G4Media.ro

Liderul partidului aflat la guvernare în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, avertizează băncile că…

Sursa foto: Twitter / Mateusz Morawiecki

Liderul partidului aflat la guvernare în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, avertizează băncile că ar putea fi impozitate suplimentar dacă nu acordă dobânzi mai ridicate

Bănci poloneze vor fi impozitate mai mult dacă nu oferă clienţilor dobânzi mai ridicate la depozitele lor, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), cea mai importantă formaţiune din cadrul coaliţiei de guvernare din Polonia, sporind presiunile guvernamentale asupra sectorului pentru a împărţi cu deponenţii beneficiile rezultate în urma majorării dobânzilor, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Banca Centrală a Poloniei (NBP) a majorat rata dobânzii la cel mai ridicat nivel din 2008, sporind profiturile băncilor dar restrângând bugetul gospodăriilor, într-o ţară în care ratele variabile ale dobânzilor la creditele ipotecare reprezintă regula generală.

„Nu vreau să decid pentru bancheri, dar trebuie să fie un procent solid, nu la nivelul inflaţiei, dar suficient pentru ca oamenii să simtă că banii îşi vor pierde mai puţin din valoare când sunt depozitaţi la bancă”, a afirmat Kaczynski într-un discurs rostit în oraşul Bialystok, în estul ţării.

„Dacă nu, atunci va trebui să impozităm aceste profituri şi asta este”, a adăugat oficialul polonez.

Anteriorul, premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat băncile pentru că nu oferă deponenţilor un nivel corespunzător al dobânzii şi a declarat că va folosi „puterea de convingere” pentru a le face să ofere mai mult.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Bun, băncile trebuie controlate în toate țările UE, pentru că se comportă ca un cartel.
    Care e argumentul pentru care încasează procent din sumă la plata prin POS ? De ce nu o taxă fixă, de serviciu ? Cu ce drept iau un procent din sumă, sunt cămătari ?