspuns care se sustine cu evidente? Nu. Si atunci, de ce vorbiti?

  • @ draggynea

   Sursa mea : G4media

   Sursa ta : gica contra

  • Care sunt articolele din g4 media la care faceti referire ca sunt sursa ?

  • Pai dragy, si eu ti-am cerut sursa la studiul cum ca vaccinatii transmit mai putin. Raspunsul tau a fost cdc.gov.
   Sursa in cazul asta e g4media.ro.
   De ce ai nevoie de mai mult?

  • Dar eu v-am spus despre ce articol e vorba pe cdc.gov, cel care prezinta studiul din care reiese ca persoanele vaccinate au risc de transmitere a virusului cu 65% mai mic decat cele nevaccinate. Dvs la ce articole faceti referire, eu asta v-am intrebat, nu sa-mi dati linkuri ca le gasesc eu singur si ma lamuresc daca e asa sau nu.

  • Sunt articolele in care scrie exact ce a zis omul la punctele 1-5.

  • Cat timp nu prezinti link exact la studiul pe care il tot invoci mintind cu nerusinare, nu e nimeni obligat sa se justifice in fata ta. Spor la cautat.

  • N-am gasit nici un articol din care sa reiasa ca ei ar fi facut asemenea afirmatii, desi am cautat. Inseamna ca nu exista. Dvs ati cautat?

  • N-am gasit nici un studiu din care sa reiasa ca cdc ar fi facut asemenea afirmatii, desi am cautat. Inseamna ca nu exista.

  • Nu va cere nimeni sa va justificati, doar v-am atras atentia ca vorbiti aiurea pe ceva ce nu exista si ati confirmat-o.

  • Bineinteles ca exista afirmatiile respective pe g4media. In schimb studiul nu exista pe cdc.gov.

  • Daca ar exista ați spune în ce articol, cum v-am spus eu. Dar nu există și ați căzut în capcana pe care ați întins-o și acum nu mai știți pe unde sa scoateți cămașa. Ați făcut că aia micii la grădiniță, „ba tu ești”. Sunteți penibil rău dl altu

  • Afirmatiile exista, studiul nu.

 7. Niște temb.eli! Eu voiam ca pe copiii mei de 5,7, 11 ani să-i prindă Omicron imunizați, acum riscă să facă simptome serioase pentru ca PSD-AUR sunt incompetenți!

  • @ Nume*
   uSECUriciule, AUR nu e la guvernare, nu controleaza fondurile !
   Va roade AUR-ul, a devenit obsesia voastră…🤣

  • Dvs sunteti sustinator Aur dl. Motz? Spuneti-i si colegului dvs de propaganda dl. calache , ca s-a suparat ca de ce spun ca sunteti niste propagandisti anti occiddentali. Pai nu sunteti, chiar dvs recunoasteti, uite. Si faceti si propaganda anti vaccinare in acelasi timp deci am dreptate ca sunt legate.

  • Draggy,spune-mi cati copii au murit in valul4(mai agresiv ca virulenta decat valul lui Omi)?
   Tre sa ti cont ca din pacate exista si micuti cu diverse patologii serioase(leucemii,dializati,tetrapareze spastice etc)
   LASATI COPIII IN PACE!
   Platit sau nu,vaccinat sau nu,tie chiar nu ti-e rusine sa sustii asa ceva? Nu te mustra constiinta macar o secunda? Daca raspunsul tau e „nu”, nu pot sa-ti spun decat ca esti o secatura

 8. Da cine te tine sa nu-i vaccinezi ? Îți donez dozele mele. :)))

 9. Lipsa fondurilor?Cum?S-a dat unda verde pentru limuzine fara limita de cost la Curtea de Conturi, marim nr. de bugetari, infiintam minustere ptr. firea si clientela de partid.Fonduri au fost dar nu dau doi bani pe noi.

 10. Doar un cre*tin isi poate injecta copilul cu mizeria asta experimentala pentru o viroza respiratorie la care copiii sunt complet imuni!

  • De viroza asta au murit 5 milioane de oameni in toata lumea. Numai in Romania au murit din aprilie si pana acum 30,000 de persoane de covid si nici una de viroza respiratorie.
   Nu mai dezinformati ca vaccinul este experimental dupa mai bine de un an de administrare si 8 miliarde de doze administrate. Unde ati vazut dvs experiment la asa scara?
   Iar copii ,daca ar fi complet imuni, n-ar fi in prezent 79 de copii internati dintre care 7 la ATI.

  • Nenea Draggy , acest vaccin este experimental . Nu îmi zice tu mie că vaccinul asta a fost făcut de zeci de ani de zile , înaintea apariției covrig. Asta este scos în grabă iar restul este poveste . Când cineva își va asuma reacțiile adverse care pot apărea în urma acestui vaccin, atunci poate lumea se va mai vaccina .

  • Vaccinul este experimental.
   Tu esti irelevant, dragy, deci oricat ai minti, nu poti ascunde adevarul.

  • Nu imi spuneti dvs mie ca ati mai vazut experiment pe 4 miliarde de oameni, dna Melania, asa ca nu asta nu e experiment, nu va suparati. S-a scos in graba pentru ca situatia era critica, mureau oameni cu zile. Si cum adica sa isi asume cineva ceva ce nu exista? Ce reactii adverse la scara semnificativa ati vazut dvs in afara de durere la brat si simptome de virus care au trecut in cateva zile?

  • Vccinul este experimental si are efecte adverse grave si destul de frecvente.

  • Ce efecte adverse dl.altu, dați exemple. Scrie tot în articolele alea pe g4 pe care nu le mai găsiți? Și unde ați văzut dvs experimente la scară de 8 miliarde, aveți un exemplu? Sau poate nu știți ce înseamnă acela experiment.

  • Vaccinul este experimental si are efecte adverse.
   Dragy e un mincinos dovedit si irelevant.

 11. STIRILE ASTEA SUNT CA SA IRITE LUMEA ?!?
  STATI LINISTITI PANA PRIN MARTIE ,DUPA CARE VOM MAI VEDEA .
  ASTIA CHELTUIE BANI PE CARE FOARTE BINE I-AR PUTEA INVESTI IN VACCINUL ROMANESC ANTICOVID ONCOGEN ,CARE OFERA IMUNITATE ANI DE ZILE , NU 4 LUNI .

 12. @ Groggy
  Tavarisci Groggy, nu intelegi nici ironia si nici manipularea de 2 bani a celor care tot macină ca vaxx-ul ,,te imunizează,, ?
  Uite DEX-ul
  imún (imúnă), adj. – Care nu poate contracta o boală infecțioasă, scutit de.
  E imposibil sa nu cunosti pe cineva care s-a vaxx-inat dar care a facut apoi covid.
  Hai pa, trol de 2 eurocenți !

  • Draggy intelege foarte bine,d’aia e si nevaxxinat,la fel cum sunt si sefii lui,el doar isi face meseria de trol pe bani,e cu propaganda!

  • Dvs iar ati citit ceva cu negru dl Motz si n-ati vazut bine. Normal ca te imunizeaza, asta a si facut vaccinul, cei care s-au vaccinat nu s-au imbolnavit. Ca intre timp au trecut mai multe luni si a scazut imunitatea sau ca au aparut alte mutatii asta nu inseamna ca vaccinul nu imunizeaza. Unde ati vazut dvs medicament care e previne orice boala, toata viata? Sunteti penibil, zau asa si nici nu va dati seama.

 13. Sunt prostul suprem !!!

  • Da, da, stiu, ii deranjez foarte mult pe propagandisti anti occidentali deghizati in anti vaccinisti, le incurc socotelile. Se chinuie ei saracii sa ma combata dar fiindca nu reusesc apeleaza la diversiuni din astea. Si mai zic de altii ca sunt troli, pai ei sunt cei mai mari nu se vede?

 14. Mămicuța mea e și mai proastă

  • E experimental. Acum se aduna date despre efectele adverse. Sigur,la cati au fost vaccinati,efectele secundare sunt extrem de putine(ma refer la cele serioase), dar degeaba sunt de genul 0,000..1%, ca individ daca ti se intampla pt tine procentul devine 100%. E o asumare individuala.

 15. Societatea noastră asigură condiții de participare deplină a tuturor cetățenilor țării, a tuturor categoriilor sociale la întreaga viață politică, !a conducerea întregii societăți. Sînt create cele mai largi posibilități ca, în cadrul democrației noastre muncitorești-revoluționare, să dezbatem și să soluționăm, în deplina unitate, toate problemele privind viața, munca, bunăstarea întregii națiuni, dar și independența, suveranitatea și integritatea patriei.

 16. Doresc să declar, în această seară, în fața întregii noastre națiuni că, în ce mă privește, ca fiu devotat al poporului, în munca și răspunderile incredințate de partid și popor, voi acționa în orice împrejurări în interesul poporului, pentru bunăstarea și fericirea sa, în interesul construcției socialiste, al independentei și suveranității țării! Nu am și nu voi avea niciodată nimic mai presus decît poporul, patria, integritatea României și socialismul!

 17. Bani pentru partide gasiti tot timpul. Pentru copii, niciodata!

 18. Văd ca postacii obișnuiți sunt la su… pardon, datorie zi de zi. Sărbătoare legală, dimineața după revelion, Crăciun, nu contează. Ei sunt aici la comentat cum vaccinul ne va ucide pe toți și ei nu se vor vaccina niciodată.

  Ba, ce gust are mwia de la ruși? V-ați cumpărat o punga de faina? A meritat?

 19. Haideți că e ora închiderii!
  Am sistat comentarii la acest articol.
  3-4 ciupalaci au cumpărat tot spațiul.
  Din md, desigur…
  Ne cerem scuze, s-a terminat.
  Veniți mâine dimineață, avem asigurarea că mai primim!
  Siktir

 20. G4 media este complice la genocidul copiilor. Dovada este ca atentionarile bazate pe informatii din stiinta mi-au fost sterse pentru a facilita crima impotriva copiilor.

 21. Dan!
  Apreciez nespus comentariile pertinente, documentate,!
  Chiar dacă nu sunt in asentimentul dvs, de cele mai multe ori! 😜
  Dar când este, este! 👍
  @draggy: troll, netroll, ai fugit ca un șobolan!
  Semantica ne omoară….
  Și guvernele.

 22. Tot raul spre bine. Poate nu mai sosesc deloc dozele alea. Lasati copiii in pace!